Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Απόφαση-παράθυρο για κατάργηση εφεδρείας!


Απόφαση-παράθυρο για κατάργηση εφεδρείας!

Share
Βόμβα… πολλών μεγατόνων έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος” ήλθε η πρώτη δικαστική απόφαση που λέει «όχι» στην εφεδρεία και ανοίγει παράθυρο για την κατάργησή της σε ό,τι αφορά στους δικαστικούς υπαλλήλους.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά χορήγησε χθες προσωρινή διαταγή κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, μέχρι να συζητηθεί η αίτησή της στο ακροατήριο. Πρόκειται για την προϊσταμένη της Γραμματείας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, Περιστέρα Πλατιπώδη, η οποία θα πληρώνεται κανονικά από την εργασία της.
Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, θα έρθει κύμα προσφυγών, αλλά και θα ξεσηκωθούν πολλές αντιδράσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ζητήσαμε μια πρώτη δικαστική εκτίμηση, για την απόφαση, από τον καθηγητή και πρόεδρο της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος δήλωσε στον «Ε.Τ.»:

«Είχαμε προειδοποιήσεις -έγκαιρα- μέσα από τις στήλες ΤΟΥ ΕΝΥΠΕΚΚ ότι το θεσμικό πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας είναι στα όρια της συνταγματικής και έννομης τάξης αφενός και του ευρωπαϊκού και κοινωνικού κεκτημένου από την άλλη. Για αυτό η συγκεκριμένη πρώτη απόφαση βρίσκεται σε σωστή δικαστική κατεύθυνση. Συνιστούμε σε όσους περιέλθουν σε καθεστώς εφεδρείας, παρά τη θέλησή τους, να παρακολουθούν τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα».
Την ίδια ώρα, το υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μαίρης Σαρπ, είπε ότι «δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και έτσι δεν τίθεται θέμα εφεδρείας για τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους».
Την αντίθεσή του στο μέτρο της «εφεδρείας» εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, ενώ υπογραμμίζει ότι ο παραλογισμός της εφεδρείας αποδεικνύεται στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς επιχειρείται τη στιγμή που εξαγγέλλονται προσπάθειες επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας εισάγει πλέον και σε πρακτικό επίπεδο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία -όπως ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ομολογούν- προέκυψε ως αποτέλεσμα εκβιαστικών διλημμάτων εκ μέρους της Τρόικας, υπό την απειλή μη εκταμίευσης της περιβόητης έκτης δόσης».
Παρά «τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες των εμπνευστών του», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «ο θεσμός αυτός δεν αναμένεται -σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς- να αποφέρει σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αναμφισβήτητα δυσανάλογο τόσο των πραγματικών αναγκών της εθνικής οικονομίας όσο και της κοινωνικής αναστάτωσης που θα επιφέρει η εφαρμογή του».
«Οι χρόνιες παθογένειες του τομέα της δημόσιας διοίκησης, αποτέλεσμα των παλινωδιών των πολιτικών που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με νομοθετήματα αποσπασματικά, κοινωνικά άδικα και ανάλγητα, που καταδικάζουν συμπολίτες μας σε μια φάση οιονεί ανεργίας, αποστερώντας τον κρατικό μηχανισμό από σημαντικό μέρος του δυναμικού του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και προσθέτει:
«Ο παραλογισμός μάλιστα του εν λόγω θεσμού, που εφαρμόζεται δίχως εξαιρέσεις, αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, ο ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα κομβικός στις πανταχόθεν διαρκώς εξαγγελλόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, προσπάθειες που είναι εξαρχής καταδικασμένες να αποτύχουν, αν δεν έχουν τη στήριξη από το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό».
«Δεν περιλαμβάνονται στο θεσμό οι δικαστικοί υπάλληλοι»


Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015) προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας προσθέτουν ότι από πλέγμα διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (Ν. 4024/2011), αλλά και από τη γραμματική διατύπωση του νόμου προκύπτει ότι στις καταργούμενες οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται αυτές των δικαστικών υπαλλήλων.
Τονίζουν, δε, ότι στον όρο «πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι» που χρησιμοποιεί το άρθρο 33 του επίμαχου νόμου, δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Ετσι, το υπηρεσιακό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του «αφενός τον πολύ μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων του κλάδου δακτυλογράφων στη γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του κλάδου γραμματέων, αφετέρου δε τις υπηρεσιακές ανάγκες στον τομέα της καθαρογραφής αποφάσεων του δικαστηρίου και λοιπών κειμένων, απέρριψε αίτημα μετατάξεως υπαλλήλου, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό».
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: