Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νέο μνημόνιο για μισθούς - συντάξεις


Νέο μνημόνιο για μισθούς - συντάξεις


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Νέο μνημόνιο στο οποίο θα περιληφθούν ρυθμίσεις για "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τα 300 ευρώ και πάνω, "γράφουν" ήδη η τρόικα και οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Το κύριο βάρος πέφτει στα εργασιακά και στις επικουρικές και για το λόγο αυτό οι επίμαχες ρυθμίσεις αναμένεται να "κλειδώσουν" σήμερα Σάββατο στη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς, Πωλ Τόμσεν, και Κλ. Μαζούχ στο υπουργείο Εργασίας.
Ενδεικτικό της βαρύτητας που αποκτά η σημερινή σύσκεψη είναι πως το υπουργείο έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με όλα όσα προβλέπουν οι "εργατικοί νόμοι" (από τον 2112 του 1920 περί συμβάσεων εργασίας, μέχρι και το άρθρο 37 του ν. 4024/11 για την πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων που μειώνουν τους μισθούς).
Και αυτό καθώς όπως παραδέχτηκαν αρμόδια στελέχη μιλώντας χθες βράδυ στον "ΑΤ", η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί για την ακύρωση των κανονισμών εργασίας που ισχύουν σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, του "ΑΤ" οι ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στο νέο μνημόνιο είναι:
1. Κατάργηση των κανονισμών εργασίας και προσωπικού στις πρώην κρατικές ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Οι εν λόγω κανονισμοί, έχουν την ισχύ συλλογικών ή και επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ δένουν το προσωπικό με καθεστώς μονιμότητας. Η κατάργησή τους θα σημάνει αυτόματα την άρση της μονιμότητας για ένα σύνολο 80.000 υπαλλήλων, ενώ οι διοικήσεις αυτών των οργανισμών και των τραπεζών θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για "γρήγορες και φθηνότερες απολύσεις", με βάση την εργατική νομοθεσία. Ο απώτατος στόχος των δανειστών είναι να καταστούν πιο ελκυστικές οι ΔΕΚΟ που θα πάρουν το δρόμο της πώλησης. Ανάλογη παρέμβαση είχε γίνει το 2005, θεσπίζοντας καθεστώς ιδιωτικού τομέα στις νέες συμβάσεις εργασίας, χωρίς όμως να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας.
2. Ακύρωση των προσαυξήσεων που "παίρνουν" αυτόματα οι μισθοί των εργαζομένων είτε μέσω των περίπου 100 κλαδικών συμβάσεων, είτε μέσω των κανονισμών εργασίας. Το μισθολογικό καθεστώς της ΔΕΗ για παράδειγμα προβλέπει την ανά διετία αναπροσαρμογή μισθών (ωρίμανση), ενώ στις τράπεζες παρότι έχει λήξει η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, εν τούτοις, οι αποδοχές των υπαλλήλων έχουν αυτόματη αναπροσαρμογή επίσης ανά δύο χρόνια, (πολυετίες).
3. Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τα 300 ευρώ και πάνω. Το θέμα των επικουρικών αντιμετωπίζεται σχεδόν κυνικά από το υπουργείο, καθώς είναι γεγονός πως πολλά ταμεία ("μαγαζιά" τα λένε στο υπουργείο) αντί να νοικοκυρευτούν στο παρελθόν για να πληρώνουν συντάξεις χωρίς περικοπές, έφτασαν σε σημείο να συντηρούν προνόμια με άδεια ταμεία. Ενδεικτική τού πως αντιμετωπίζει το υπουργείο το θέμα είναι η δήλωση αρμόδιου στελέχους του στον "ΑΤ", που είπε: "Αν οι μειώσεις γίνουν σήμερα, τότε κατά μέσο όρο θα είναι 15%. Αν όμως γίνουν τον Μάρτιο, τότε ίσως ξεπεράσουμε το 20% κατά μέσο όρο". Ένα στοιχείο που μπορεί να μετριάσει τις επερχόμενες περικοπές είναι οι ενοποιήσεις και το "χαρτί αυτό" θα επιδιώξει να αξιοποιήσει η Ν.Δ. που θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες πως αν οι μειώσεις καταστούν αναπόφευκτες, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις επικουρικές από τα 400 ευρώ και πάνω.

ΤΗ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ 13ος και 14ος

Από το νέο μνημόνιο, φαίνεται πάντως πως τη "σκαπουλάρει" ο 13ος και 14ος μισθός. Αφενός γιατί η τρόικα δεν το "πολυπιστεύει" ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος εργασίας και αφετέρου επειδή για το θέμα αυτό όπως και για το βασικό (κατώτατο) μισθό των 751,39 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης, οι ίδιοι οι δανειστές και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν μια συμφωνία ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες.

Ερωτηθείς πάντως ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν για το αν η τρόικα ζητά από την Ελλάδα την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απάντησε ως εξής: "Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εργασίας. Συνεπώς δεν έχει γίνει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα".
"Η τρόικα δεν ζήτησε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κομισιόν Π. Καρβούνης.
Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια: