Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με καταθέσεις, δάνεια και ρευστότητα


Τι θα γίνει με καταθέσεις, δάνεια και ρευστότητα

Επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με τις «επιλεκτικές χρεοκοπίες» θα πρέπει πρωτίστως να αντιληφθεί ότι δεν έχει σχέση με χρεοκοπία από αυτές που έγιναν στο παρελθόν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Σε μια «επιλεκτική χρεοκοπία» οι καταθέσεις ΔΕΝ κινδυνεύουν να χαθούν, ενώ η «επιλεκτική χρεοκοπία» ΔΕΝ είναι «στάση πληρωμών». 


Οι τεχνικές επιτροπές του Eurogroup που συνεδριάζουν συνεχώς επιχειρούν στη πραγματικότητα να επιλέξουν ένα - δύο σενάρια- τα επικρατέστερα- από τα περισσότερα από 36 για τα οποία ενημέρωσε τον Ευ. Βενιζέλο ο Ζαν Κλώντ Τρισέ.

Τα επικρατέστερα από αυτά θα συζητηθούν και επί αυτών θα αποφασίσουν στο έκτακτο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών και στη συνέχεια- ενδεχομένως- να ακολουθήσει νέα συζήτηση της τελικής λύσης σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Το ζητούμενο για να επιλεγούν  ένα - δύο σενάρια από τα 36 είναι ποιός και με τι προϋποθέσεις θα "εγγυηθεί" για την αγορά μέρους των ομολόγων, τα οποία λήγουν έως το 2014. Παράλληλα, θα πρέπει να αντικατασταθούν τα ομόλογα αυτά με καινούργια που θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και μειωμένης ονομαστικής αξίας.

Ζητούμενο είναι επίσης πόσο μειωμένη θα είναι η ονομαστική τους αξία, δηλαδή πόσο κοντά θα το κόψουμε το μαλλί, αφού η διαδικασία αυτή σε απλά ελληνικά λέγεται  …κούρεμα. Με άλλα λόγια τα νέα ομόλογα θα πρέπει μάλλον να έχουν αξία μικρότερη της ονομαστικής αξίας των παλιών και μεγαλύτερη της αγοραίας σημερινής αξίας τους.

Τα ένα - δύο επικρατέστερα σενάρια θέλουν επίσης το ρόλο του εγγυητή, να αναλάβει το EFSF, δηλαδή το προσωρινό ταμείο διάσωσης, με στήριξη από την ΕΚΤ (για τις τράπεζες μόνο).

Τι θα γίνει πρακτικά 

Ο κάτοχος ομολόγων θα επαναγοράσει "εθελοντικά" νέα ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς ή ελάχιστα παραπάνω, δηλαδή με έκπτωση που θα κυμαίνεται από 35% έως 45% επί της ονομαστικής -παλαιάς- τιμής τους. 

Με απλά λόγια ένα νέο ομόλογο που έχει ονομαστική αξία 1.000 ευρώ θα αποκτηθεί  σε τιμή από 650 έως 550 ευρώ, αντίστοιχα, ανάλογα με το "κούρεμα", αλλά θα έχει ονομαστική αξία 1.000 ευρώ. Θα αποκτηθεί δηλαδή με "σκόντο".

Και αν αυτή η διαδικασία κρατήσει μερικές εβδομάδες ή έναν ή δύο μήνες οι τράπεζες τι θα κάνουν, αφού δεν θα έχουν ρευστότητα από την ΕΚΤ;

Οι Τράπεζες έχουν άλλο μηχανισμό να αποκτήσουν ρευστότητα. Έτσι με τη "σιωπηρή ευλογία" της ΕΚΤ, οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών (περιλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος), μέσω του μηχανισμού ELA-Emrgency Liquidity Assistance-(πρόγραμμα έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης) μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες, σε εθνικό επίπεδο.

Σε περίπτωση "επιλεκτικής χρεοκοπίας" οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες για ένα διάστημα δεν θα μπορούν να δανειοδοτηθούν, ενώ είναι απίθανο να τεθεί πλαφόν αναλήψεων από τους λογαριασμούς των φυσικών προσώπων. Ο τελευταίος αυτός μηχανισμός δεν είναι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: