Μια χρονιά γεμάτη Koriopolis
Κακά τα ψέματα… Το αθλητικό 2011 στην Ελλάδα, θα το θυμόμαστε κυρίως για ένα γεγονός: το Koriopolis, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και που θα μας απασχολήσει και το 2012 και το 2013 και… ποιος ξέρει; Και σαν… νονοί του Koriopolis (νονοί όχι με την έννοια της… νύχτας, αλλά με αυτή των πνευματικών γονιών, καθώς τοwww.sport-fm.gr το βάφτισε έτσι), σας παρουσιάζουμε μια συνοπτική αλλά πλήρη ανασκόπηση του γεγονότος που σημάδεψε το έτος που φεύγει.
Του Άρη Ασβεστά
Μπαίνοντας στο 2011 είχαν ήδη συμβεί πολλά: Η ΟΥΕΦΑ είχε στείλει τέσσερις φακέλους με ύποπτα ελληνικά παιχνίδια τα οποία βρίσκονταν στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Την υπόθεση είχε αναλάβει η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου, που με τη σειρά της την ανέθεσε στην νεαρή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματοςΠόπη Παπανδρέου.
Στις αρχές του έτους, η ΕΥΠ παίρνει εντολή να ξεκινήσει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον περίφημο υπερ-κοριό σε στοχευμένα πρόσωπα. Τον Φλεβάρη τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ έρχονται και καταθέτουν στην κα Παπανδρέου.
Ακολουθούν πολλά… Το επεισοδιακό ντέρμπι των «αιωνίων», η υπόθεση των κασετών για το Άρης-Παναθηναϊκός και το Μακάμπι-Ολυμπιακός, η ποινική δίωξη στον Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα, το σκάνδαλο στην ΕΠΟ με τις πλαστογραφίες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει. Και το απόγευμα της 22ας Ιουνίου έσκασε…
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της ασφάλειας και με τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής, περισσότερες από 20 προσαγωγές λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιάνοντας τους πάντες στον ύπνο.
Δέκα από αυτούς συλλαμβάνονται: Αχιλλέας Μπέος, Σταύρος Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάννης, Νίκος Χάλκος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Ζαβαντίας, Θανάσης Ντότσης, Ανδρέας Δημόπουλος, Βασίλης Καρακούλιας και Νίκος Ζαμάνης.
Καταζητούνται άλλοι πέντε: Μάκης Ψωμιάδης, Γιάννης Παπακώστας, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Βασίλης Γεωρτσιάκος. Μέχρι τις 6 Ιουλίου είχαν παραδοθεί άπαντες, εκτός του Μάκη Ψωμιάδη.
Για τους 15 οι κατηγορίες είναι βαριές και ασήκωτες: Κατά περίπτωση, ασκούνται ποινικές διώξεις για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση, ξέπλυμα, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και άλλα.
Παράλληλα ασκούνται ποινικές διώξεις σε επιπλέον 63 άτομα, πολλά εκ των οποίων δημιουργούν μεγάλη αίσθηση στην κοινή γνώμη:
Για απλή συνεργεία σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια σε δωροδοκία σε Μαρινάκη, Κανελλόπουλο.
Για δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα σε Θ. Μητρόπουλο, Κομπότη, Καλογιάννη, Μανίκα, Κιοτζένη, Τραυλό, Πουλόπουλο, Προβατίδη, Ρουτζιέρη, Τ. Γιαννόπουλο, Μποροβήλο, Μπάκο, Ναυρινιάδη, Αδαμάκη, Αρφάνη, Γιάχο, Λυμπάντση, Π. Αμανατίδη, Δήμου, Σπάρταλη, Σαλαμαστράκη, Ρέγες, Γκούτμαν, Τσιγιάννη, Καλόπουλο, Τρύφωνα, Πάσσαρη, Χριστοβασίλη, Γρηγορόπουλο, Χρυσοχοΐδη και Γ. Σπάθα.
Για παράνομο στοιχηματισμό απάτη και ξέπλυμα σε Γ. Γεωργιάδη, Ζοσέ Λαορένσο, Αποστολίδη, Πράτο, Βαρουτσίκο, Τόρη, Γεωργόπουλο, Τσιγιάννη, Σιδηρόπουλο, Μουστάκα, Καραμανίδη, Καραμάνη, Αβρ. Παπαδόπουλου, Χαβενετίδη, Δ. Δημητρίου, Φασουλή, Αρβανιτάκη, Οικονομίδη, Λυράκη, Παντελίδη, Σφήκα, Θεοχαρίδη, Παπασταθόπουλο, Καλυβίτη, Μενδρινό, Δημητρίου Βίλλα, Τζιβελέκη, Αλβέρτη, Ανδρέου, Μπουλουγούρη, Αυγίδου, Κοτίνη, Βυθοπούλου, Κωστουλέα.
Στις 27 Ιουνίου οι συλληφθέντες απολογούνται στον ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, διατάζει την προφυλάκιση τριών εξ αυτών που ακόμη και σήμερα παραμένουν προφυλακισμένοι: Τσακογιάννης, Μπέος και ο μπουκμέικερ Καρακούλιας. Οι υπόλοιποι (και εκείνοι που θα παραδοθούν αργότερα) αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.
Οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δημοσιοποιούνται και προκαλείται σοκ στην κοινή γνώμη, διότι όλα αυτά που πολλοί φαντάζονταν για το πώς λειτουργούν τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο, τα βλέπουν πλέον μπροστά τους με λεπτομέρειες.
Και στις 11 Ιουλίου σκάει νέα βόμβα! Το Τμήμα εκβιαστών Πειραιά το οποίο παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων της νύχτας, πέφτει κατά τύχη πάνω στο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο. Με το αποκαλυπτικό διαβιβαστικό του προς την εισαγγελία, ασκούνται νέες ποινικές διώξεις, σε άτομα που ήδη διώκονταν, αλλά και σε πολλά νέα πρόσωπα:
Για εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό σε Τσακογιάννη, Γ. Παπαδόπουλο, Χάλκο, Νικολόπουλο. Για υποκίνηση-διευκόλυνση οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις σε Τσακογιάννη, Γ. Παπαδόπουλο, Μαρινάκη και άγνωστους δράστες. Για δωροδοκία, δωροληψία, παράνομο στοίχημα και ξέπλυμα, κατά περίπτωση σε Σφήκα, Κανελλάκη, Άλβες, Σέγγο, Πουλόπουλο, Ρουτζιέρη, Σιδηρόπουλο, Αρφάνη, Κομπότη, Ηλιόπουλο, Θάνο, Δημητρόπουλο, Ριαβόγλου, Φυντάνη, Αδαμάκη, Νύκταρη.
Το σημαντικότερο είναι, πως από τη δεύτερη δικογραφία προκύπτουν 16 νέοι ύποπτοι αγώνες που διεξήχθησαν το 2011.
Εν τω μεταξύ ο Μάκης Ψωμιάδης παρέμενε ασύλληπτος και έτσι στις 14 Αυγούστου εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, η ασφάλεια Αττικής τον εντοπίζει και τον συλλαμβάνει σε σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο. «Είμαι πολιτικός κρατούμενος! Είμαι θύμα πλεκτάνης του συστήματος και της κυβέρνησης», φώναζε ο ίδιος κατά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ.
Στις 20 Σεπτεμβρίου απολογείται στον ανακριτή, ο οποίος διαφωνεί με την εισαγγελέα για τον αν πρέπει να προφυλακιστεί. Το θέμα πάει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο μια εβδομάδα αργότερα, αποφασίζει τηνπροφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη. Μόνο που εκείνος είχε ήδη κάνει φτερά, καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος.
Ενάμισι μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, η αστυνομία εκδίδει την εξής ανακοίνωση: «Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι, στα Σκόπια, 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιάσεις, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αγώνων ποδοσφαίρου. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από τις Αρχές Ασφαλείας των Σκοπίων, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές».
Ο Μάκης Ψωμιάδης παραμένει μέχρι σήμερα στις φυλακές των Σκοπίων και πιθανότατα στην αρχή του νέου έτους, θα εκδοθεί στη χώρα μας.
Ωστόσο, η άποψη του 9ου τακτικού ανακριτή, Γιώργου Κασίμη ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, του στοίχισε τελικά ολόκληρη την υπόθεση. Στις 15 Δεκεμβρίου, το Koriopolis φεύγει από τα χέρια του και ανατίθεται σε δύοειδικούς εφέτες ανακριτές, τους κ.κ. Καλόφωνο και Αυγέρη που θα «τρέξουν» από εδώ και στο εξής την υπόθεση. Με το νέο έτος θα πιάσουν δουλειά και αφού ενημερωθούν, θα ξεκινήσουν τις κλήσεις των 63 κατηγορουμένων σε απολογία.
Ο Γιώργος Κασίμης νωρίτερα και συγκεκριμένα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές του Νοέμβρη, είχε πάρει μαρτυρικές καταθέσεις από το Νικόλα Πατέρα, τον Σοφοκλή Πιλάβιο, τον Βασίλη Τεροβίτσα και τονΓιώργο Δαλούκα, ενώ έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από επτά χώρες.
Παράλληλα, έχει αρνηθεί όλα τα αιτήματα αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει οι Τσακογιάννης, Μπέος και Καρακούλιας.
Το φιάσκο της αθλητικής δικαιοσύνης
Κι αν για την ποινική δικαιοσύνη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για φιάσκο, μιας και η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, στην αθλητική το φιάσκο ήταν μεγαλοπρεπές.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραπέμφθηκαν να ελεγχθούν πειθαρχικά, την έβγαλαν «λάδι», ενώ ακόμη και οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν αστείες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προβλέπονταν καν από τους κανονισμούς (βλέπε αφαίρεση βαθμών)! Οι εφέσεις που ασκούσαν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς στις πρωτόδικες αθωωτικές αποφάσεις, πήγαιναν… άπατες από την επιτροπή… αφέσεων, ενώ ακόμα και όταν έπεφτε καμιά βαριά καμπάνα σε πρώτο βαθμό, εξαφανιζόταν σε δεύτερο.
Τα κατηγορητήρια ήταν σε πολλές περιπτώσεις λειψά, ενώ ομάδες που συμμετείχαν σε δύο, τρία ή και τέσσερα ύποπτα ματς, δικάζονταν μόνο για ένα (και φυσικά αθωώνονταν). Κάποια σκεπτικά αποφάσεων δε, αποτελούνμνημεία αυθαιρεσίας, ενώ βρίθουν και ανακριβειών. Μοιάζουν σαν να έγινε προσπάθεια να αθωωθούν κάποιοι με το ζόρι.
Η περίφημη αυτοκάθαρση μετετράπη σε ανέκδοτο και ακέραιη την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, παρενέβη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που για να «διορθώσει» τις εμπνεύσεις τύπου… αφαίρεση βαθμών, εξαφάνισε από το χάρτη και τις δύο ομάδες.
Στην αθλητική δικαιοσύνη δικάστηκαν 20 ομάδες: 15 απαλλάχθηκαν και σε 5 επιβλήθηκαν ποινές. Οι τελεσίδικες ποινές ήταν 2 υποβιβασμοί και 3 αφαιρέσεις βαθμών, ενώ πρωτόδικα είχαν τιμωρηθεί 8 ομάδες με 5 υποβιβασμούς.
Μαζί με τις ομάδες δικάστηκαν 53 πρόσωπα (παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές).Τιμωρήθηκαν οι 10, εκ των οποίων οι 4 εφ’ όρου ζωής. Απαλλάχθηκαν 43 πρόσωπα, 10 εκ των οποίων είχαν τιμωρηθεί πρωτοδίκως αλλά κέρδισαν την έφεση.
Δείτε αναλυτικά τις ομάδες και τα πρόσωπα που δικάστηκαν και τις αποφάσεις που πάρθηκαν:
ΟΜΑΔΕΣ:
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο (στην συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ).
ΙΩΝΙΚΟΣ: Υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο (στην συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ).
ΑΕΤΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ: Αφαίρεση 11 βαθμών (-6 και -5 για δύο υποθέσεις) και 70.000 ευρώ πρόστιμο (40.000+30.000). (Σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική και 150.000 ευρώ πρόστιμο).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Αφαίρεση 10 βαθμών από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο), (στη συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ λόγω μη αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).
ΚΑΒΑΛΑ: Αφαίρεση 8 βαθμών από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (σε α’ βαθμό της είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο), (στη συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ λόγω μη αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο).
ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο).
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο).
ΟΦΗ: Απαλλάχθηκε.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Απαλλάχθηκε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΡΟΔΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ: Απαλλάχθηκε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΡΟΣΩΠΑ:
Γ. Τσακογιάννης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 180.000 ευρώ πρόστιμο (90.000+90.000 για δύο υποθέσεις).
Αχ. Μπέος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 90.000 ευρώ πρόστιμο.
Μ. Ψωμιάδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 90.000 ευρώ πρόστιμο.
Ν. Χάλκος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 45.000 ευρώ πρόστιμο.
Χρ. Κανελλάκης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο.
Κ. Χαραλαμπίδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο.
Γ. Παπαδόπουλος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 6 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 4 χρόνια και 20.000 ευρώ πρόστιμο (σε α’ βαθμό του είπε επιβληθεί απαγόρευση δραστηριότητας και απαγόρευση εισόδου εφ’ όρου ζωής και 30.000 ευρώ πρόστιμο).
Ι. Ναυρινιάδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 6 χρόνια (3+3 για δύο υποθέσεις), απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 4 χρόνια (2+2) και 70.000 ευρώ πρόστιμο (40.000+30.000). (Σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση δραστηριότητας και απαγόρευση εισόδου εφ’ όρου ζωής και 60.000 ευρώ πρόστιμο).
Θ. Ντότσης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 30.000 ευρώ πρόστιμο.
Μ. Νικολόπουλος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 2 χρόνια.
Δ. Λερογιάννης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Κ. Χρυσοχοϊδης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Κ. Ριαβόγλου: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Μποροβήλος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 30.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Πουλόπουλος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Σέγγος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Π. Ρουτζιέρης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Απαρεσίδο Άλβες Μιγκέλ Λουίς: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Ντίτσος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ) (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Ν. Παντέλης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 2 χρόνια).
Η. Νύχταρης: Κρίθηκε ατιμώρητος ελλείψει δικαιοδοσίας.
Ν. Μαχλάς: Απαλλάχθηκε.
Γ. Χριστοβασίλης: Απαλλάχθηκε.
Γ. Παπακώστας: Απαλλάχθηκε.
Ι. Ρόδης: Απαλλάχθηκε.
Α. Δημητρόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Θ. Σαββάκης: Απαλλάχθηκε.
Δ. Τζελέπης: Απαλλάχθηκε.
Θ. Σάμιος: Απαλλάχθηκε.
Γ. Τυριακίδης: Απαλλάχθηκε.
Μ. Κασσής: Απαλλάχθηκε.
Α. Θάνος: Απαλλάχθηκε.
Κ. Ηλιόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Γ. Κομπότης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μαρτίνης: Απαλλάχθηκε.
Β. Αδαμάκης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μανίκας: Απαλλάχθηκε.
Ι. Ντούμος: Απαλλάχθηκε.
Σ. Παπαδόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Δ. Ελευθεριάδης: Απαλλάχθηκε.
Π. Δήμου: Απαλλάχθηκε.
Ι. Τσιγιάννης: Απαλλάχθηκε.
Α. Ζώης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μπαλάσας: Απαλλάχθηκε.
Α. Βοσνιάδης: Απαλλάχθηκε.
Α. Λιόντου: Απαλλάχθηκε.
Θ. Γιάχος: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Ε. Κιοτζένης: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Χ. Καλογερόπουλος: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Δ. Βερρής: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Π. Κουτσουμπού: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Α. Δημητρόπουλος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Δ. Καλόπουλος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
*Η υπόθεση δωροδοκίας της Παναχαϊκής ήταν εκτός δικογραφίας των στημένων αγώνων. Στην ΠΑΝΑΧΑΪΚΗεπιβλήθηκε αφαίρεση 5 βαθμών, στον Π. Σταθάκη απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 5 χρόνια, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 2 χρόνια και 15.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι Αλ. Κούγιας και Μ. Κουβαράς απαλλάχθηκαν (σε α’ βαθμό είχε επιβληθεί στην υποβιβασμός και 225.000 ευρώ πρόστιμο, στον Αλ. Κούγια απαγόρευση δραστηριότητας για 5 χρόνια, απαγόρευση εισόδου για 2 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο, στους Π. Σταθάκη και Μ. Κουβαρά απαγόρευση δραστηριότητας για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου για 2 χρόνια και 14.000 ευρώ πρόστιμο έκαστος).
Του Άρη Ασβεστά
Μπαίνοντας στο 2011 είχαν ήδη συμβεί πολλά: Η ΟΥΕΦΑ είχε στείλει τέσσερις φακέλους με ύποπτα ελληνικά παιχνίδια τα οποία βρίσκονταν στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Την υπόθεση είχε αναλάβει η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου, που με τη σειρά της την ανέθεσε στην νεαρή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματοςΠόπη Παπανδρέου.
Στις αρχές του έτους, η ΕΥΠ παίρνει εντολή να ξεκινήσει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον περίφημο υπερ-κοριό σε στοχευμένα πρόσωπα. Τον Φλεβάρη τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ έρχονται και καταθέτουν στην κα Παπανδρέου.
Ακολουθούν πολλά… Το επεισοδιακό ντέρμπι των «αιωνίων», η υπόθεση των κασετών για το Άρης-Παναθηναϊκός και το Μακάμπι-Ολυμπιακός, η ποινική δίωξη στον Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα εκβίασης του Γιώργου Δαλούκα, το σκάνδαλο στην ΕΠΟ με τις πλαστογραφίες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει. Και το απόγευμα της 22ας Ιουνίου έσκασε…
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της ασφάλειας και με τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής, περισσότερες από 20 προσαγωγές λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιάνοντας τους πάντες στον ύπνο.
Δέκα από αυτούς συλλαμβάνονται: Αχιλλέας Μπέος, Σταύρος Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάννης, Νίκος Χάλκος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Ζαβαντίας, Θανάσης Ντότσης, Ανδρέας Δημόπουλος, Βασίλης Καρακούλιας και Νίκος Ζαμάνης.
Καταζητούνται άλλοι πέντε: Μάκης Ψωμιάδης, Γιάννης Παπακώστας, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Βασίλης Γεωρτσιάκος. Μέχρι τις 6 Ιουλίου είχαν παραδοθεί άπαντες, εκτός του Μάκη Ψωμιάδη.
Για τους 15 οι κατηγορίες είναι βαριές και ασήκωτες: Κατά περίπτωση, ασκούνται ποινικές διώξεις για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση, ξέπλυμα, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και άλλα.
Παράλληλα ασκούνται ποινικές διώξεις σε επιπλέον 63 άτομα, πολλά εκ των οποίων δημιουργούν μεγάλη αίσθηση στην κοινή γνώμη:
Για απλή συνεργεία σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια σε δωροδοκία σε Μαρινάκη, Κανελλόπουλο.
Για δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα σε Θ. Μητρόπουλο, Κομπότη, Καλογιάννη, Μανίκα, Κιοτζένη, Τραυλό, Πουλόπουλο, Προβατίδη, Ρουτζιέρη, Τ. Γιαννόπουλο, Μποροβήλο, Μπάκο, Ναυρινιάδη, Αδαμάκη, Αρφάνη, Γιάχο, Λυμπάντση, Π. Αμανατίδη, Δήμου, Σπάρταλη, Σαλαμαστράκη, Ρέγες, Γκούτμαν, Τσιγιάννη, Καλόπουλο, Τρύφωνα, Πάσσαρη, Χριστοβασίλη, Γρηγορόπουλο, Χρυσοχοΐδη και Γ. Σπάθα.
Για παράνομο στοιχηματισμό απάτη και ξέπλυμα σε Γ. Γεωργιάδη, Ζοσέ Λαορένσο, Αποστολίδη, Πράτο, Βαρουτσίκο, Τόρη, Γεωργόπουλο, Τσιγιάννη, Σιδηρόπουλο, Μουστάκα, Καραμανίδη, Καραμάνη, Αβρ. Παπαδόπουλου, Χαβενετίδη, Δ. Δημητρίου, Φασουλή, Αρβανιτάκη, Οικονομίδη, Λυράκη, Παντελίδη, Σφήκα, Θεοχαρίδη, Παπασταθόπουλο, Καλυβίτη, Μενδρινό, Δημητρίου Βίλλα, Τζιβελέκη, Αλβέρτη, Ανδρέου, Μπουλουγούρη, Αυγίδου, Κοτίνη, Βυθοπούλου, Κωστουλέα.
Στις 27 Ιουνίου οι συλληφθέντες απολογούνται στον ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, διατάζει την προφυλάκιση τριών εξ αυτών που ακόμη και σήμερα παραμένουν προφυλακισμένοι: Τσακογιάννης, Μπέος και ο μπουκμέικερ Καρακούλιας. Οι υπόλοιποι (και εκείνοι που θα παραδοθούν αργότερα) αφήνονται ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.
Οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δημοσιοποιούνται και προκαλείται σοκ στην κοινή γνώμη, διότι όλα αυτά που πολλοί φαντάζονταν για το πώς λειτουργούν τα κυκλώματα στο ποδόσφαιρο, τα βλέπουν πλέον μπροστά τους με λεπτομέρειες.
Και στις 11 Ιουλίου σκάει νέα βόμβα! Το Τμήμα εκβιαστών Πειραιά το οποίο παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων της νύχτας, πέφτει κατά τύχη πάνω στο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο. Με το αποκαλυπτικό διαβιβαστικό του προς την εισαγγελία, ασκούνται νέες ποινικές διώξεις, σε άτομα που ήδη διώκονταν, αλλά και σε πολλά νέα πρόσωπα:
Για εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό σε Τσακογιάννη, Γ. Παπαδόπουλο, Χάλκο, Νικολόπουλο. Για υποκίνηση-διευκόλυνση οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις σε Τσακογιάννη, Γ. Παπαδόπουλο, Μαρινάκη και άγνωστους δράστες. Για δωροδοκία, δωροληψία, παράνομο στοίχημα και ξέπλυμα, κατά περίπτωση σε Σφήκα, Κανελλάκη, Άλβες, Σέγγο, Πουλόπουλο, Ρουτζιέρη, Σιδηρόπουλο, Αρφάνη, Κομπότη, Ηλιόπουλο, Θάνο, Δημητρόπουλο, Ριαβόγλου, Φυντάνη, Αδαμάκη, Νύκταρη.
Το σημαντικότερο είναι, πως από τη δεύτερη δικογραφία προκύπτουν 16 νέοι ύποπτοι αγώνες που διεξήχθησαν το 2011.
Εν τω μεταξύ ο Μάκης Ψωμιάδης παρέμενε ασύλληπτος και έτσι στις 14 Αυγούστου εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, η ασφάλεια Αττικής τον εντοπίζει και τον συλλαμβάνει σε σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο. «Είμαι πολιτικός κρατούμενος! Είμαι θύμα πλεκτάνης του συστήματος και της κυβέρνησης», φώναζε ο ίδιος κατά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ.
Στις 20 Σεπτεμβρίου απολογείται στον ανακριτή, ο οποίος διαφωνεί με την εισαγγελέα για τον αν πρέπει να προφυλακιστεί. Το θέμα πάει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο μια εβδομάδα αργότερα, αποφασίζει τηνπροφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη. Μόνο που εκείνος είχε ήδη κάνει φτερά, καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος.
Ενάμισι μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, η αστυνομία εκδίδει την εξής ανακοίνωση: «Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι, στα Σκόπια, 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιάσεις, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αγώνων ποδοσφαίρου. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από τις Αρχές Ασφαλείας των Σκοπίων, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές».
Ο Μάκης Ψωμιάδης παραμένει μέχρι σήμερα στις φυλακές των Σκοπίων και πιθανότατα στην αρχή του νέου έτους, θα εκδοθεί στη χώρα μας.
Ωστόσο, η άποψη του 9ου τακτικού ανακριτή, Γιώργου Κασίμη ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, του στοίχισε τελικά ολόκληρη την υπόθεση. Στις 15 Δεκεμβρίου, το Koriopolis φεύγει από τα χέρια του και ανατίθεται σε δύοειδικούς εφέτες ανακριτές, τους κ.κ. Καλόφωνο και Αυγέρη που θα «τρέξουν» από εδώ και στο εξής την υπόθεση. Με το νέο έτος θα πιάσουν δουλειά και αφού ενημερωθούν, θα ξεκινήσουν τις κλήσεις των 63 κατηγορουμένων σε απολογία.
Ο Γιώργος Κασίμης νωρίτερα και συγκεκριμένα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές του Νοέμβρη, είχε πάρει μαρτυρικές καταθέσεις από το Νικόλα Πατέρα, τον Σοφοκλή Πιλάβιο, τον Βασίλη Τεροβίτσα και τονΓιώργο Δαλούκα, ενώ έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από επτά χώρες.
Παράλληλα, έχει αρνηθεί όλα τα αιτήματα αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει οι Τσακογιάννης, Μπέος και Καρακούλιας.
Το φιάσκο της αθλητικής δικαιοσύνης
Κι αν για την ποινική δικαιοσύνη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για φιάσκο, μιας και η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, στην αθλητική το φιάσκο ήταν μεγαλοπρεπές.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραπέμφθηκαν να ελεγχθούν πειθαρχικά, την έβγαλαν «λάδι», ενώ ακόμη και οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν αστείες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προβλέπονταν καν από τους κανονισμούς (βλέπε αφαίρεση βαθμών)! Οι εφέσεις που ασκούσαν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς στις πρωτόδικες αθωωτικές αποφάσεις, πήγαιναν… άπατες από την επιτροπή… αφέσεων, ενώ ακόμα και όταν έπεφτε καμιά βαριά καμπάνα σε πρώτο βαθμό, εξαφανιζόταν σε δεύτερο.
Τα κατηγορητήρια ήταν σε πολλές περιπτώσεις λειψά, ενώ ομάδες που συμμετείχαν σε δύο, τρία ή και τέσσερα ύποπτα ματς, δικάζονταν μόνο για ένα (και φυσικά αθωώνονταν). Κάποια σκεπτικά αποφάσεων δε, αποτελούνμνημεία αυθαιρεσίας, ενώ βρίθουν και ανακριβειών. Μοιάζουν σαν να έγινε προσπάθεια να αθωωθούν κάποιοι με το ζόρι.
Η περίφημη αυτοκάθαρση μετετράπη σε ανέκδοτο και ακέραιη την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, παρενέβη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που για να «διορθώσει» τις εμπνεύσεις τύπου… αφαίρεση βαθμών, εξαφάνισε από το χάρτη και τις δύο ομάδες.
Στην αθλητική δικαιοσύνη δικάστηκαν 20 ομάδες: 15 απαλλάχθηκαν και σε 5 επιβλήθηκαν ποινές. Οι τελεσίδικες ποινές ήταν 2 υποβιβασμοί και 3 αφαιρέσεις βαθμών, ενώ πρωτόδικα είχαν τιμωρηθεί 8 ομάδες με 5 υποβιβασμούς.
Μαζί με τις ομάδες δικάστηκαν 53 πρόσωπα (παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές).Τιμωρήθηκαν οι 10, εκ των οποίων οι 4 εφ’ όρου ζωής. Απαλλάχθηκαν 43 πρόσωπα, 10 εκ των οποίων είχαν τιμωρηθεί πρωτοδίκως αλλά κέρδισαν την έφεση.
Δείτε αναλυτικά τις ομάδες και τα πρόσωπα που δικάστηκαν και τις αποφάσεις που πάρθηκαν:
ΟΜΑΔΕΣ:
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο (στην συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ).
ΙΩΝΙΚΟΣ: Υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο (στην συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ).
ΑΕΤΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ: Αφαίρεση 11 βαθμών (-6 και -5 για δύο υποθέσεις) και 70.000 ευρώ πρόστιμο (40.000+30.000). (Σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική και 150.000 ευρώ πρόστιμο).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Αφαίρεση 10 βαθμών από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο), (στη συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ λόγω μη αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).
ΚΑΒΑΛΑ: Αφαίρεση 8 βαθμών από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (σε α’ βαθμό της είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο), (στη συνέχεια αποβλήθηκε με απόφαση της ΕΕΑ λόγω μη αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Β’ Εθνική και 300.000 ευρώ πρόστιμο).
ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο).
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική και 225.000 ευρώ πρόστιμο).
ΟΦΗ: Απαλλάχθηκε.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Απαλλάχθηκε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΡΟΔΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Απαλλάχθηκε.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ: Απαλλάχθηκε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Απαλλάχθηκε.
ΠΡΟΣΩΠΑ:
Γ. Τσακογιάννης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 180.000 ευρώ πρόστιμο (90.000+90.000 για δύο υποθέσεις).
Αχ. Μπέος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 90.000 ευρώ πρόστιμο.
Μ. Ψωμιάδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 90.000 ευρώ πρόστιμο.
Ν. Χάλκος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής και 45.000 ευρώ πρόστιμο.
Χρ. Κανελλάκης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο.
Κ. Χαραλαμπίδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο.
Γ. Παπαδόπουλος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 6 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 4 χρόνια και 20.000 ευρώ πρόστιμο (σε α’ βαθμό του είπε επιβληθεί απαγόρευση δραστηριότητας και απαγόρευση εισόδου εφ’ όρου ζωής και 30.000 ευρώ πρόστιμο).
Ι. Ναυρινιάδης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 6 χρόνια (3+3 για δύο υποθέσεις), απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 4 χρόνια (2+2) και 70.000 ευρώ πρόστιμο (40.000+30.000). (Σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση δραστηριότητας και απαγόρευση εισόδου εφ’ όρου ζωής και 60.000 ευρώ πρόστιμο).
Θ. Ντότσης: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 30.000 ευρώ πρόστιμο.
Μ. Νικολόπουλος: Απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 2 χρόνια.
Δ. Λερογιάννης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Κ. Χρυσοχοϊδης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Κ. Ριαβόγλου: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 24.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Μποροβήλος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 30.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Πουλόπουλος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Σέγγος: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Π. Ρουτζιέρης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Απαρεσίδο Άλβες Μιγκέλ Λουίς: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Γ. Ντίτσος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ) (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια, απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο).
Ν. Παντέλης: Απαλλάχθηκε (σε α’ βαθμό του είχε επιβληθεί απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 2 χρόνια).
Η. Νύχταρης: Κρίθηκε ατιμώρητος ελλείψει δικαιοδοσίας.
Ν. Μαχλάς: Απαλλάχθηκε.
Γ. Χριστοβασίλης: Απαλλάχθηκε.
Γ. Παπακώστας: Απαλλάχθηκε.
Ι. Ρόδης: Απαλλάχθηκε.
Α. Δημητρόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Θ. Σαββάκης: Απαλλάχθηκε.
Δ. Τζελέπης: Απαλλάχθηκε.
Θ. Σάμιος: Απαλλάχθηκε.
Γ. Τυριακίδης: Απαλλάχθηκε.
Μ. Κασσής: Απαλλάχθηκε.
Α. Θάνος: Απαλλάχθηκε.
Κ. Ηλιόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Γ. Κομπότης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μαρτίνης: Απαλλάχθηκε.
Β. Αδαμάκης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μανίκας: Απαλλάχθηκε.
Ι. Ντούμος: Απαλλάχθηκε.
Σ. Παπαδόπουλος: Απαλλάχθηκε.
Δ. Ελευθεριάδης: Απαλλάχθηκε.
Π. Δήμου: Απαλλάχθηκε.
Ι. Τσιγιάννης: Απαλλάχθηκε.
Α. Ζώης: Απαλλάχθηκε.
Α. Μπαλάσας: Απαλλάχθηκε.
Α. Βοσνιάδης: Απαλλάχθηκε.
Α. Λιόντου: Απαλλάχθηκε.
Θ. Γιάχος: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Ε. Κιοτζένης: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Χ. Καλογερόπουλος: Απαλλάχθηκε (από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα).
Δ. Βερρής: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Π. Κουτσουμπού: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Α. Δημητρόπουλος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
Δ. Καλόπουλος: Απαλλάχθηκε (από την ΚΕΔ).
*Η υπόθεση δωροδοκίας της Παναχαϊκής ήταν εκτός δικογραφίας των στημένων αγώνων. Στην ΠΑΝΑΧΑΪΚΗεπιβλήθηκε αφαίρεση 5 βαθμών, στον Π. Σταθάκη απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 5 χρόνια, απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 2 χρόνια και 15.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι Αλ. Κούγιας και Μ. Κουβαράς απαλλάχθηκαν (σε α’ βαθμό είχε επιβληθεί στην υποβιβασμός και 225.000 ευρώ πρόστιμο, στον Αλ. Κούγια απαγόρευση δραστηριότητας για 5 χρόνια, απαγόρευση εισόδου για 2 χρόνια και 16.000 ευρώ πρόστιμο, στους Π. Σταθάκη και Μ. Κουβαρά απαγόρευση δραστηριότητας για 7 χρόνια, απαγόρευση εισόδου για 2 χρόνια και 14.000 ευρώ πρόστιμο έκαστος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου