Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απαιτούν νέα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ για να μας σώσουν πάλι


Απαιτούν νέα μέτρα 4,4 δισ. ευρώ για να μας σώσουν πάλι

Share
Νέα μέτρα, ύψους έως 4,4 δισ. ευρώ, καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις των προϋπολογισμών του 2011 και του 2012.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (6 Φεβρουαρίου) ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισ. ευρώ από την ΕΕ.
Όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2014.
Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι λογικό οι εταίροι μας να επιθυμούν μια εθνικού τύπου δέσμευση και κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων
Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του PSI.
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στην ανταλλαγή των ομολόγων.

Ειδικότερα, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ο ίδιος προσδιόρισε ως θέματα που πρέπει να διευθετηθούν τα εξής:
-          Κάλυψη δημοσιονομικού στόχου για το 2012 με μείωση δαπανων υγείας – φαρμάκου, μείωση δαπανών για εξοπλισμούς και περιορισμό δαπανών της δημόσιας διοίκησης
-          Μείωση μη μισθολογικού κόστους εργασίας
-          Εργασιακές σχέσεις
-          Μείωση όγκου δημόσιου τομέα
-          Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και εξυγίανση τραπεζικού συστήματος
«Αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 5 ημέρες. Πριν την συνεδρίαση Eurogroupώστε να εμφανιστεί η Ελλάδα με ισχυρή φωνή. Καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος με αναλογική και δίκαιη κατανομή».
Επιπρόσθετα, για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων- ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία- και πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στο κράτος και «η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης της χώρας είναι μάχη και για την εξυγίανση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος».
Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μετα από την συνάντηση του με τον Ευάγγελο  Βενιζέλο  ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «κλειστός προϋπολογισμός» συνολικού ύφους 2,880 δισ. ευρώ για τις φαρμακευτικές δαπάνες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων. Η μηνιαία κατανάλωση για κάθε ταμείο υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε τρίμηνο θα επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό, που θα θεωρείται «υπερσυνταγογράφηση».
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: