Σχολάρχες: στο ενιαίο μισθολόγιο οι καθηγητές μας!
Μπορούν 100 άνθρωποι, σε καιρό βαρύτατης οικονομικής κρίσης, να καταφέρουν να βάζουν ετησίως στις τσέπες τους 32 εκατομυρια ευρώ, τα οποία θα έχουν αρπάξει παράνομα και με νομικές αυθαιρεσίες από 10.000 εργαζομένους-δικαιούχους, μόνο και μόνο γιατί έχουν δύναμη και καλές διασυνδέσεις;
Ενα τέτοιο σχέδιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τις πλάτες του ΣΕΒ και τη διακριτική συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εντάξει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ενιαίο μισθολόγιο, παρά το γεγονός ότι το μισθολόγιο αυτό και οι περικοπές του, όπως αναφέρεται στο Νόμο 4024/2011, αφορά αποκλειστικά τους υπαλλήλους του κράτους για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιοκτητών πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεσίγραφα στα Γραφεία Εκπαίδευσης.
Κι ενώ το θέμα είχε λήξει με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών, τώρα οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να παρακάμψουν την εγκύκλιο μέσω της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Τι θα συνέβαινε αν...
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) έχει καταγγείλει την πρόταση αυτή ως «νομικά αβάσιμη και ηθικά απαράδεκτη», από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στην ιδιωτική εκπαίδευση;
* Οι 9.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα χάνουν ετησίως 28 εκατομμύρια ευρώ από τις αποδοχές τους.
* Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα χάνουν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
* Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή οι εργοδότες, θα κερδίζουν ετησίως 32 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ποσά είναι αποκαλυπτικά και προκύπτουν από αδημοσίευτη έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η ΟΙΕΛΕ, η οποία επεξεργάστηκε τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με βάση το ισχύον και το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011.
Η έρευνα κατέδειξε ότι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου μειώνονται δραστικά οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλα τα έτη υπηρεσίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους νεοεισερχόμενους. Οι τελευταίοι, ενώ με το ισχύον μισθολόγιο αμείβονται με 1.180 ευρώ, με το επιδιωκόμενο θα έπαιρναν 862 ευρώ.
Στα δε 15 χρόνια υπηρεσίας, ενώ τώρα παίρνουν 1.384 ευρώ, με το ενιαίο θα έπαιρναν 1.125. Ζημιά όμως, και μάλιστα μεγάλη, θα υποστεί το ΙΚΑ από τη μείωση των εισφορών του, όπως και το επικουρικό ταμείο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Αντιθέτως, οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα είναι αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, που θα δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν, σε καιρό μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης, υφαρπάζοντας ουσιαστικά χρήματα των εργαζομένων.
Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά. Με την απελευθέρωση των διδάκτρων την τετραετία 2004-2009, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αυξήσεις διδάκτρων 40%-150%, δίνοντας το ίδιο διάστημα αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς από 1% μέχρι 3% επί του μισθού τους, τηρώντας τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής.
Θα δεχτεί το κράτος να συνεργήσει υπέρ των ολίγων και ισχυρών σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του δημοσίου συμφέροντος; Θα δεχτεί να αφαιρέσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ (28 από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών και 19 από τις εισφορές του ΙΚΑ) για να παραδώσει τα περισσότερα από αυτά στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων; Θα ενισχύσει οικονομικά μια μικρή κοινωνική ομάδα τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τις συντάξεις; Θα αποδεχτεί το κράτος ζημιά 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία τη στιγμή που επίκειται κούρεμα της τάξης του 50% κι ενώ το ΙΚΑ ήδη καταγράφει ζημιές της τάξης των 3 δισ. ευρώ;
Αρπαγή 32 εκατ. ευρώ το χρόνο
Η απόπειρα ένταξης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ενδιαφέρον στο πλαίσιο μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εχει ευρύτερη σημασία, γιατί από την έκβασή της θα διαφανεί εάν η πολιτεία προασπίζεται την κοινωνική συνοχή και το δημόσιο συμφέρον ή αν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών.
Καταγγελλία ΓΣΕΕ στο υπουργείο
Καίρια είναι η παρέμβαση της ΓΣΕΕ, που καταγγέλλει με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι η οργανωμένη απόπειρα των σχολαρχών για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν είναι τυχαία, αλλά ότι «γίνεται συντονισμένα υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που επιδιώκουν να ξεκινήσει από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το ντόμινο της μείωσης αποδοχών σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα».
Σε ποια πλευρά θα επιλέξει το κράτος να σταθεί; Να αδιαφορήσει για τους εργαζομένους, ευνοώντας επιχειρηματικά συμφέροντα ή, όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ, «να αποδείξει στους πολίτες ότι δεν λειτουργεί μόνο υπέρ των ολίγων»; *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου