Ξέρει κάτι ο Παπανδρέου για τα εθνικά θέματα που δεν ξέρουμε;
Γράφουμε στην προηγούμενη ανάρτηση για την ομιλία του Παπανδρέου στην Βουλή. Εδώ θα επισημάνουμε ότι μίλησε και για “κρίσιμα εθνικά θέματα” που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες λέγοντας
“Αγαπητοί συνάδελφοι, με αφορμή την νέα Κυβέρνηση συνεργασίας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην εξωτερική μας πολιτική. Πεδίο όπου, την τελευταία δεκαετία, καταφέραμε να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις.
Η τοποθέτηση στα δύο καίρια Υπουργεία των Εξωτερικών και της Άμυνας, δύο βασικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, θέλησε αυτό ακριβώς να σηματοδοτήσει. Και μάλιστα, στη διαβούλευση με τον κ. Σαμαρά, αλλά και στις επικοινωνίες μου με τους δύο Αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας και σημερινούς Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, ζήτησα να υποσχεθούμε, να δεσμευθούμε και μέσω των προγραμματικών μας δηλώσεων για την ειλικρινή μας πρόθεση συνεργασίας στα μείζονα εθνικά μας θέματα.
“Σε λίγες ημέρες, το Δικαστήριο της Χάγης αποφαίνεται σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων. Όποια και να είναι η απόφαση, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί. Και είναι ώρα οι δύο πλευρές να κατανοήσουν ότι, εμείς μόνοι μας, οι δύο πλευρές θα το λύσουμε. Γιατί όσο καλοί και αν είναι οι διαμεσολαβητές, εμείς θα ζήσουμε με το αποτέλεσμα, εμείς θα είμαστε γειτονικοί λαοί, εμείς θα πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον χωρίς φόβο, αλλά με σεβασμό και εκτίμηση.
Θεωρώ, μέσα από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση των Σκοπίων, ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γκρουέφσκι, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προσέγγισης και επίλυσης του ζητήματος αυτού.
Είναι ιστορική ευκαιρία, λοιπόν, αυτή και όχι άλλη Κυβέρνηση, να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ολόκληρο το βήμα που της αναλογούσε. Επιθυμεί πραγματικά ταχεία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που θα απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό των σχέσεών μας.
Έχω πολλές φορές τονίσει ότι, όταν φθάσουμε σε λύση, η Ελλάδα θα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ενταξιακή της πορεία. Αλλά αυτή η σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε σωστά θεμέλια, σε σχέσεις καλής γειτονίας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στηρίζει λύση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων. Βέβαια, η επιθετική ρητορική του κ. Γκρουέφσκι έναντι της χώρας μας, προκαλεί εύλογη αμφιβολία για τις προθέσεις του. Όμως, θέλω να ελπίζω ότι υπάρχουν τα περιθώρια για ταχεία πρόοδο.
“Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, προγραμματίζεται η Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Άποψή μου είναι ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται και να καθιερωθούν ως ρουτίνα μεταξύ των δύο χωρών, παρά τα όποια γνωστά και υπαρκτά προβλήματα.
Θεωρώ επίσης ευκαιρία, τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, με βάση τις διερευνητικές επαφές για το γνωστό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας…”
Είναι προφανές ότι με αυτά που είπε ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι επίκεινται σοβαρές εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αφορμή και τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο κλπ.
Το ερώτημα είναι γιατί έκρουσε έτσι ξαφνικά τον κώδωνα των εθνικών κινδύνων, σε μια στιγμή που όλοι είναι προσανατολισμένοι, (ή αποπροσανατολισμένοι) στους οικονομικούς κινδύνους και την χρεοκοπία.
Ξέρει κάτι που δε ξέρουμε;
Για παράδειγμα, έχει δεσμευθεί σε τίποτα …. περίεργο;
Και γιατί αυτή η αναφορά στη ΝΔ και τα δύο εθνικής σημασίας υπουργεία που πήρε;
Θέλει να μας πει ότι είναι ποτέ δυνατόν η ΝΔ να δεχόταν να αντιμετωπισθούν κρίσιμα εθνικά θέματα με μια κυβέρνηση τρίμηνης συνεργασίας;
Μήπως δραπέτευσε και καλείται πάλι η ΝΔ να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά;
Ετοιμάζουν καμιά προβοκάτσια;
Τι να πρωτοπιστέψει κανείς από έναν χρεοκοπημένο πρωθυπουργό που κόντεψε να τρελάνει σήμερα την κοινοβουλευτική του ομάδα μιλώντας για αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Αυτά είναι τα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν άμεσα.
Η (προσωρινή) δική μας γνώμη είναι ότι αφενός ο Παπανδρέου “κάτι ξέρει” και αφετέρου η επίκληση στην πορεία και άλλων εθνικών κινδύνων εκτός από την χρεοκοπία θα οδηγήσει σε παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και αναβολή των εκλογών.
Εν αναμονή λοιπόν
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου