“Νέα Μεταπολίτευση”, ή εξαθλίωση της προηγούμενης;
Ο Γ. Παπανδρέου θα παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είπε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προαναγγέλλοντας (;) τη συνέχιση της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού στην ενεργό πολιτική σκηνή. Διότι αν μείνει όντως αρχηγός, λογικά θα πάει και στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου. Τι λέει γι’ αυτό ο Β. Βενιζέλος, τι λένε οι άλλοι μνηστήρες και τι οι βουλευτές που έστελναν στον αγύριστο τον Γ. Παπανδρέου;
Ή μήπως βάζουν τον Γ. Παπανδρέου να ηγηθεί των επόμενων εκλογών που θεωρούνται σίγουρα χαμένες ώστε να μην καεί κανένα από τα χαρτιά που ακολουθούν;
Όπως και να έχουν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια βαθιά κρίση, ίσως βαθύτερη και από εκείνη του 2007 όταν συγκρούστηκε ο Γ. Παπανδρέου με τον Β. Βενιζέλο και παρ’ ολίγο να διαλυθεί το κόμμα στα εξ ων συνετέθη.
Και είναι πιο βαθιά η κρίση διότι είναι διαφορετικές και οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο Γ. Παπανδρέου φεύγει ως αποτυχημένος και ηττημένος από τον Α. Σαμαρά αλλά παράλληλα, εμφανίζεται από κάποιους και ως ο άνθρωπος που έστρωσε το χαλί για την υιοθέτηση των Μνημονίων, των πριν και των επόμενων, καθώς και για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην προηγούμενη κρίση του δεν είχε τόσο χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Ο κόσμος προδόθηκε από τον κ. Παπανδρέου και αυτό θα αργήσει να το συγχωρήσει, εκτός κι αν οι επόμενες κυβερνήσεις ξεχάσουν τι πρέσβευαν και γίνουν κι αυτές κατ’ εικόνα και ομοίωση του ΠΑΣΟΚ.
Κάποιοι εντός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό το κεφάλαιο Παπανδρέου, μπας και οι επόμενοι αποτύχουν και τον εμφανίσουν σαν σωτήρα της πατρίδας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι που κάνουν κουμάντο, εκεί που αδειάζουν έναν πολιτικό, την άλλη ώρα των αποθεώνουν. Οπότε, μετά από μήνες ή χρόνια δε θα παραξενευτεί κανείς αν η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Ομπάμα ξανακοιτάξουν στον «χρήσιμο άνθρωπό τους», Γ. Παπανδρέου.
Μέχρι τότε, θα σημειωθούν κοσμογονικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. Ο Β. Βενιζέλος δε θα τα παρατήσει εύκολα, είναι γνωστός για τις φιλοδοξίες του. Είναι όμως ταυτόχρονα και «καμένος» πολιτικά από τους προηγούμενους μήνες της οικονομικής λαίλαπας.
Υπάρχει και η τρόικα στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης που ήδη ξεκίνησαν να διαγκωνίζονται για την επόμενη ημέρα. Κάποιοι προκρίνουν τον δημοσιοσχεσίτη Α. Λοβέρδο, κάποιοι την Α. Διαμαντοπούλου ως την πρώτη γυναίκα που θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός.
Ερώτημα είναι τι θα γίνει με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, αυτό στο οποίο στηρίχθηκε ο Γ. Παπανδρέου για να εκλεγεί και που τελικά συγκρούστηκε. Υπάρχουν οι παλαιοί βαρόνοι αλλά και νέοι τεχνοκράτες που γλυκοκοιτάζουν προς την καρέκλα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα είναι άγνωστο τι θα κάνουν οι κ. Καστανίδης, Ρέππας και Πετσάλνικος που κατά κύριο λόγο έπεισαν τον Γ. Παπανδρέου να πάει στην πρόταση του δημοψηφίσματος.
Υπάρχουν και οι λεγόμενοι «κηπουροί», Γερουλάνος, Παμπούκης, Δρούτσας, Μπιρμπίλη, ο Η. Μόσιαλος κι άλλοι νέοι βουλευτές κι όχι μόνο που θέλουν ένα νέο ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από τις εξαρτήσεις του παρελθόντος.
Γενικώς υπάρχουν τάσεις πολλές και διαφορετικές που θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα το επόμενο διάστημα, όταν θα ξεκινήσει ο κύκλος εσωστρέφειας και κριτικής για τα δύο καταστροφικά χρόνια.
Για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει ή θα διαλυθεί και πολλοί θα φύγουν για αλλού, αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Τα πάντα θα κριθούν όμως και από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, πώς δηλαδή θα διαχειριστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας. Και φυσικά, αν πάμε σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, χωρίς κυβερνήσεις αυτοδύναμες αλλά με αναγκαστικές συγκατοικήσεις στο Μαξίμου και μετά τη 19η Φεβρουαρίου, τότε δε θα είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ σε μια ρευστή κατάσταση. Όλο το πολιτικό σύστημα θα δοκιμαστεί και θα αποδειχθεί αν πάμε σε μια Νέα Μεταπολίτευση, ή συνεχίζουμε στο άθλιο μοτίβο της μεταπολιτευτικής περιόδου.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου