Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΣΠΙΝΕΛΛΗ


Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, σύμφωνα με τις οποίες μόνο το 20% των φορο-προστίμων καταλήγει στα κρατικά ταμεία, καθώς συνήθως υπάρχει «έκπτωση» 40% επί αυτών, ενώ το υπόλοιπο 40% καταλήγει στις τσέπες των ελεγκτών. Ο υπουργός ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των καταγγελιών από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπονή, χωρίς, να κρύψει πάντως και την ενόχλησή του, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

Στη διάρκεια εκδήλωσης των ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΟΒΕ, Κantor και Κίνησης Πολιτών, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «40%-40%-20%». Συγκεκριμένα, το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί, «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ' όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

«Έστω και τώρα όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών».

Διυπουργική: Τρία μέτωπα ενάντια στη φοροδιαφυγή


Στο μεταξύ, σήμερα συνήλθε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και εξετάστηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση. Αποφασίστηκε:

1) Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας,  να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.

2) Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό  κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

3) Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και Γενική Δειύθνση Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συνδέεται και με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την φορολογική διοίκηση, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες.

Όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εντάσσονται στα «προγεφυρώματα» προς το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που είναι ο μεγάλος στόχος του πρώτου τριμήνου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: