Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Β.Παπανδρέου: Συζητάμε πάλι με το ίδιο δίλημμα


Β.Παπανδρέου: Συζητάμε πάλι με το ίδιο δίλημμα
11/2/2012 6:59:00 μμ
       (1) (0)

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

«Δεχόμενοι το νέο πρόγραμμα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους. Πρέπει να το αποτρέψουμε», τόνισε η κ Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο που περιέχει την νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι».

Αναλυτικά, η βουλευτής είπε : «Συζητάμε πάλι με το δίλημμα ή χρεοκοπία ή την συμφωνία της κυβέρνησης - τρόικας. Επιχειρήσαμε πολλές φορές να σώσουμε την χώρα αλλά φτάναμε πάντα μπροστά σε αδιέξοδο», ενώ πρόσθεσε ότι: «Αν κάποιος χρωστά λίγα και δεν μπορεί να πληρώσει έχει πρόβλημα αν όμως χρωστά πολλά το πρόβλημα το έχει ο δανειστής και την αρχή αυτή την έχουμε ξεχάσει... Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αντικειμενικά γιατί ήδη από τον πρώτο μηνά του 2012 έχει πέσει έξω και θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα».

Επισήμανε πως «το δίλημμα που μπαίνει από την συντριπτική πλειοψηφία ΜΜΕ ξένων και εγχώριων είναι αν δεν ψηφίσουμε αύριο θα πάμε στην δραχμή. Νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα να μας βγάλουν από ευρώ αλλά δεν είναι το νομικό γιατί και αυτά τα λύνουν με τρόπο πολιτικό. Αυτό μπορούν να το κάνουν με πίεση ώστε να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τώρα γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η ΕΚΤ να μην δέχεται τα κρατικά μας ομόλογα που τώρα είναι σκουπίδια. Αν το πει τότε δεν πρέπει να δέχεται και τα Ιταλικά, Ισπανικά Πορτογαλικά σκουπίδια και τότε θα έχει πρόβλημα το ευρώ» και εξήγησε πως «δεν δέχομαι μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι λάθος να την συνεχίσουμε γιατί το λάθος είναι μεγαλύτερο. Αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ σε λίγο καιρό όταν οι ίδιοι θα έχουν δημιουργήσει τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το ελληνικό πρόβλημα... Δεν πιστεύω ότι με αυτή την σύμβαση λύνεται το πρόβλημα αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε να μείνουμε στο ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: