Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αναβρασμός για τις εκλογές


Αναβρασμός για τις εκλογές

ΕκτύπωσηPDF
pasok-ndΤo ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις δύσκολες ισορροπίες της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας απομακρύνουν  έτι περαιτέρω το ενδεχόμενο των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώσει το έργο της, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει λίγο πριν το καλοκαίρι. Πιθανή νέα ημερομηνία, πέρα από αυτή της 19ης Φεβρουαρίου δεν είναι σε θέση – και δεν θέλει – να αναφέρει κανείς. Μόνο ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορέσει να μιλήσει, αλλά και να ορίσει μια πιθανή ημερομηνία, η οποία προσδιορίζεται τώρα πια στις αρχές του καλοκαιριού, εκτός …συγκλονιστικού  απροόπτου.
Δειλά-δειλά μέσα και από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων γίνεται αντιληπτό και στη χώρα μας, με πολλούς ωστόσο να μιλούν για έναν ακόμη πολιτικό εκβιασμό με κύριο σκοπό να καμφθούν αντιδράσεις συνεργασιών, αλλά και να μαλακώσει το κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Η Συγγρού παραμένει διχασμένη και φαίνεται ότι παρασκηνιακά δεν είναι λίγα τα στελέχη που εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να θέσει βέτο στο θέμα της ημερομηνίας εκλογών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι εάν οι εκλογές δεν γίνουν την συγκεκριμένη ημερομηνία – αποδέχονται μια απόκλιση μίας ή δύο εβδομάδων νωρίτερα ή αργότερα που είναι και πιο πιθανό – τότε αυτό θα εκθέσει σοβαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς έφερε την υπογραφή του η πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Ένας δεύτερος λόγος, που θέτουν υπ’ όψιν στο Σαμαρά στενοί του συνεργάτες είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει χάσει ένα σοβαρό μέρος του αντιπολιτευτικού της λόγου.
Η αντιμνημονιακή πολιτική της που την ανέβασε 10 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώθηκε με τη συμμετοχή της στη μεταβατική κυβέρνηση, κάτι που δεν είναι απόλυτα σαφές καθώς ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο εξακολουθεί να ασκεί το θεσμικό του αντιπολιτευτικό ρόλο και μάλιστα με πιο έντονη κριτική ματιά πια, ενώ κυρίως απέναντι στα θέματα οικονομίας όπως το φορολογικό, διατηρεί σαφείς αποστάσεις και ασκεί έντονη κριτική απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι φωνές στη Ν.Δ. – το ίδιο έντονες που θέλουν οι εκλογές να γίνουν εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, ώστε να μην χρεωθεί το κόμμα της Ν.Δ. είτε ένα νέο κύμα αναξιοπιστίας από την πλευρά της Ευρώπης, είτε την υλοποίηση αποφάσεων που θα την ταυτίσουν με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ως ο μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας, πρέπει να βρει ένα κλίμα στρωμένο και απόλυτα ταυτισμένο με τις επιταγές του ΔΝΤ και της Ευρώπης, ώστε να μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις εκείνες που θα του δώσουν την δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην μείωση της ύφεσης και έπειτα στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό θα πρέπει η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων να ολοκληρώσει το έργο της, ώστε η Ευρώπη να ξέρει ότι έχει απέναντί της πια έναν σοβαρό συνομιλητή για να συνεχίσει το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, μέσα όμως από διαδικασίες λιγότερο επώδυνες για τον ελληνικό λαό», αναφέρει στοsofokleous10.gr ανώτερο στέλεχος της Συγγρού.
Την ίδια ώρα η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ που επικεντρώνεται κυρίως στις εκδηλώσεις υποψηφιοτήτων και στην επόμενη ημέρα του Γιώργου Παπανδρέου, χάνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα, αυτό του χρόνου. Οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν συνιστούν ένα κλίμα κατάλληλο προκειμένου να ξεκινήσει ένας προεκλογικός αγώνας, ικανός να επιφέρει, σαφώς όχι τη νίκη στο κόμμα, αλλά ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Στην Ιπποκράτους δεν υπάρχει απλά κλίμα διχασμού, αλλά έχουν υψωθεί τείχη μεταξύ των ομάδων που στοιχίζονται πίσω από κάθε υποψηφιότητα. Γιατί τόση μεγάλη ζήτηση η θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ; Γιατί είναι ιδανική στιγμή. Ο νέος αρχηγός του Κινήματος, θα έχει την ευκαιρία ή την δικαιολογία της αναβάπτισης του κόμματος, θα ευαγγελιστεί αλλαγές, επαναφορά του σοσιαλιστικού χαρακτήρα του κόμματος, αλλά και της ταυτότητάς του. Γνωρίζει άλλωστε, ότι εκ των πραγμάτων, δεν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά ο επόμενος αρχηγός της αντιπολίτευσης που θα έχει την ευκαιρία να ορθώσει των σοσιαλιστικό του λόγο απέναντι στη νέα κυβέρνηση, πιθανόν του Αντώνη Σαμαρά.
Ο χρόνος των εκλογών λοιπόν έχει σημασία και για την Ιπποκράτους καθώς αυτοί που βιάζονται να σταθούν απέναντι από τον Αντώνη Σαμαρά, θέλουν να το κάνουν άμεσα.
Αντίθετα, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν το κόμμα να αναγεννηθεί καθώς το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που παραπαίει και αδυνατεί όχι μόνο να ισορροπήσει στις νέες συνθήκες, όχι μόνο να ανακτήσει την κομματική του ταυτότητα, αλλά και την εκλογική του δύναμη. Όσοι οραματίζονται την αρχηγία του κόμματος και αργότερα την πρωθυπουργία, θα πρέπει πρώτα να κερδίσουν το μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους που έχει διασκορπιστεί κυρίως προς τη Δημοκρατική Αριστερά, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ένα μεγάλο μέρος παραμένει στους αναποφάσιστους. Από εκεί αντλεί όμως συνεχώς νέους υποστηριχτές και η Νέα Δημοκρατία.
Όσο το ενδεχόμενο των εκλογών καθυστερήσει τόσο θα ωφελήσει, εκτιμούν στην Ιπποκράτους το χτίσιμο του νέου κοινωνικού και πολιτικού προφίλ του ΠΑΣΟΚ.
Με ή χωρίς το Γιώργο αρχηγό το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά περισσότερα προβλήματα εσωκομματικά να επιλύσει μέχρι να οδηγηθεί στις κάλπες. Ο νέος αρχηγός του Κινήματος δεν θα ασκεί απλά αντιπολιτευτικό έργο, αλλά θα καλείται να λογοδοτεί κάθε φορά, αφού τα περιθώρια διαφοροποίησής του θα είναι ελάχιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: