Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Eurogroup: Συνεχή γυμνάσια για την Ελλάδα


Eurogroup: Συνεχή γυμνάσια για την Ελλάδα









Το γερμανικό πείσμα δείχνει να έχει τις πλάτες του ΔΝΤ και έτσι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έβαλαν την Ελλάδα στη γωνία μέχρι να δουν αποτελέσματα για μια σειρά θέματα. 

Συνέδεσαν και επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τη νέα δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι δανειστές δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από την απαίτηση να μειωθεί το μέσο βασικό επιτόκιο κάτω του 3,5% έως το 2020, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 120% μέχρι το 2020, όπως ήταν η αρχική απόφαση. 

Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ζ. Κλ. Γιούνκερ, θεωρούν δεδομένο ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ριζικές παρεμβάσεις (με τη μορφή prior actions) πριν προχωρήσει οποιαδήποτε «σοβαρή συζήτηση» για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Ο ίδιος άφησε και σαφείς αιχμές απέναντι στο ΔΝΤ, σημειώνοντας πως, αν και κατανοεί το γεγονός πως το ΔΝΤ πρέπει να λειτουργεί με βάση το καταστατικό του, που ορίζει ότι θα πρέπει να εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας την οποία δανείζει, δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει ανά δίμηνο να υπάρχουν μελέτες για την πορεία του χρέους, δεδομένου ότι τα μεγέθη είναι εν πολλοίς γνωστά.


Μοιραστείτε
το άρθρο
LinkedIn Facebook Twitter
1
  




Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Σλοβάκοι, οι Αυστριακοί, οι Φινλανδοί και βεβαίως το ΔΝΤδιεμήνυσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν το ύψος του δανείου των 130 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί και έτσι το μπαλάκι βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στο γήπεδο των ιδιωτών επενδυτών. 

Με δεδομένες τις δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι η πρόταση της περασμένης Παρασκευής ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να προσφέρουν οι ιδιώτες, τότε το παιχνίδι αγριεύει. 

Παίρνει όμως και μια επικίνδυνη τροπή καθώς το παζάρι αυτό, που ουσιαστικά διεξάγεται μεταξύ της Γερμανίας, της τρόικας και του IIF, ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί νευρικά τις εξελίξεις, έχει αρχίσει να μυρίζει εξαναγκασμό των ιδιωτών να αποδεχθούν τους όρους. 

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, πριν από τη συνεδρίαση, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που υποστηρίζει τη γραμμή της εθελοντικής συμμετοχής στο PSI, δέχεται τις τελευταίες ημέρες ασφυκτικές πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς να υιοθετήσει την αυστηρή γραμμή της απειλής για ενδεχόμενο υποχρεωτικό κούρεμα. 

Μάλιστα, στη Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί σχετική έκθεση που δείχνει ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι μεταδοτική για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Πάντως, οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ διατήρησε τη στάση του να μείνουμε στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και στο εθελοντικό κούρεμα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, Χ. Ντε Γιάγκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του, στο περιθώριο της συνεδρίασης του eurogroup, φανέρωσε τις προθέσεις της Ολλανδίας, λέγοντας ότι ουδέποτε η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε υποχρεωτικό κούρεμα και ότι εάν διαβάσει κανείς τη συμφωνία της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά, στόχος είναι να υπάρξει επίσημη πρόταση από την Ελλάδα προς τους ιδιώτες έως τις 13 Φεβρουαρίου. 

Βαραίνει διαρκώς το κλίμα 

Ευρωπαίοι παρατηρητές, που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση του eurogroup, είχαν επιστήσει την προσοχή του euro2day στη συνεδρίαση της EWG της περασμένης Πέμπτης. Εκεί, παρά την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας, παρατηρήθηκε ξαφνική επιδείνωση του κλίματος και άρχισε να υιοθετείται ακόμα και από μετριοπαθείς χώρες η άποψη ότι η Ελλάδα δεν σώζεται ούτε με το PSI ούτε με το νέο δάνειο. 

Είναι απορίας άξιον γιατί δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ελληνική πλευρά. 
Αντί αυτού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε για ακόμα μία φορά να εξηγήσει τα ανεξήγητα, πώς δηλαδή τα νούμερα συνεχώς βγαίνουν εκτός προβλέψεων. 

Εάν οι διαπραγματεύσεις για το PSI ολοκληρωθούν επιτυχώς, η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί για τα εξής για να συνεχίσει να λαμβάνει δανειακή βοήθεια: 

- Μεταρρυθμίσεις-σοκ, βάσει του προγράμματος που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο eurogroup Πολ Τόμσεν. 

- Νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες, που συμπεριλαμβάνουν απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών και μισθολογικές αναπροσαρμογές στις ΔΕΚΟ. 

- Τη ρητή δέσμευση των κομμάτων της συμπολίτευσης ότι θα ακολουθηθούν όλες οι δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day ότι η Ε.Ε. θα ζητήσει συγκεκριμένο ραπόρτο. 

Για το τελευταίο επικρατεί έντονη δυσπιστία στους κόλπους της Ε.Ε., ότι κανένα από τα τρία κόμματα δεν παρέχουν ουσιαστική στήριξη στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει γιατί ουσιαστικά οι πάντες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και από την ελληνική αντιπροσωπεία διαμηνύεται ότι είναι απαίτηση των Βρυξελλών να υπάρξει σαφής δέσμευση των πολιτικών κομμάτων όχι μόνο για το διάστημα μέχρι τις εκλογές αλλά και για μετά την κάλπη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει...

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: