Συμφωνία επί της αρχής, αλλά …
«Κούρεμα» ναι, αλλά αφού «περάσει» το νέο Μνημόνιο
Ο κ. Νταλάρα διευκρίνισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι το PSI δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί τα μέτρα του νέου μνημονίου που επιβάλλει η τρόικα.
Ωστόσο οι βασικοί όροι και τα νομικά θέματα του PSI ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα, σε συνεδρίαση στην οποία εκτός από τον κ. Νταλάρα συμμετείχαν επίσης, οι εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas και οι εκπρόσωποι του οίκου Blackstone και της νομικής εταιρείας Allen & Overy, ο κ. Τόμσεν από την τρόικα και για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Ζανιάς.
Η «υποχώρηση» των τραπεζιτών στο ύψος του επιτοκίου, διευκόλυνε τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων δεδομένου ότι η διαφορά από το 4% μεσοσταθμικά που αρχικά πρότειναν οι τραπεζίτες, στο 3,7% όπως διαμορφώθηκε τελικά είναι πολύ μικρή για να χαλάσει τη συμφωνία. Η σωρευτική ζημία για τους ιδιώτες εκτιμάται σε 60% περίπου.
Παρά την άρνηση –επισήμως- της ΕΚΤ να δεχθεί hair cut στα ομόλογα που κατέχει συνολικής αξίας περί τα 48- 50 δις ευρώ, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως κάμπτεται. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως πιθανότατα η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους, αποφέροντας έτσι ένα πρόσθετο «όφελος» στη μείωση του χρέους κατά 15 δις ευρώ περίπου.
Στο κείμενο της συμφωνίας θα περιλαμβάνεται ο όρος της «ρήτρας συλλογικής ευθύνης» τα λεγόμενα Cacs. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες και το PSI να ολοκληρωθεί σε εθελοντική βάση. Ωστόσο σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική και υπολείπεται αρκετά από το προσδοκώμενο όφελος, τότε τα Cacs θα ενεργοποιηθούν καθιστώντας υποχρεωτικό το κούρεμα για όλους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή, το κούρεμα θα ισχύσει και για τα hedge funds τα οποία έχουν αγοράσει τους τελευταίους μήνες ομόλογα αξίας περί τα 18 δις ευρώ.
Ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα συμμετοχής των φυσικών προσώπων – μικρο-ομολογιούχων.
Η τρόικα επέμεινε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, να μην εξαιρεθούν τα φυσικά πρόσωπα, θέση με την οποία διαφωνεί η κυβέρνηση και όπως φαίνεται και αρκετοί έλληνες τραπεζίτες, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση για τον εσωτερικό δανεισμό του κράτους στο εξής.
Το θέμα συζητήθηκε ανάμεσα στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα με εναλλακτικές προτάσεις. Στην περίπτωση που και το θέμα αυτό σκοντάψει στην ακαμψία των τροϊκανών, εξετάζεται είτε η αποπληρωμή των ομολόγων που έχουν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά τα φυσικά πρόσωπα, στην τιμή αγοράς, ώστε να μην υποστούν οι ομολογιούχοι κεφαλαιακές ζημίες, είτε ο συμψηφισμός των μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων των κατόχων με το ισόποσο της ζημίας που θα υποστούν από το κούρεμα των ομολόγων τους. Ακόμη και με μια τέτοια λύση πάντως, που μετριάζει τις ζημιές, παραμένει ο σοβαρός κίνδυνος απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος που θα δυσκολευθεί πολύ να καλύψει στο μέλλον ακόμα και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Παρά τη συμφωνία του ιδιωτικού και του επίσημου τομέα για τους όρους του PSI, όλα θα κριθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και από τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα συμμετέχοντος και του έλληνα πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου σε μια από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις για την τύχη της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου