Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η αποτυχία της γερμανικής δημοπρασίας πάγωσε το Σίτι


Η αποτυχία της γερμανικής δημοπρασίας πάγωσε το Σίτι

ΕκτύπωσηPDF
wall2Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με τη σκληρή γραμμή στα θέματα λιτότητας, θεωρούνταν ως το τελευταίο ‘ασφαλές λιμάνι’ της Ευρώπης για τις απέραντες στρατιές τραπεζιτών, διαχειριστών κεφαλαίων και traders που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά εν μέσω της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Από τη γερμανική δημοπρασία ομολόγων της Τετάρτης όμως, όπου το Βερολίνο επιχείρησε να πουλήσει 10ετή ομόλογα με απόδοση κοντά στο 1.9% και δεν τα κατάφερε, τα πράγματα άλλαξαν. Όχι πως είναι σίγουρο ότι η αποτυχία της γερμανικής δημοπρασίας είναι τόσο σημαντική όσο φάνηκε εκ πρώτης όψεως. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία προσπάθησε να πουλήσει τα ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 2%, προσφέροντας δηλαδή πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ότι ο μέσος ιστορικός όρος των δημοπρασιών της τής τελευταίας 10ετίας. Το πιθανότερο είναι πως η επόμενη γερμανική δημοπρασία που θα δώσει μια λογική απόδοση άνω του 2% θα πάει καλά. Παρά ταύτα το γεγονός έχει προκαλέσει ισχυρότατες εντυπώσεις στην Ευρώπη, ενώ στο Βερολίνο και το Λονδίνο έχει επιφέρει έως και κλονισμό.
«Η αποτυχία της δημοπρασίας δείχνει ότι τα γερμανικά ομόλογα χάνουν την ελκυστικότητα τους σαν ένα άκρως ασφαλές επενδυτικό προϊόν», έγραφε χτες η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο βασικό σχόλιό της. «Αυτό μας δείχνει ότι η κρίση έχει αγγίξει το σύνολο της Ευρωζώνης. Η Γαλλία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα ομόλογα τους από ό,τι πριν λίγους μήνες».
Ενδιαφέρον είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα έπεσαν χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης σε 2.26%, την υψηλότερη από τις 28 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η αποτυχία της δημοπρασίας  αποτελεί έναν συναγερμό για την κυβέρνηση Μέρκελ που αντιτίθεται τόσο στην κοινή έκδοση ευρωομολόγων για τα 17 κράτη-μέλη όσο και στην αγορά απεριόριστων ποσών  ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν και στο Λονδίνο, μόνο που εκεί το κλίμα ήταν, περιέργως, πολύ πιο βαρύ. Η αποτυχία της δημοπρασίας των γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση μεταναστεύει από την περιφέρεια προς τον ευρωπαϊκό πυρήνα και ότι είναι καιρός να γίνει κάτι, επισήμαιναν πηγές χρηματιστηριακών κύκλων του Σίτι. Οι επενδυτές των ομολόγων εγκαταλείπουν την Ευρώπη, η διατραπεζική αγορά κλείνει και πολλαπλασιάζονται οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, διαπίστωναν.
Σύμφωνα με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, η διάχυτη παγωνιά που ακολούθησε την ανακοίνωση της αποτυχημένης γερμανικής δημοπρασίας έχει να κάνει με το ότι το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου αρνούνταν μέχρι στιγμής την κρίση και ήθελαν να ελπίζουν ότι η αναταραχή στις αγορές ομολόγων και στη διατραπεζική αγορά σύντομα θα περιορίζονταν και οι ίδιοι θα επέστρεφαν στην εργασιακή ασφάλεια και τα μεγάλα μπόνους που απήλαυσαν κατά το ισχυρό διεθνές χρηματιστηριακό ράλι του 2009. Αυτό που συνειδητοποιούν όμως τώρα, συνέχισε ο ίδιος, είναι πως το νέο φυσιολογικό για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα είναι μια κατάσταση ανάλογη με των αρχών της δεκαετίας του 2000 που ακολούθησε τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών και με μεγάλες απολύσεις καθώς καμία τράπεζα δεν θα προσλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: