Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με το ελληνικό “κούρεμα”;


Τι θα γίνει με το ελληνικό “κούρεμα”;

Share
Ταφόπλακα σε μελλοντικά «κουρέματα» χρεών, έβαλε πριν από λίγο ο  Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θέλοντας προφανώς να προλάβει ένα ντόμινο απαιτήσεων από προβληματικές χώρες να συμμετάσχουν κι αυτές στο PSI στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την 26η Οκτωβρίου.
«Εις ό,τι αφορά την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το PSI, έχουμε κάνει μια μεγάλη αλλαγή στο δόγμα μας: από εδώ και πέρα θα τηρήσουμε αυστηρά τις αρχές και την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ή για να το θέσω πιο ωμά: η πρώτη μας προσέγγιση για το PSI (Private Sector Involvement) που είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά δημοσίου χρέους, αποτελεί και επισήμως παρελθόν».
Αυτό είπε ο Ρομπάι καθησυχάζοντας τους κατόχους ομολόγων από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ουσιαστικά ηρεμώντας τις γαλλικές κατά κύριο λόγο τράπεζες.
Τι θα γίνει όμως με το ελληνικό PSI; Θα διαλυθεί πριν ακόμη ξεκινήσει; Οι ευρωπαίοι ηγέτες σε όλους τους τόνους λένε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και δε θα επαναληφθεί. Θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ, έστω και με τους πολύ σκληρούς όρους που έχουμε ξαναγράψει. Ο κ. Ρόμπαϊ είπε σήμερα, ότι η απόφαση που αφορά την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μια μόνιμη κατάσταση, αλλά μια απολύτως περιπτωσιακή κίνηση για την ελάφρυνση του βάρους που σηκώνει η Αθήνα.
Βεβαίως, στα χαρτιά η συμφωνία του Οκτωβρίου και το νέο «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους, υφίστανται. Το ζήτημα είναι αν θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνει το κούρεμα κι αν θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των ιδιωτών, γεγονός που μπορεί να σημάνει ταυτόχρονα πιστωτικό γεγονός.
Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο Νταλάρα πιέζει αφόρητα ώστε τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν μετά το κούρεμα να έχουν επιτόκιο τουλάχιστον 8%. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχεται -και πως αλλιώς να το κάνει, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ληστρικό και καταστροφικό- και αναζητούνται οι μέσες λύσεις. Ελπίδα όλων είναι το κούρεμα να λήξει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, άντε να πάρει και μερικές ημέρες από τον Φεβρουάριο.
Αν όμως, οι ιδιώτες επενδυτές δε συμφωνήσουν ή αυτοί που θα υπογράψουν έχουν ένα ποσοστό π.χ. κάτω από το 80% δημιουργούνται σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διότι, μόνο με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων μπορεί να μειωθεί κατά 100 δισ. το χρέος, αλλιώς θα γίνει μια τρύπα στο νερό.
Με την οικονομική κρίση να σαρώνει την Ευρώπη, δεν αποκλείεται το PSI να οδηγηθεί σε ναυάγιο και η Ελλάδα να βουλιάξει ακόμη περισσότερο και ταχύτερα.
Από αυτές τις εξελίξεις, προφανώς θα εξαρτηθεί και η πολιτική κατάσταση της χώρας. Αν δηλαδή θα πάμε σε εκλογές εντός του Μαρτίου ή η σημερινή κυβέρνηση αιτιολογήσει μια ολιγόμηνη αναβολή, ως αναγκαία για λόγους εθνικού συμφέροντος.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: