Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πως θα κυβερνήσει ο Σαμαράς (οι πρώτες 100 ημέρες στο Μαξίμου)


Πως θα κυβερνήσει ο Σαμαράς (οι πρώτες 100 ημέρες στο Μαξίμου)

Share
Από την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στον Πανάγιο Τάφο την περασμένη εβδομάδα
Η επόμενη κυβέρνηση, επειδή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά προβλήματα, δεν θα έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Επιπλέον, δεν θα έχει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος. Για αυτό και ο Α. Σαμαράς ετοιμάζει σχέδιο δράσης ώστε να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμος για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο ίδιος εκτιμά ό,τι απτά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν αμέσως, κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας,  αλλά για να αλλάξει η χώρα θα απαιτηθεί προσπάθεια που υπερβαίνει το βίο μιας κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει δώσει αυστηρές οδηγίες να μην καλλιεργούνται ελπίδες για άμεση λύση των προβλημάτων, επειδή τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Πράγμα το οποίο τηρεί και ο ίδιος στις ομιλίες του. Άλλωστε η «ρεαλιστική αντιπολίτευση» και η «υπεύθυνη στάση» κυριάρχησαν στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε η ΝΔ αυτά τα δύο χρόνια.
Οι πρώτες πρωτοβουλίες 
Η πρώτη κίνηση του νέου πρωθυπουργού θα είναι φυσικά μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα λίγων υπουργών που θα είναι  έτοιμοι για όλα!
Θα ακολουθήσει (με τις προγραμματικές δηλώσεις) δέσμη άμεσων πρωτοβουλιών που θα αφορούν την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, την ενίσχυση των εθνικών θέσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση των κατώτατων συντάξεων, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Έτσι με ταχύτατους ρυθμούς θα προωθηθούν για έγκριση από τη νέα Βουλή σειρά νομοθετημάτων για τα εξής θέματα:
- Το “πόθεν έσχες” όλων των πολιτικών από το 1974 και μετά.
- Την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας και την κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια
- Την αύξηση των κατώτατων συντάξεων και την  μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αποδίδει τεράστια σημασία σ’ ένα νέο, απλό,  δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, τις βασικές αρχές του οποίου εδώ και καιρό προετοιμάζει ειδική ομάδα.
- Την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η Ελλάδα  κατά τα πρότυπα της Κύπρου παραχωρεί ταχύτατα άδειες για την  εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Με τον εντοπισμό κοιτασμάτων μπορεί αμέσως να  τιτλοποιηθεί μέρος των εσόδων.
 Το μνημόνιο
Όπως έχουμε ήδη γράψει, η διαπραγμάτευση του μνημονίου ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει. Στη ΝΔ εκτιμούν  ότι μετά την δημόσια παραδοχή του Τόμπσεν ότι το μνημόνιο απέτυχε ως προς τους στόχους του, ενισχύεται η δική τους επιχειρηματολογία για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής.  Παράλληλα, τονίζουν πως όσο ευρύτερη  θα είναι η κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση, τόσο ισχυρότερη θα είναι η διαπραγματευτική θέση της. Όμως, αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια συζήτηση για να έχει θετική έκβαση την χώρα μας θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποια βήματα της κυβέρνησης που θα εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς όπως έκανε ήδη στο Ισραήλ, προτίθεται να αναλάβει μια διεθνή εκστρατεία για την αποκατάσταση του κύρους, της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας της χώρας.
Επενδύσεις
Επανειλημμένως ο Α. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι χρειάζεται ένα “επενδυτικό σοκ” για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην δημιουργία αυτού του σοκ θα συμβάλουν αφενός η μείωση των φόρων και αφετέρου σειρά μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος που έχει αναλάβει να μελετήσει ειδική ομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αντικατάσταση της πολλαπλής φορολογία στα ακίνητα με έναν ενιαίο φόρο, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.
Εξετάζονται επίσης η ίδρυση  υφυπουργείου Επενδύσεων, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και η θέσπιση κινήτρων για τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων.
Στόχος του νέου υφ-υπουργείου θα είναι, εκτός των άλλων, η κατάργηση της απίθανης γραφειοκρατίας που ισχύει για τις επενδύσεις, έτσι ώστε να απαιτείται χρονική διάρκεια το πολύ ενός μηνός για να εγκριθεί κάθε υγιής επένδυση. Εξετάζεται  επίσης να ισχύει για τις επενδύσεις το ίδιο φορολογικό καθεστώς επί μια δεκαετία με ειδική νομοθεσία. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για την ενίσχυση του brand name επώνυμων ελληνικών προϊόντων, αλλά και για ένα πρόγραμμα ανακατασκευής λιμανιών και μαρινών στα νησιά του Αιγαίου, για την ενίσχυση του Τουρισμού.Μέσω ΣΔΙΤ θα προσκληθούν ιδιώτες επενδυτές, θα τιτλοποιηθούν τα έσοδα και θα τους παραχωρείται η  εκμετάλλευση για μια 20ετία.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. λόγω της θητείας και της εμπειρίας  του από  το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο δράσης για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, που θα συνδράμει παράλληλα  τον Τουρισμό και την Παιδεία.
 Υπουργικό Συμβούλιο
Έως σήμερα τα υπουργικά συμβούλια  προέκυπταν ως αποτέλεσμα μιας ισορροπίας μεταξύ προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού, επιρροής των βαρώνων, γεωγραφικών κριτηρίων και εκλεκτών των συγκροτημάτων και των επιχειρηματικών κύκλων. Για αυτό είχαμε συνήθως  δυσκίνητα σχήματα, με διάσπαρτες αντίθετες απόψεις, προσωπικές στρατηγικές και ελάχιστο έργο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Σαμαράς  σχεδιάζει ένα πραγματικά ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια κάτι τέτοιο έχουν διακηρύξει πολλοί, όμως,  για τον Σαμαρά είναι το στοίχημα που δείχνει αποφασισμένος   να  κερδίσει.
Βασικά κριτήρια επιλογών:
1. Δεν θα υπουργοποιηθούν άτομα τα οποία δοκιμάστηκαν και απέτυχαν ή ελάχιστα προσέφεραν.
2. Δεν θα σχηματιστεί  κυβέρνηση ισορροπιών μεταξύ κομματικών αξιωματούχων.
3. Οι υπουργοί θα έχουν γνώση και σχέση με το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους επειδή δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο
4. Θα χρησιμοποιηθούν τεχνοκράτες εγνωσμένης αξίας και αποδοχής από την κοινή γνώμη.
5.Θα σηματοδοτηθεί ένα άνοιγμα προς νέους, άξιους και άφθαρτους πολιτικούς
Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
Η κυβέρνηση θα έχει  χαρακτηριστικά κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο  Πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει  ότι με τον τρόπο αυτό:
Πρώτον, θα σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της εθνικής αποστολής.
Δεύτερον, θα εξασφαλισθεί μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή και περίοδο χάριτος. Πολύ περισσότερο από μια καθαρά κομματική κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπιστεί αυστηρά από την επομένη κιόλας ημέρα.
Τρίτον, θα ξεπεράσει, με το λιγότερο κόστος, τις όποιες εσωκομματικές φιλοδοξίες για υπουργοποίηση.
 Δομικές Αλλαγές και κινήσεις που θα ξαφνιάσουν
Προς την κατεύθυνση αυτή θα  προβεί σε κινήσεις που θα ξαφνιάσουν και θα ξεφύγουν από  την πεπατημένη. Ενδεικτικά:
1. Κατ’ αρχήν ο Σαμαράς θα έχει ο ίδιος την εποπτεία της οικονομίας.
2. Θα προβεί στην επανασύσταση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, ενώ παρά τω Πρωθυπουργώ θα λειτουργήσει και υφυπουργείο Επενδύσεων  το οποίο θα ανατεθεί σε  άνθρωπο της αγοράς. Τα υπουργεία αυτά αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας,
3. Για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, αλλά και αποτελεσματικότερου ελέγχου των εσόδων εξετάζεται η ίδρυση Υπουργείου Προϋπολογισμού και Δημοσίων Εσόδων.
4. Θα αξιοποιηθούν προσωπικότητες με κύρος και αναγνώριση, απ’  όπου και αν προέρχονται.
5. Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει πολλά στην πρόταση του για  την Συνταγματική Αναθεώρηση με την οποία φιλοδοξεί  να δημιουργήσει τις δομές και το πλαίσιο λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους.
 Ονόματα
Είναι μια άχαρη διαδικασία γιατί καθένας  βλέπει σε κάποιον ικανότητες ή προτερήματα που οι τρίτοι αγνοούν. Από την άποψη αυτή ο Σαμαράς  δεν μπορεί, παρά να κυβερνήσει με  ανθρώπους που εμπιστεύεται.
Όμως, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα σε όσους σπεύδουν να διαδίδουν ότι έχουν εξασφαλίσει υπουργικές καρέκλες! Θα βρεθούν προ εκπλήξεων! Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο!
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι  η κοινή γνώμη θα πει απογοητευμένη «μια από τα ίδια», αν ξαναέβλεπε σε θέσεις υπουργών πρόσωπα που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν στο παρελθόν.
 Το όραμα
Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική δεκαετίας. Για αυτό και στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Σαμαράς ανέφερε ότι όραμα του είναι το 2021. Τότε που θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας μας να ζούμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και ευημερούσα. Και κυρίως  απαλλαγμένη από Τρόϊκες!
Ρεπορτάζ: FactorX, Κώστας Ροδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: