Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η Γερμανία, η Ελλάδα και η συνομωσία των τεχνοκρατών


Η Γερμανία, η Ελλάδα και η συνομωσία των τεχνοκρατών

Τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνοκράτες της Ελλάδας και της Γερμανίας έσπρωξαν την ελληνική οικονομία ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ του χρέους, με απώτερο σκοπό να προωθήσουν τη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, εξηγεί ο έγκυρος αρθρογράφος του Reuters, Felix Salmon.
Ο Salmon επικαλείται πρόσφατο άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη, στο CNN. «Οι Γερμανοί ηγέτες, απρόθυμοι να εναντιωθούν στους τραπεζίτες τους και να αντιμετωπίσουν τα ρήγματα που ανοίγουν σε όλη την Ευρωζώνη, προσποιήθηκαν ότι πιστεύουν πως το πρόβλημα ήταν η Ελλάδα. Και ότι η Ελλάδα μπορεί να ‘γιατρευτεί’ με δάνεια και λιτότητα. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες ηγέτες, απρόθυμοι να εναντιωθούν στους ψηφοφόρους, προσποιήθηκαν ότι πιστεύουν πως μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που απαιτούσε η Γερμανία».
«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί η συνομωσία των τεχνοκρατών: Και οι δύο πλευρές, συμφώνησαν επίτηδες στο αδύνατο, ώστε η Ευρώπη να συρθεί σε μια ακόμα στενότερη δημοσιονομική ένωση. Εξάλλου, όσο περισσότερα χρήματα δανείζει η Γερμανία στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο έλεγχο θα ζητά, και όσο μεγαλύτερο θα είναι το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις της Ελλάδας και την πραγματικότητα, τόσο περισσότερο έλεγχο θα νιώθει ότι πρέπει να παραχωρήσει», εξηγεί ο Salmon.
Όμως, οι τεχνοκράτες και στις δύο χώρες, δεν καταφέρνουν να πάρουν με το μέρος τους τους λαούς. Το Spiegel μεταφέρει τις απόψεις Γερμανών πολιτικών ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει άλλα χρήματα. Και υπερασπίζεται τη λύση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υποτίμησης του νομίσματός της. Μόνο με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.
Όμως, ο Salmon τονίζει ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν αρκεί. «Πρέπει να συνοδευτεί από ένα μεγάλο αριθμό χρεοκοπιών». Με την έξοδο από το ευρώ, χιλιάδες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες θα μπορούσαν να αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν. «Όμως, ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Η χρεοκοπία είναι μια διαδικασία εξυγίανσης, που δίνει την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής», εξηγεί ο αρθρογράφος του Reuters.
Και καταλήγει: «Οι Ευρωκράτες τρομοκρατούνται από την ελληνική χρεοκοπία, γιατί ξέρουν ότι αυτή κινδυνεύει να μεταδοθεί στην Πορτογαλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, αφού μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη σε αυτό το σημείο, το καλύτερο είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Ο γερμανικός Τύπος το έχει καταλάβει. Μένει να φανεί για πόσο καιρό οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα παραμένουν σε άρνηση».

Ακολουθήστε την «Ισοτιμία» στο twitter @Ιsotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια: