Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μέρκελ: Η επιτυχία του ελληνικού πακέτου δεν είναι 100% εξασφαλισμένη


Μέρκελ: Η επιτυχία του ελληνικού πακέτου δεν είναι 100% εξασφαλισμένη

Με την ομιλία της Αγκελα Μέρκελ ξεκίνησε στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η συζήτηση για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι 100% εξασφαλισμένη. Ομως τα οφέλη από την υποστήριξη του προγράμματος παραμένουν μεγαλύτερα από τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει», σημείωσε στην εισαγωγική της τοποθέτηση η γερμανίδα καγκελάριος.
Η κυρία Μέρκελ προσδιόρισε, επίσης, στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ τη φετινή συνεισφορά της Γερμανίας στον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) προσθέτοντας ότι η επόμενη δόση θα μπορούσε να πληρωθεί τον επόμενο χρόνο.
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των βουλευτών επί 90' και η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον όχι τόσο για το τελικό της αποτέλεσμα, που θεωρείται δεδομένο, αλλά κυρίως για τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το κυβερνητικό σχέδιο.
Στον θόρυβο του «λαϊκού» Τύπου που ασκεί πιέσεις προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο (βλέπε Bild) και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τους Γερμανούς να μην επιθυμούν την επ' άπειρον διάσωση της Ελλάδας, ήρθε το Σάββατο να προστεθεί δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε αντί προγράμματος στήριξης, στην Ελλάδα να προσφερθούν κίνητρα εξόδου από το ευρώ.
Σήμερα, η Αγκελα Μέρκελ αποδοκίμασε τις απόψεις του υπουργού της, δηλώνοντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι «δεν συμμερίζεται τις απόψεις του και ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ».
Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το κλίμα που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αναμένει έγκριση του πακέτου βοήθειας με ευρεία πλειοψηφία:
«Ουδείς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία που επελέγη για την ελληνική κρίση. Αυτή η πορεία ωστόσο αξιολογήθηκε ως η καλύτερη», πρόσθεσε.
Αλλα και ο ίδιος ο Φρίντριχ έσπευσε να διαρρεύσει ότι προέβη στη συγκεκριμένη τοποθέτηση μιλώντας ως στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών και όχι ως ομοσπονδιακός υπουργός.
Κριτική στην πρόταση Φρίντριχ άσκησε και ο συνάδελφός του επί των Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Die Welt".
Ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε σε "σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας" και στηλίτευσε τα "πολλά λόγια" που απειλούν να καταστρέψουν την όποια εμπιστοσύνη προσπαθεί να αποκαταστήσει το πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα.
«Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια», τόνισε ο κ. Βεστερβέλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: