Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τραγική η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία


Τραγική η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία

Share
Την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με τη διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση, άφησε άφωνους τους παριστάμενους βουλευτές, με εκείνους του ΠΑΣΟΚ να δέχονται επίθεση από τους συναδέλφους τους των άλλων κομμάτων, για το που κατάντησαν τη χώρα Παπανδρέου – Βενιζέλος.
Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών, έχουν ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων για τα ταμεία, είπε ο Κουτρουμάνης καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται πως η απώλεια εσόδων του ΙΚΑ ξεπερνά τα 4,2 δις ευρώ.
Και το χειρότερο; Αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια με 60.000 έως 70.000 ανά έτος…!!!
Δηλαδή, ο υπουργός προανήγγειλε τον «ξαφνικό θάνατο» των ασφαλιστικών ταμείων που θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς σύνταξη εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.
Στοιχεία – σοκ για την ανασφάλιστη εργασία, έδωσε στο μεταξύ, στη δημοσιότητα το ΙΚΑ δείχνοντας ότι τα ταμεία καταρρέουν από την εισφοροδιαφυγή αλλά παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο αναπροσαρμογών στις εισφορές αλλά και απολύσεων.
Το 2011 ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% έναντι 25% το 2010 ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.
Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θέλουν τώρα να κοπούν δώρα και επιδόματα «ξεχνάνε» να πληρώσουν τις εισφορές ή κάνει θραύση η «μαύρη» εργασία.
Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δις ευρώ το χρόνο.
Πέρυσι, ελέγχθηκαν συνολικά 21.063 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (αναπόγραφες – ποσοστό 6% ) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας – ΟΑΕΔ).
Συνολικά διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων απασχολουμένων (8.225 αλλοδαποί – 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους ( 30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι).
Διαπιστώθηκαν 9.216 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχα αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000. Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την Ε.ΥΠ.Ε.Α. ποσοστό 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.
Πλέον το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν το 2011 από κλιμάκια ελέγχου της Ε.ΥΠ.Ε.Α. απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό.
Αυτά τα όμορφα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εκεί που η τρόικα και ο Παπαδήμος θέλουν να βάλουν χέρι προκειμένου να δημιουργήσουν εργαζόμενους Ουγκάντας για τους ξένους που θα έρθουν να αγοράσουν τα πάντα.
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια: