Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αλλαγές και νέα παράταση για τα αυθαίρετα


Αλλαγές και νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ν. Σηφουνάκης, προανήγγειλε την ανακοίνωση παράτασης των προθεσμιών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εντός των επόμενων ημερών.
Ακόμη, παρουσίασε υπουργική απόφαση για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων, με στόχο την αύξηση την ποσόστωσης των πράσινων επιφανειών στην Αθήνα.
Για τα υφιστάμενα κτίρια οι παρεμβάσεις δεν θα χρειάζονται οικοδομική άδεια, αλλά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Πλέον, ο ιδιοκτήτης θα καταθέτει στην οικεία υπηρεσία έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών. Αυτή θα συνοδεύεται με υπεύθυνη δήλωσή του ότι κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου, υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου ότι αναλαμβάνει την ευθύνη υλοποίησής τους, τεχνική έκθεση στατικής επάρκειας του κτιρίου, τεχνική έκθεση κατασκευής της φυτεμένης επιφάνειας, αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, φωτογραφίες του κτιρίου και της επιφάνειας που θα φυτευτεί.
Στα νέα κτίρια, θα περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής της φυτεμένης επιφάνειας στην άδεια δόμησης.
Αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης
Το υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποίηση του υπάρχοντος προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης, περίπου είκοσι πέντε χρόνια μετά το σχετικό Π.Δ. του 1987.
Το Π.Δ., με το οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τίθεται από σήμερα και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και το σχετικό ΦΕΚ αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου. Οι νέες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στα περισσότερα από 400 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που εκκρεμούν σε πόλεις της χώρας.
Στις νέες "γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων" προστίθενται οι "Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων" και αφορούν στη δημιουργία ζωνών ελέγχου δόμησης γύρω από πόλεις και οικισμούς. Στόχος είναι η δημιουργία χρήσεων που δεν εντάσσονται στον ιστό του οικισμού ή της πόλης. Δημιουργείται, παράλληλα, η κατηγορία "Οριοθετημένων Οικισμών" για τις χρήσεις που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθός τους.
Στις περιοχές "Γενικής Κατοικίας" εισάγεται ανώτατο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων (εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία κ.α.) προκειμένου να προστατευθεί η κατοικία.
Εισάγεται η έννοια της περιοχής "Αποκλειστικής Κατοικίας", για να προστατευθούν περιοχές που έχουν αναπτυχθεί ως κηπουπόλεις. Στις περιοχές αυτές τίθενται αριθμητικά μεγέθη σε ορισμένες κατηγορίες κοινωφελών χρήσεων (σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) προκειμένου να διασφαλισθεί η ήπια ανάπτυξή τους.
Οι "παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης" χωρίζονται κατά ομάδες. Εκτός από τις περιοχές βιομηχανίας και χονδρεμπορίου δημιουργούνται περιοχές "Επιχειρηματικού Πάρκου", "Τεχνολογικού Πάρκου" και "Εμπορευματικών Κέντρων", "Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης" (κατ' αντιστοιχία των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).
Δημιουργείται κατηγορία περιοχών "Ιδιαίτερων Χρήσεων" για εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων, στρατοπέδων, ΧΥΤΑ κ.α.
Προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση λειτουργιών από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, στο Π.Δ. καταγράφονται αναλυτικά οι χρήσεις και οι λειτουργίες που επιτρέπονται σε κάθε κατηγορία χρήσεων.
Στα 88 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την τακτοποίηση
Περίπου 88 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο ΠΕΚΑ για τακτοποίηση αυθαιρέτων ενώ αναμένονται άλλα 1.012.674.115 ευρώ. Συνολικά, οι εισπράξεις από την τακτοποίηση αυθαιρέτων αποτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ (1.100.377.800 ευρώ).
Μέχρι στιγμής, έχουν δηλωθεί 339.489 αυθαίρετα. Αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, στη χώρα υπάρχουν 3.993.000 νοικοκυριά, σε δηλώσεις αυθαιρέτων έχει προχωρήσει το 8,5% των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ, 694.366.616 ευρώ αναμένεται να καταβληθούν για ρυθμίσεις 67.521 αυθαιρέτων, οι οποίες βρίσκονται σε επεξεργασία.
Οι οφειλές από δηλώσεις που βρίσκονται σε αρχική υποβολή (δηλ. έχει εκδοθεί ή και πληρωθεί παράβολο) ανέρχονται σε 278.980.224 ευρώ και αφορούν 41.678 αυθαίρετα. Από αυτές έχουν, μέχρι στιγμής, εισπραχθεί 21.713.000 ευρώ από παράβολα.
Από τις δηλώσεις σε προσωρινή υπαγωγή (δηλ. έχει εκδοθεί ή και εισπραχθεί η πρώτη δόση) αναμένονται συνολικά 105.249.162 ευρώ και αφορούν 22.590 κτίσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν εισπραχθεί 44.208.887 για πρώτη δόση.
Τέλος, 21.781.799 ευρώ έχουν εισπραχθεί για 7.700 αυθαίρετα κτίσματα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: