αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και μιας ενδεχόμενης κορύφωσής της στην Ευρώπη με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους που έχει αποδυναμωθεί την τελευταία περίοδο λόγω των εσωτερικών προβλημάτων αλλά και λόγω της ανόδου τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, που την απειλούν.
Ο Δρ. Νικόλαος Λάος, Διευθυντής του Προγράμματος Διπλωματίας του SaintEliasSeminaryandGraduateSchool, Βιρτζίνια, ΗΠΑ, mέλος του MetropolitanUniversityofLondon (CASEP), αναλύει τους άξονες χαρτογράφησης των παραγόντων διαμόρφωσης της πολιτικής των ΗΠΑ
Για να κατανοήσουμε τη διεθνή πολιτική και οικονομική συμπεριφορά των ΗΠΑ, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ένα ενιαίο «μπλοκ» δυνάμεων, αλλά μάλλον ένα πολύπλοκο, βαθιά πλουραλιστικό, σύστημα δυνάμεων, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια συμφέροντα και ποιες αντιλήψεις θα ασκήσουν τη σημαντικότερη επίδραση στην τελική διαμόρφωση και εφαρμογή της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό διαπιστώνεται αν παρακολουθήσουμε και αναλύσουμε μεθοδικά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα και κυρίαρχα ρεύματα σκέψης που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των σημαντικότερων ινστιτούτων-δεξαμενών σκέψης των ΗΠΑ, όπως το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CouncilonForeignRelations), το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CentreforStrategicandInternationalStudies) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Διεθνή Κατανόηση (BusinessCouncilforInternationalUnderstanding).
Επίσης αναλύεται ενδελεχώς η επιρροή που ασκούν τρεις στρατηγικοί σύμβουλοι οι Χένρι Κίσιντζερ (HenryKissinger), Ζμπίγκνιεβ Μπρζεζίνσκι (ZbigniewBrzezinski)και Τζόζεφ Νάι Τζούνιορ (JosephNye, Jr.), καθώς και η προσπάθεια διατήρησης της παγκόμιας κυριαρχίας μέσω του επιχειρησιακού πολιτισμού.
Ο Άρης Χατζηστεφάνου αποκαλύπτει την κυρίαρχη τάση στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ για την «κατασκευή» ενός νέου εχθρού,που συμπεριλαμβάνει από την Ευρωζώνη έως τα κινήματα των ευρωπαίων αγανακτισμένων. Η τάση αυτή γίνεται ορατή από τα επίπεδα ετοιμότητας του αμερικανικού στρατού, για την περίπτωση επέμβασης όπορτε και όπου χρειαστεί
Ο Σωτήρης Σιδέρης παρουσιάζει την άκαμπτη στάση της Γερμανίας που θα οδηγήσει στην κυριαρχία της μέσω της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών και το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργείται, ειδικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Διαβάστε ακόμη στα «Επίκαιρα»:
- Το άρθρο του Παντελή Ζήλου με τίτλο, «Ποιος φοβάται τον κ. Πούτιν;», για την προσπάθεια αποδόμησης από τις ΗΠΑ του πανίσχυρου ρώσου ηγέτη.
- Τα άρθρα των Λάμπρου Καλαρρύτη, Άκη Χαραλαμπίδη και Άγγελου Μόσχοβα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπαδήμου λόγω των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.
- Την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στον Κώστα Χαρδαβέλλα, για την πρόοδο στην εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μας.
- Το αποκαλυπτικό άρθρο του Σπύρου Σουρμελίδη για τη διαγραφή της εθνικότητας για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
- Τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από το άρθρο του Σωτήρη Νίκα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου