Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτική απάτη


Πολιτική απάτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, 20:36


Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη οδηγήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης η υπόθεση του περιώνυμου βουλευτή με τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αιφνιδίως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης, ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, πως ο άγνωστος βουλευτής είναι ο επιχειρηματίας σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος.

Εντός μισής ώρας, η Ντόρα Μπακογιάννη δημοσιοποιεί τηλεοπτική δήλωσή της, όπου δεν κρύβεται η οργή της για την τροπή των πραγμάτων, ενώ αμέσως μετά, μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση με το zougla radio, εξηγεί πώς πληροφορήθηκε τα περί της εμπλοκής του συζύγου της. Καταγγέλλει, χωρίς προσχήματα, τον πρόεδρο της Αρχής για τη διακίνηση μαύρου χρήματος και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση του «αγνώστου βουλευτή». Αφήνει και πολλά υπονοούμενα για τον τρόπο που ενήργησαν ή και δεν ενήργησαν τα κόμματα εξουσίας στο ζήτημα αυτό και τέλος ξεκαθαρίζει πως δεν θα αφήσει να περάσουν ανώδυνα για τους εμπλεκομένους οι ευθύνες των συγκεκριμένων θεσμικών προσώπων που αναμείχθηκαν.

Αμέσως μετά, η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε τον λόγο στη Βουλή, όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια του Σώματος, και κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες χειρίστηκαν ζητήματα της υπόθεσης του «αγνώστου βουλευτή».


Στο zougla radio μίλησε και ο επιχειρηματίας Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη. Αναφέρθηκε εκτενώς σε διαφαινόμενη συνειδητή στόχευση της συζύγου του, με σκοπό «να βγουν από την πολιτική αρένα πολιτικοί που ενοχλούν», ενώ επέμενε πως με την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης «τιμωρείται και δαιμονοποιείται το επιχειρείν και η ναυτιλία».


Δεύτερες σκέψεις και προβληματισμοί

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ εκθέτουν με αμείλικτο τρόπο θεσμούς και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Από τον πρόεδρο της Αρχής για τη διακίνηση μαύρου χρήματος έως τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των Πόθεν Έσχες των βουλευτών, Ευάγγελο Αργύρη, ακόμη και το Σ.Δ.Ο.Ε. που ενεπλάκη κατόπιν εντολής του ειδικού γραμματέα του Υπ. Οικονομικών, κ. Διώτη.

Σύμφωνα με όσα καταθέτει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ισίδωρος Κούβελος, του οποίου η επιχειρηματική δράση είναι γνωστή και το εύρος της καταγράφεται στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλει ως σύζυγος βουλευτή, μηδέποτε ερωτήθη, ποτέ δεν εκλήθη και ποτέ δεν ενοχλήθηκε από τους ελεγκτικούς θεσμούς. Ούτε ο κ. Νικολούδης, ούτε ο κ. Αργύρης, ούτε το Σ.Δ.Ο.Ε. ασχολήθηκαν ποτέ με την ή τις υποθέσεις του. Το όνομά του ενεπλάκη στην επίμαχη υπόθεση μόλις την Τρίτη, νωρίς το απόγευμα.

Η συγκεκριμένη τραπεζική κίνηση καταγγέλθηκε από άγνωστο στον πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης της διακίνησης μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη. Σύμφωνα με τα εμβάσματα, ο Ισίδωρος Κούβελος ρευστοποίησε μετοχές του στη Νέα Υόρκη μέσω ελληνικής τραπέζης και στη συνέχεια μετέφερε 1 εκατ. δολάρια στο Λονδίνο για την αγορά πλοίου. Ο κ. Κούβελος, ως επιχειρηματίας σε ναυτιλιακές δραστηριότητες, προβαίνει συχνά σε τέτοιες ενέργειες. Τίποτε το παράνομο και τίποτε το μεμπτό. Τότε γιατί ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για... βουλευτή, όταν ο ίδιος διέθετε όλα τα στοιχεία που του χρειάζονταν και άρα ήξερε πως δεν επρόκειτο για βουλευτή αλλά για επιχειρηματία;

Το Σ.Δ.Ο.Ε. είχε στα χέρια του επίσης όλες τις κινήσεις λογαριασμών και γνώριζε την πραγματική εικόνα της υπόθεσης. Γιατί δεν προέβη, λοιπόν, άμεσα σε επίσημη δήλωση εξηγώντας τα δεδομένα;
Τέλος, η Βουλή, η οποία βρισκόταν στο απόλυτο σκοτάδι, πώς υιοθέτησε αμέσως υποθέσεις εργασίας τρίτων παραγόντων, εκθέτοντας τους βουλευτές στο σύνολό τους και τον θεσμό της Βουλής, μιλώντας διά στόματος Ευάγγελου Αργύρη για... δύο με τρεις βουλευτές με λογαριασμούς στο εξωτερικό κ.λπ., κ.λπ.;

Ήδη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητείται ευρέως σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση «αγνώστου βουλευτή» με καταθέσεις στο εξωτερικό ήταν στημένη εξαρχής, ώστε να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, υπό συνθήκες μάλιστα άτυπης αλλά υπαρκτής προεκλογικής περιόδου. 

Αλλά και αν όλα τα παραπάνω εξηγούνται (που δεν εξηγούνται), τότε παραμένει το ερώτημα σχετικά με την ανικανότητα και το έλλειμμα πολιτικών ανακλαστικών εκ μέρους θεσμικών πολιτικών προσώπων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προστάτευσαν από την περαιτέρω απαξίωση τους πολιτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές.

Τέλος, καθίσταται, κάθε ώρα που περνά, όλο και πιο σαφές πως η υπόθεση του αγνώστου βουλευτή με το εκατομμύριο εξελίσσεται σε μπούμερανγκ και πως στο τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη ενδεχομένως να βγει ωφελημένη πολιτικά, παρά τα όσα έχει καταμαρτυρήσει η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου για τις πολιτικές ευθύνες της Αγίας Οικογένειας των Χανίων. Ευθύνες που στοίχισαν στον τόπο και που, παρά τις έντονες και διαρκείς προσπάθειες, έχουν καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, 21:06

Δεν υπάρχουν σχόλια: