Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Βάζουν ένα δισ. οι τραπεζίτες για τις εγγυήσεις της Φινλανδίας


Βάζουν ένα δισ. οι τραπεζίτες για τις εγγυήσεις της Φινλανδίας

Share
Σε περίπτωση που εγκριθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της οικονομίας από το Eurogroup στην αυριανή του συνεδρίαση -παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμα και μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή- θα ενεργοποιηθεί και η διαδικασία υλοποίησης του PSI+ το οποίο θα εγκριθεί ταυτόχρονα με το νέο δάνειο.
Την ίδια ημέρα ή την επομένη, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να νομοθετήσει το δικαίωμα του κράτους να ενεργοποιήσει, εάν χρειαστεί, τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS) που θα καθιστούν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων από εθελοντική σε υποχρεωτική, στην περίπτωση που η συμμετοχή αυτή δεν είναι ικανοποιητική.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και την υλοποίηση του PSI ήταν η επίλυση των περίφημων φινλανδικών εγγυήσεων προκειμένου η Φινλανδία να υπερψηφίσει το νέο δάνειο και να συμμετάσχει κατά το ποσοστό που της αναλογεί σ’ αυτό, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Εκ της συμβάσεως, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις αυτές, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση υπέρ ενός μόνον πιστωτού (της Φινλανδίας) ανέλαβαν οι τράπεζες να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του protothema.gr, την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό και συμμετείχαν ξένες και οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμφωνήθηκε, οι τράπεζες να παράσχουν τις εγγυήσεις που απαιτεί η Φινλανδία και οι οποίες έχουν τη μορφή collateral. Η εξέλιξη αυτή η οποία θα βαρύνει εν μέρει με ζημίες τα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τις εγκρίσεις της δανειακής σύμβασης και του PSI.
Πρόσκληση
Με την έγκριση, η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν και η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.
Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.
Οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) θα ανακοινωθούν σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα, το οποίο διαμορφώθηκε μεταξύ 3,4% – 3,5% μεσοσταθμικό, ξεκινώντας από 3% τα πρώτα χρόνια ενώ σταδιακά θα αυξάνεται συνδεόμενο με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ζημίες που θα προκύψουν από το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 70% περίπου, ποσοστό όμως που θα βελτιωθεί και θα κυμανθεί σε επίπεδα έως 58% ανάλογα με τη φορολογική και λογιστική αποτύπωσή τους.
Μπαίνουν και δάνεια 11 δισ. προς τις ΔΕΚΟ 
Επίσης οριστικοποιήθηκε η απόφαση ένταξης στο PSI των δανείων προβληματικών ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ, ΕΑΒ) που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 11 δις ευρώ, που σημαίνει επιπρόσθετη επιβάρυνση σε κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες ύψους 7,7 δις ευρώ.
Στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται το πλαίσιο για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ η Σύμβαση Διευκόλυνσης της Πιστωτικής Ενίσχυσης ΕΚΤ, ύψους 35 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της προσφοράς επαναγοράς μέρους των ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος ως εγγυήσεις για δανεισμό.
Το EFSF τέλος, θα χρηματοδοτήσει μέχρις του ποσού των 30 δισ. ευρώ, την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων για τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα PSI.
Στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα Cacs και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής γίνει υποχρεωτική, αναμένεται παράλληλα η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου CDS, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας (διαβάστε εδώ σχετικά) , αλλά με την ολοκλήρωση του PSI και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των προοπτικών της οικονομίας αναμένεται σύντομη αναβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: