Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Υποσχέσεις για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας


Υποσχέσεις για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι την Τετάρτη θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας.
Αναφερόμενος στην ποντοπόρο ναυτιλία, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί σε δύο εβδομάδες, για το πώς θα μειωθεί η γραφειοκρατία για τη νηολόγηση ενός πλοίου στην ελληνική σημαία. Υποστήριξε ότι σήμερα για να έρθει ένα πλοίο στην ελληνική σημαία χρειάζονται 32 υπογραφές και τρεις μήνες.
Νωρίτερα ο υφυπουργός στην ομιλία του στη λέσχη προς τους Έλληνες εφοπλιστές και τους ναυτιλιακούς πράκτορες, δήλωσε ότι το κράτος είναι παρών και θα πρέπει να μπορέσει να αξιοποιήσει το κεφάλαιο που λέγεται ναυτιλία σε μέγιστο βαθμό.
«Την Ελλάδα την έφτιαξε η θαλασσοκρατορία μας από τους αρχαίους χρόνους» υπογράμμισε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου και τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ο υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την οικονομική χορηγία ανακατασκευής του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και πρόσθεσε ότι, ίσως και αύριο, αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με την Ένωση για το θέμα αυτό.
Είπε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό έχει μπει και η σχετική νομική διάταξη που αναφέρεται στο δικαίωμα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να ελέγχει η ίδια την οικονομική χορηγία, ανακατασκευής του ΚΕΣΕΝ.
Αναφερόμενος επίσης στην χορηγία του αμερικανικού νηογνώμονα για την ανακατασκευή της σχολής εμπορικού ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι σε μια εβδομάδα θα παραδοθεί η σχετική τεχνική στους Αμερικανούς αξιωματούχους, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα τα έργα και το Μάρτιο να λειτουργήσει η σχολή.
Ο υφυπουργός για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το πρωί στη Σάμο με το πλοίο «Ιεράπετρα» όπου κάτοικοι του νησιού που ζητούν νεότερο και πιο σύγχρονο καράβι δεν το άφηναν να δέσει, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει ελεγχθεί από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων, είναι ασφαλές και έχει όλες τις προδιαγραφές.
Για το θέμα τη ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ο υφυπουργός Ναυτιλίας, δήλωσε ότι ενώ οι τεχνίτες του Περάματος είναι εξαιρετικά ικανοί, δυστυχώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πλοία για επισκευές.
Τόνισε ότι το κράτος δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχο στο θέμα αυτό και προανήγγειλε ότι την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσει ήδη με δική του πρωτοβουλία διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία και ένας κοινός φορέας διαχείρισης, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνεται μια εργασία στη ζώνη, ώστε να γνωρίζει ο κάθε πλοιοκτήτης τις προϋποθέσεις και τους όρους.
Για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο ποντοπόρα πλοία, δήλωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και σύντομα θα πάρει το δρόμο για τη βουλή και μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να ψηφιστεί.
Αναφερόμενος τέλος στη διάταξη για την πλήρη άρση του καμποτάζ, είπε ότι την άλλη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό στο οποίο περιλαμβάνεται και η σχετική διάταξη και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο η νομοθεσία, αλλά και η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη του προϊόντος της κρουαζιέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: