Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Οι «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά και η …σιγή ασυρμάτου


Οι «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά και η …σιγή ασυρμάτου

Η λακωνική δήλωση Παπαδήμου δεν διαφώτισε την κοινή γνώμη σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης, στην οποία επισήμως συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI.
Αν και όλες οι πηγές συγκλίνουν πως η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της, είναι γεγονός πως οι διαφωνίες διαδέχονταν, χθες βράδυ, η μια την άλλη με τους πολιτικούς αρχηγούς να διαφοροποιούνται τόσο ως προς το χρόνο ζωής της μεταβατικής, όσο και ως προς τη στάση που οφείλουν να κρατούν στο δημόσιο λόγο τους, έως την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών.
Η ουσία
Η Συγγρού, δεν θέλησε μέχρι αργά τη νύχτα να διαρρεύσει τίποτα περισσότερο από τα όσα αρκέστηκε να πει, στην ολίγων δευτερολέπτων δήλωσή του, ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα δηλαδή και με πηγές της ΝΔ στη συνάντηση των αρχηγών έγινε συνολική εκτίμηση για το κρίσιμο θέμα του PSI ενώ έγινε συνολική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε η στήριξή της.
Ο Αντώνης Σαμαράς, επέστρεψε πάντως μετά το πέρας του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών στη Συγγρού, προκειμένου να αποτιμήσει τη συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες, κάτι που είχε αποφύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν μετά την κατ' ιδίαν επαφή του με τον Λουκά Παπαδήμο –το μεσημέρι της Πέμπτης- επέλεξε να κατευθυνθεί προς το γραφείο του στη Μουρούζη.
Η ρήξη
Τα πνεύματα φαίνεται πως οξύνθηκαν όταν ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά, να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που αναλογεί στη ΝΔ.
«Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ», η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει εδώ και καιρό διαμηνύσει πως θα στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις το έργο που έχει από κοινού συμφωνηθεί, τίποτα άλλο όμως πέραν αυτού.
Οι εκλογές
Διαφωνία διαπιστώθηκε και στο θέμα των εκλογών, όταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συνήθη ρητορική του, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του βίου της μεταβατικής. Το ζήτημα δεν φαίνεται να βρήκε αντίθετο τον Γιώργο Παπανδρέου, βρήκε όμως τοίχο στον Αντώνη Σαμαρά, με τη ΝΔ να αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο η θέση της για αυτό το ζήτημα, αφού εκτιμά πως οι εκλογές λειτουργούν ως «βαλβίδα ασφαλείας» για την κοινωνία και πως η προσδοκία τους και μόνο απομακρύνει τις κοινωνικές εντάσσεις.
Οι τρεις αρχηγοί φαίνεται πως βρίσκουν πάντως πιο εύκολα σημείο επαφής στο σενάριο του ανασχηματισμού. Το θέμα έπεσε στο τραπέζι χωρίς να εγείρει κανείς ιδιαίτερο ζήτημα ή αντιρρήσεις.
Η Ανάπτυξη
Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αλλά και για το μισθολογικό κόστος, τον 13ο και τον 14ο μισθό, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν αναπτύχθηκε ενδελεχώς, αλλά υπήρξε ταύτιση απόψεων στο γεγονός πως πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος.
«Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ύφεση και αυτός πρέπει να είναι οι οδηγός», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς, που δεν χάνει ευκαιρία να τονίσει σε όλους τους τόνους πως «δεν αντέχει η Ελλάδα ύφεση για 5η συνεχόμενη χρονιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινό κείμενο από τον κ. Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: