Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Οξφόρδη: Οι 10 αποτυχίες των Ευρωπαίων ηγετών...
Όπως ακριβώς συνέβη με την χρηματοπιστωτική κρίση πριν από τρία χρόνια, η σημερινή κρίση της ευρωζώνης θα προκαλέσει αναμφίβολα τη συγγραφή αμέτρητων βιβλίων με αναλύσεις ως αντικείμενα μελέτης για τους οικονομολόγους του μέλλοντος.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το CNN, «αν τα μαθήματα θα μαθευτούν και οι μελλοντικές κρίσεις θα αποφευχθούν εξαρτάται από....
πολλούς παράγοντες… και μένει να αποδειχθεί αν τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται».
Ήδη ακαδημαϊκοί του Κέντρου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν ξεχωρίσει 10 σημαντικές αποτυχίες των Ευρωπαίων ηγετών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Μία από αυτούς, η Kirsty Hughes λέει στο CNN ότι τα λάθη είναι κυρίως πολιτικής, δημοκρατικής και οικονομικής φύσης.
Ακολουθεί η λίστα με τα λάθη των ηγετών της Ευρώπης:
1. Έλλειψη πολιτικού οράματος και στρατηγικής
Πέρα από τη συζήτηση για εξισορρόπηση των προϋπολογισμών και τον περιορισμό του συσσωρευμένου χρέους, η Ευρώπη χρειάζεται τώρα ένα όραμα ώστε να δείξει ότι η ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από ένα ενιαίο νόμισμα.
Πώς θα επενδύσουν οι αγορές ομολόγων για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια στην ΕΕ, χωρίς ένα σαφές όραμα σχετικά με τους σχεδιαζόμενους στόχους;
2. Ανισορροπία πολιτικών δυνάμεων μεταξύ των κρατών- μελών
Ποιος πραγματικά «μετράει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, η Γαλλία και η Γερμανία; Οι 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ; Ή και τα 27 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των 10 χωρών που δεν μετέχουν στη νομισματική ένωση;
Η απάντηση έχει να κάνει με το ποιος απαντάει. Καθώς η ύφεση βάθαινε η Γαλλία και η Γερμανία πήραν το ρόλο του αρχηγού. Όπως λέει η Hughesη συγκέντρωση της εξουσίας σε δύο μόνο χώρες και σε μερικούς μη εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ότι χειρότερο.
3. Παραμέληση του ρόλου της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο
Η ΕΕ έστρεψε τα «μάτια» της μακριά από την εξωτερική της πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής
4. Έλλειψη πολιτικών επιλογών. Η λιτότητα είναι η μόνη λύση;
Καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης, η γαλλο-γερμανική «θεραπεία» ήταν μόνο η λιτότητα. Αυτοί που πήραν το «φάρμακο», όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν εκφράσει εντόνως το σκεπτικισμό τους, λέγοντας ότι οι μεγάλες περικοπές θα καταπνίξουν οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε μια χαμένη γενιά.
5. Αποτυχία να θέσουν τους λαούς σε προτεραιότητα
Η Hughes λέει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριφέρθηκαν σχεδόν σαν ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, αποτυγχάνοντας να δουν την απελπισία που εξαπλωνόταν ραγδαία σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου η ανεργία στους νέους έφθασε το 40%!
6. Ανάγκη για τεχνοκρατικές κυβερνήσεις
Δύο χώρες της Ευρωζώνης- Ελλάδα και Ιταλία- κυβερνώνται πια από τεχνοκράτες, χωρίς να έχουν εκλεγεί από το λαό. Αυτό από μόνο του συνιστά αποτυχία της Δημοκρατίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο!
7. Το έλλειμμα Δημοκρατίας της ΕΕ
Γάλλοι, Ολλανδοί και Ιρλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν νέες συνταγματικές συνθήκες για το ευρωπαϊκό μπλοκ, αναδεικνύοντας την έλλειψη της συνοχής. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μετατροπή της ΕΕ σε μια ομοσπονδιακή οντότητα θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην κρίση, η Hughes λέει ότι δεδομένων των σημαντικών «Όχι» στις προηγούμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ήταν πρόωρη στο παρόν στάδιο.
8. Μακροοικονομικές αποτυχίες
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενστερνίζονται την άποψη ότι η πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία είναι η απάντηση για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία - χώρες με υψηλά χρέη και μικρή ελπίδα αποπληρωμής των δανείων τους. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι ότι οι περικοπές είναι πάντα το κλειδί για την επίλυση μιας κρίσης. Οι χώρες αυτές, που είχαν ήδη χαμηλή ανάπτυξη, τώρα με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις περικοπές στις συντάξεις, οδηγούνται σε κάμψη της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, μείωση της κατανάλωσης και στις επιχειρήσεις.
9. Αποτυχία στην αντιμετώπιση των αγορών
Η αποτυχία των ηγετών της Ευρώπης να καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές νωρίς, για την Ελλάδα, μεγέθυνε το κόστος και την κλίμακα της κρίσης και άφησε όλη την περιοχή έκθετη στις διαθέσεις των αγορών ομολόγων.
10. Αποτυχίες της μικρο- οικονομικής
Το σχέδιο της Ευρωζώνης έχει αποδείξει ότι χωρίς παρόμοια επίπεδα παραγωγικότητας, τα οικονομικά βάρη που υφίστανται τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα συνεχίσουν να γίνονται πιο εμφανή, λέει η Hughes. Μισθοί, τιμές, ανεργία και μια σειρά από άλλους παράγοντες θα συνεχίσουν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών.
Από: epikaira.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου