Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα θα πληρώνει μισθούς ή δάνεια;


Η Ελλάδα θα πληρώνει μισθούς ή δάνεια;



Το γερμανικό σχέδιο, το οποίο βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, θέλει αναβάθμιση του ρόλου της λεγόμενης task force, με τον Χόρστ Ράιχενμπαχνα αναλαμβάνει ρόλο ... τοποτηρητή. Να είναι εκείνος δηλαδή που θα ελέγχει την τήρηση του προγράμματος, των μέτρων δηλαδή που υπέγραψε η χώρα μέσω του Μνημονίου 2, αλλά και τις δαπάνες οι οποίες θα καλύπτονται από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Τι σημαίνει αυτό, το δεύτερο ειδικά; 

Για τους εταίρους το πρόβλημα της Ελλάδα είναι το χρέος και άρα αυτή είναι και η προτεραιότητά τους.
Αυτός είναι και ο σκοπός δανεισμού, όπως φαίνεται ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις εντός της ευρωζώνης που θα συμπαρασύρουν και άλλες ευπαθείς οικονομίες.

Έτσι εξηγείται η εμμονή, αρχικά της Γερμανίας, και ύστερα και άλλων στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού όπου θα κατατίθενται τα χρήματα της βοήθειας, έτσι ώστε η εκταμίευση των χρημάτων να γίνεται με βάση τις απαιτήσεις για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

Παράλληλα οι Γερμανοί επιθυμούν τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών, ο φόβος για την “πολιτική αστάθεια” όπως ονομάζουν τις αντιδράσεις για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν οι σκληροί όροι του μνημονίου, οδηγούν το Βερολίνο να επιλέγει μια κυβέρνηση αλά ιταλικά στη χώρα, αποδεσμευμένη από την κάλπη και τις δημοσκοπήσεις.

Μια κυβέρνηση που θα ακολουθεί κατά γράμμα τα όσα υπογράφηκαν και θα υπογραφούν ώστε να εξυπηρετείται το χρέος, πάντα σε συνεργασία με την task force.

Από όλο αυτό το κάδρο λείπουν οι υπόλοιπες ανάγκες του κράτους. Μισθοί, συντάξεις, υγεία δαπάνες για τη λειτουργία κλπ

Εδώ η απάντηση για τους εταίρους είναι ... απλή: “Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Με όσα χρήματα έχετε, όχι με τα χρήματα που σας δίνουμε” 

Ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα σε εσωτερική πτώχευση, σε αδυναμία πληρωμών, εν μέρη ίσως, αλλά σε αδυναμία. 

Ήδη η κυβέρνηση, το έχει πει ξεκάθαρα ο Λ. Παπαδήμος, προχώρησε σε εσωτερική υποτίμηση, πρώτα μειώσεις μισθών στον Δημόσιο Τομέα, τώρα στον ιδιωτικό. Ωστόσο το έλλειμμα παραμένει υψηλό και όσο δεν υπάρχει πλεόνασμα ...

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: