Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ποιές χώρες επηρεάζονται περισσότερο απο πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας


Ποιές χώρες επηρεάζονται περισσότερο απο πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

Δημοσιευμένο στις 21 Δεκέμβριος 2011
Εκτύπωση
Των Mamta Badkar και Simone Foxman

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι αναποφάσιστοι στην κατάστρωση ενός σχεδίου σωτηρίας της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η χώρα εξακολουθεί να μάχεται με ένα τεράστιο χρέος και θα εξακολουθεί να μάχεται και στο άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα λάβουν κούρεμα της τάξης του 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Τώρα, ακόμη και η ίδια η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα φαίνεται αβέβαιη, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας ανταλλαγής χρέους. Η ανταλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε μέχρι το Φεβρουάριο - αν όχι ποτέ - και όλοι μας κάνουμε εικασίες ότι όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις θα προκαλέσουν ένα πιστωτικό γεγονός.

Ενώ ο δημόσιος τομέας δεν θα λάβει την ποσοστιαία περικοπή της ανταλλαγής κινδύνου, οι ξένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση που εφαρμοστεί μία καταστροφική πολιτική και η Ελλάδα τελικά οδηγηθεί σε μία οδυνηρή πτώχευση.

Συγκεκριμένα αυτοί που περισσότερο θα πληγούν από μία ελληνική πτώχευση είναι οι εξής:

 
1. Η Ισπανία

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 462 εκατ.
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 1,15 δις


 
2. Η Ελβετία

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 571 εκατ.
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 3,41 δις


 
 3. Η Ιταλία

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος :$ 1,87 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 3,73 δις

 
4. Το Βέλγιο

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 1,9 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 10,5 δις

 
5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 2,32 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 8,23 δις

 
6. Η Μεγάλη Βρετανία 

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 3,25 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 12,64 δις

 
7. Η Γαλλία

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 10,69 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 55,78 δις

 
8. Η Γερμανία

Συνολική έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος : $ 12,41 δις
Συνολική έκθεση στον ελληνικό δανεισμό: $ 21,37 δις

 
9. Οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικό δημόσιο χρέος ύψους $ 62,8 δις

 
10. Οι διεθνείς τράπεζες


11. Η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τις S&και Moodys

Τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν υποβαθμιστεί τον Ιούνιο από την S&ενώ η Moodyπροχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών το Σεπτέμβριο του 2011. Η Financial Mirror αναφέρει σχετικά: «Την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως τα χρηματοοικονομικά προφίλ της Εθνικής Τράπεζας, της EFG Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς είναι εκτεθειμένα σε σημαντικά αυξημένους κινδύνους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της αντίληψης των Ελλήνων καταθετών μίας πιθανής αναδιάρθρωσης χρέους εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης».

 
12. Η Moodys υποβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των SocGenBNP Paribas και Credit Agricole

Moodyυποβάθμισε αυτές τις τρεις γαλλικές τράπεζες επικαλούμενη την αδυναμία τους να αντλήσουν κεφάλαια από τις ανοικτές αγορές και την επιδείνωση των οικονομικών τους προοπτικών.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο η Moodyέχει μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της SocGen και της Credit Agricole λόγω των ανησυχιών για την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

 
13. Ο τραπεζικός κλάδος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και το δημόσιο χρέος των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες

Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είναι εκτεθειμένα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Οι ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν στο 22% του συνόλου του αντίστοιχου ρουμανικού τραπεζικού κλάδου, καθώς και οι εκροές κεφαλαίων είναι μια σημαντική ανησυχία, εάν η μητρικές τράπεζες των ελληνικών θυγατρικών εταιρειών στη Ρουμανία αποφασίσουν να μειώσουν την έκθεσή τους και την διαρροή μετρητών από τα υποκαταστήματα που τηρούν σε αυτές τις χώρες.

Σε περίπτωση που ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εθνική πτώχευση, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η έλλειψη χρηματοδότησης των ρουμανικών και βουλγαρικών οικονομιών ή και των
ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 
14. Η ΕΚΤ κατέχει ένα σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας

Από το Μάιο η JP Morgan (μέσω των New York Times), εκτιμά ότι η ΕΚΤ κατέχει περίπου € 40 δις ελληνικό χρέος σε ομόλογα καθώς είχε ανοικτή την αγορά ελληνικών ομολόγων στην ευρύτερη αγορά για περίπου ένα χρόνο. Ένα 50% της υποτίμησης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες για την ΕΚΤ ύψους € 35 δις. Η ΕΚΤ είχε δανείσει, επίσης, επιπλέον με € 91 δις τις ελληνικές τράπεζες.

Σε περίπτωση μίας ελληνικής χρεοκοπίας, όπου το ελληνικό χρέος γίνει άνευ αξίας, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει τα κεφάλαιά της μέσω των εισφορών των φορολογουμένων, από την υπόλοιπη ευρωζώνη.     


 
15. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ο εμπορικός κίνδυνος θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη

Σύμφωνα με την JP Morgan, θα υπάρξει μια άνοδος στα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και οι αποδόσεις θα μειωθούν, ως αποτέλεσμα της αποστροφής στον κίνδυνο. Κατά συνέπεια, θα διευρυνθούν τα spreads των εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας.

 
16. Πολύ δύσκολα θα προστεθούν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το παράδειγμα της Ελλάδας θα αποτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες από το να αποδεχθούν μελλοντικά κάποια άλλη χώρα στην Ο.Ν.Ε. εύκολα την είσοδο στο μέλλον. Θα την ελέγξουν κάθε υποψήφια χώρα από πλευράς εξωτερικών ανισορροπιών στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της καθώς επίσης και την όλη χρηματοοικονομική αλλά και μακροοικονομική κατάσταση του τελευταίου.


 
17. Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πρόσφατα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Οι αναλυτές προβλέπουν για τον Ιανουάριο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει και σε μεγαλύτερο βαθμό τα επιτόκια και θα λάβει περισσότερο μη συμβατικά μέτρα.

Σε περίπτωση μη ομαλής ελληνικής αναδιάρθρωσης, όλοι ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει για να βεβαιωθεί ότι και οι υπόλοιπες προβληματικές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία) θα μείνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες για να μην διαταράξουν πιο πολύ το ήδη βεβαρυμμένο επενδυτικό κλίμα.

18. Τα Σκόπια και η Αλβανία θα επηρεαστούν επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι μετανάστες από την Αλβανία και την Βουλγαρία που δουλεύουν στην Ελλάδα, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα σταματήσουν να στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα τους. Οι διεθνείς άμεσες επενδύσεις σε αυτές τις χώρες θα σταματήσουν. Ας σημειωθεί ότι τώρα ισοδυναμούν με το 7% και το 8% του Α.Ε.Π. για τα Σκόπια και για την Βουλγαρία αντίστοιχα.

 
19. Το ερχόμενο έτος αποτελεί γρίφο για την περιοχή της ευρωζώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: