Αποτυχία του “κουρέματος” σημαίνει “ανεξέλεγκτη χρεοκοπία”
Σήμερα στις Βρυξέλλες διεξάγεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου (επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδουλου) και της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουν συγκροτήσει οι τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από συντονιστική επιτροπή (steering committee), στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι δέκα τραπεζών. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ο γνωστός Τσαρλς Νταλάρα, με συμπρόεδρο το στέλεχος της δραστήριας ΒΝΡ Paribas, Jean Lemierre. Στην εν λόγω επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί πλέον 30 τράπεζες (άρα όχι το σύνολο του IIF), μετέχουν εκπρόσωποι από την Εθνική
Τράπεζα, την Alpha EuroBank, το γερμανικό δίδυμο Deutsche Bank και Commerzbank, τη γαλλική ΑΧΑ, την ΒΝΡ Paribas, τις Intesa San Paolo, LBBW, Vega, CNP Ansurances, Greylock Capital Managment, Marathon Asset Managment.
Μετά λοιπόν ότι μετά τα καταστροφικά σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας περί δεδομένης αποτυχίας του PSI plus, η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, παράλληλα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Εκτός από τους όρους, η διστακτικότητα των ιδιωτών επενδυτών ενισχύεται από την επέκταση της κρίσης και σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. Πολλές ξένες τράπεζες θεωρούν ότι η εθελοντική συμμετοχή θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο. Για παράδειγμα, οι γαλλικές τράπεζες αντέχουν «εθελοντικά» το κούρεμα των αξίας 9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ακόμη και με τους ευνοϊκούς όρους που ζητά η Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν να υποβληθεί ανάλογο αίτημα από τη Ρώμη για τα αξίας 600 δισ. ευρώ ιταλικά ομόλογα.
Πληροφορίες φέρουν τις τράπεζες να επιμένουν τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο 8%, έναντι 6% που είναι διατεθειμένο να προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εάν και το δεύτερο σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (PSI+) αποτύχει, όπως το πρώτο, το ελληνικό θέμα ανοίγει εκ νέου, με πιθανή
κατάληξη ένα τρίτο PSI, που θα ισοδυναμεί με κανονική και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
κατάληξη ένα τρίτο PSI, που θα ισοδυναμεί με κανονική και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Σε περίπτωση αποτυχίας, η επόμενη ημέρα είναι άγνωστη. Πιθανότατα, θα τεθεί εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» λέει κυβερνητικό στέλεχος, που είναι σε θέση να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Τραπεζίτης που είναι σε θέση να γνωρίζει το θέμα του PSI plus αναγνωρίζει ότι, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει η συμμετοχή των ιδιωτών να ανέλθει στο 90%, δηλαδή να έχουν ομόλογα αξίας 185 δισ. ευρώ, επί
συνόλου 206 δισ. ευρώ.
συνόλου 206 δισ. ευρώ.
Οτιδήποτε λιγότερο θα απαιτήσει πιο δραστικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο θα αναστείλουν τον εθελοντικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και θα πυροδοτήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Οι πιθανότητες αποτυχίας του PSI είναι σημαντικές. Κατ’ αρχάς τις δύο πλευρές, ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες, χωρίζει μεγάλη απόσταση. Το Δημόσιο προτείνει να αντικαταστήσει κάθε 100 ευρώ υφιστάσμενων ομολόγων με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 35 ευρώ και καταβολή μετρητών 15 ευρώ. Σε συνδυασμό με το χαμηλό επιτόκιο (4,5% – 5%) για τα νέα ομόλογα, η πρόταση οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV).
Οι τράπεζες αποδέχονται κούρεμα 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων και αντί μετρητών ζητούν 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις. Επίσης, τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο 8%. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τις ζημιές τους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας στο 52% – 54%.
Σε αγώνα δρόμου πρέπει να αποδυθεί στο μεταξύ από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλειδώσει τη νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της τις διαδικασίες για την εκταμίευση 125 δισ. ευρώ ως τον Μάρτιο του 2012.
Η άτυπη ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω των συνεχών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αντιστροφή της καμπύλης στα ισπανικά και στα βελγικά ομόλογα και κυρίως η μικρή δύναμη πυρός που διαθέτει το EFSF κάνουν την κυβέρνηση να ανησυχεί μήπως και προσπεραστεί από τις καταιγιστικές εξελίξεις η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
«Έχουμε βρεθεί στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, τη χειρότερη ώρα», ήταν μία από τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για περιβάλλον «θανάσιμων κινδύνων».
Η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου να έχει εισπράξει 80 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα (30 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI, συν 20 δισ. ευρώ για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών), συν 9 δισ. ευρώ από το παλαιό πρόγραμμα.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι προσωρινές εγγυήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, που θα κληθεί να δώσει το EFSF στην ΕΚΤ για την προσωρινή διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, τότε το σύνολο της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό ανέρχεται στα 125 δισ. ευρώ.
Διαπραγματευτικές καντρίλιες με τραπεζίτες
Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει στηριχτεί στο σενάριο ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το κούρεμα του χρέους.
Δηλαδή, ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αποδεχτούν κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας 50% και θα λάβουν ως αντάλλαγμα συνδυασμό μετρητών και νέων ομολόγων 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας με επιτόκιο της τάξης του 4,5%. Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται εξοικονόμηση τόκων έως 5,1 δισ. ευρώ και δεν απαιτούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Επίσης, με το PSI και τη δανειακή σύμβαση διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και στην πραγματική οικονομία. Εφόσον δε το PSI plus ολοκληρωθεί βάσει της πρόβλεψης του προϋπολογισμού, θα απελευθερωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ από τα 80 δισ. που θα δοθούν τον Φεβρουάριο.
Αυτά τα κεφάλαια, όπως υποσχέθηκε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο money show, θα μπορούν να δοθούν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, επιστροφές ΦΠΑ, ή για να αυξήσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
(Antinews, με πληροφορίες από “Πρώτο Θέμα” και Euro2day)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου