Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Άλλαξαν οι Βρετανοί τα τελευταία δέκα χρόνια


Άλλαξαν οι Βρετανοί τα τελευταία δέκα χρόνια

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν για 10 διαφορετικές συμπεριφορές, όπως η μη καταβολή του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το να κρατάει κάποιος τα χρήματα που βρήκε στο δρόμο, να πετάει κάτω σκουπίδια ή να λέει ψέματα.
Πριν από 10 χρόνια, το 70% των ερωτηθέντων στη Βρετανία έκρινε αδικαιολόγητο να απατά κάποιος τον σύζυγο ή τη σύζυγό του, έναντι ποσοστού μόνον 50% σήμερα.
Επίσης μόνο το 20% των ερωτηθέντων σήμερα κρίνει αδικαιολόγητο να κρατήσει κάποιος τα χρήματα που βρήκε στο δρόμο, έναντι ποσοστού 40% το 2000.
Η έρευνα, η οποία έγινε στο Διαδίκτυο σε δείγμα μεγαλύτερο από 2.000 ενηλίκους, δείχνει επίσης ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών είναι πιο επιρρεπείς στην αποδοχή ανέντιμων συμπεριφορών απ' ό,τι οι μεγαλύτεροι.
Επίσης μόνο το ένα πέμπτο των νέων κρίνει ότι το να λέει κανείς ψέματα δεν είναι ποτέ δικαιολογημένο, έναντι ποσοστού 55% των άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Ουάτλεϊ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, η μικρότερη εντιμότητα των νέων μπορεί να αποδειχθεί ανησυχητική «αν θεωρήσουμε ότι η ακεραιότητα αποκτάται στην εφηβεία, όπως συμβαίνει και με τις πολιτικές θέσεις».
Οι γυναίκες αποδεικνύονται λίγο πιο έντιμες από τους άνδρες, όπως διαπιστώνεται επίσης από την έρευνα, ενώ η κοινωνική τάξη και η εργασία δεν αλλάζουν σχεδόν τίποτα στα αποτελέσματά της.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ουάιτλεϊ, ο βαθμός εντιμότητας είναι ένας δείκτης του κοινωνικού αισθήματος. Αν αυτό αποσυντεθεί, «οι νέοι γίνονται δύσπιστοι και δεν συνεργάζονται, οι κοινότητες τα πάνε λιγότερο καλά, έχουν πιο αδύναμες εκπαιδευτικές επιδόσεις και γίνονται λιγότερο αποδοτικές σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό μπορεί πραγματικά να έχει σοβαρές επιπτώσεις», επισήμανε.
Σχετικές Ειδήσεις στο Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: