Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ευρώπη δυο ταχυτήτων για τη διάσωση του ευρώ


Ευρώπη δυο ταχυτήτων για τη διάσωση του ευρώ

tvxs.gr/node/78491
 
 
 
Στην αποτυχία συμφωνίας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και στην άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος. Η προσοχή του ήταν εξάλλου από χθες στραμμένη στην Σύνοδο Κορυφής  στις Βρυξέλλες και στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίτλοι και ρεπορτάζ των μεγάλων διεθνών εφημερίδων και ιστότοπων αναφέρονταν στη κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ, ενώ κατα περίπτωση σημείωναν τη διαφαινόμενη - έως χθες - αποτυχία για συμφωνία των 27 στην αλλαγή των  συνθηκών της ευρωζώνης που σήμερα το πρωί είναι πραγματικότητα.

«Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί συγκρούονται, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τη συμφωνία για το ευρώ» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian«Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τοποθετηθεί στο κέντρο μιας λυσσαλέας διαμάχης με τον Νικολά Σαρκοζί, μετά την προσπάθεια του Παρισιού να απομονώσει τον (Βρετανό) πρωθυπουργό στη Σύνοδο της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βρετανία επιθυμεί να απαλλάξει το Σίτι του Λονδίνου από όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς»αναφέρει η εφημερίδα. «Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σαν μία προσπάθεια να μετατραπεί η Βρετανία σε αποδιοπομπαίο τράγο» προσθέτει ο Guardian.
Η Βρετανική εφημερίδα ανέφερε χθες«Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ αποκαλύπτουν Ευρωπαϊκό  σχέδιο ‘’δύο ταχυτήτων’’ για τη διάσωση του ευρώ» ενώ σε άλλο υπότιτλο συμπληρώνει «Σαρκοζί και Μέρκελ έτοιμοι να αποκλείσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τη συμφωνία για το ευρώ στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εάν ο Κάμερον επιδιώξει να ασκήσει veto στις προτάσεις». Η εφημερίδα σχολίαζε πως «Αν αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, το Βερολίνο και το Παρίσι δήλωσαν ότι θα επιλέξουν ένα νέο σύμφωνο μόνο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης».
Οι Financial Times γράφουν ότι η αποτυχία των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία, οδήγησε σε αύξηση της απαισιοδοξίας στους κόλπους της ΕΕ. Στο ίδιο κλίμα η εφημερίδα χθες σημείωνε: «Οι πολιτικοί σχεδιαστές της Ε.Ε παλεύουν για να τετραγωνίσουν τον κύκλο», ενώ ανέφεραν πως «Η αποφασιστικότητα της Γερμανίας να πιέσει την Ευρώπη σε δυνητικά βασανιστικές διαπραγματεύσεις και μετά την επικύρωση των αλλαγών στη Συνθήκη έχει εγείρει φόβους στις Βρυξέλλες και σε πολλές εθνικές πρωτεύουσες ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα». Σε άλλους τίτλους: «Ο Κάμερον σε αναμέτρηση με τον Σαρκοζί» και «Ο Κάμερον προειδοποιεί τη Μέρκελ σχετικά με το πακέτο χρηματοδότησης».
«Η Βρετανία μένει εκτός της συμφωνίας για την οικονομική κρίση στην ΕΕ»γράφει το BBC, αναφερόμενο και στις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι «οι "απαράδεκτες" απαιτήσεις (του Ντ.Κάμερον) για εξαιρέσεις μπλόκαραν τη δυνατότητα πλήρους Συνθήκης». Χθες ανέφερε: «Οι ηγέτες της Ε.Ε ξεκίνησαν κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής» εξηγώντας πως «οι προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για τη διάσωση του ευρώ έληξαν χωρίς συμφωνία». Σε άλλο σημείο το βρετανικό δίκτυο σημείωνε: «Προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού για  veto στις συζητήσεις της Ε.Ε».
«Αυξάνονται οι εντάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal που αναφέρεται στην αποτυχία να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην αλλαγή των Συνθηκών. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης καταλήγουν σε νέα συμφωνία, χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας» γράφει το CNN.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Σύνοδο Κορυφής για να σώσουν το ευρώ» ανέφερε πριν τη Σύνοδο Κορυφής η αμερικανική Washington Post, η οποία σημείωνε στο σχετικό άρθρο: «Η κρίση της Ευρώπης είναι τώρα τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Απορρέει από μια κληρονομιά της σπατάλης και  του  υπερδανεισμού». Oι New York Times έγραφαν: «Η Βρετανία υποφέρει σαν συμπαραστάτης στην κρίση του ευρώ» εξηγώντας στην συνέχεια : «Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής για το ευρώ στις Βρυξέλλες, η Βρετανία είναι σίγουρο ότι θα χάσει».
Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδιδε χθες πως «Σύμμαχος της Μέρκελ λέει ‘’όχι’’ στο ‘’σχέδιο Β’’ για την επίλυση του προβλήματος του χρέους στην ζώνη του ευρώ» ενώ σύμφωνα με το CNN: «Οι  Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να σώσουν το ευρώ».
Η Le Monde αναφέρει ότι στο περιθώριο της Συνόδου εκδηλώθηκαν όλες οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ. Η La Tribune τόνιζει σε άρθρο της πως «Η υπόθεση της νέας συνθήκης για τα μέλη της ζώνης του ευρώ και τις χώρες που επιθυμούν να ενωθούν μαζί τους, πήρε σάρκα και οστά την Πέμπτη το βράδυ κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες».
Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien μετέφερε χθες τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δηλώνε: «Ο κίνδυνος έκρηξης της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος» ενώ σε άλλο σημείο μεταφέρει τις απόψεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμφωνία Σαρκοζί-Μέρκελ  κατά την οποία «υπάρχει απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και λιτότητα». Στο ίδιο κλίμα και η γαλλική LExpress ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες είναι μια "σύνοδος κορυφής της  τελευταίας ευκαιρίας" για τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο για δύο χρόνια οι κρίσιμες συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη».
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ‘’ζεστοί’’ για τη συφωνία Μερκοζί» έγραφε πριν τη Σύνοδο η Liberation η οποία συμπλήρωνε πώς «Οι περισσότεροι πρόεδροι και αρχηγοί κρατών που μίλησαν την Πέμπτη στη Μασσαλία, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους  για την προτεινόμενη αναθεώρηση των συνθηκών που προτάθηκε από το γαλλο-γερμανικό ζευγάρι».
«Τελευταία ευκαιρία η Σύνοδος Κορυφής για τη διάσωση του ευρώ» και «Ο Σαρκοζί σημαίνει συναγερμό για να σωθεί το ευρώ» ήταν οι σχεσινοβραδινοί τίτλοι της εφημερίδας Le Figaro σύμφωνα με την οποία: «Επισημαίνοντας το ‘’ρίσκο της έκρηξης’’ της Ε.Ε , ο πρόεδρος της Γαλλία φέρνει τους 27 προ των ευθυνών τους».
Το Spiegel γράφει ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει μόνη της να βρει λύση για τη διάσωση», κάνοντας λόγο για «δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες». Από την πλευρά της, η Die Welt αναφέρει ότι «η αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα κινηθεί σε δύο ταχύτητες: τις χώρες του ευρώ και τις έξι χώρες που συμφώνησαν με αυτές, των οποίων οι οικονομίες είναι στενά συνδεδεμένες και τις υπόλοιπες χώρες που έμειναν εκτός (συμφωνίας)».
«Άρωμα αποτυχίας» βλέπει η El Pais σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, γράφοντας ότι «οι χώρες του ευρώ θα προχωρήσουν χωρίς τη Βρετανία».
Η El Mundo γράφει ότι «ο Κάμερον απορρίπτει την αλλαγή των Συνθηκών και η συμφωνία περιορίζεται σε 23 χώρες». Η εφημερίδα γράφει ότι Θαπατέρο και Μ.Ραχόι ήρθαν σε συνεννόηση πριν την Σύνοδο για να καθορίσουν τη θέση της Ισπανίας, δεδομένου ότι ο Ραχόι δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: