Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ΟΛΑ τα φυσικά πρόσωπα


Στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και ΟΛΑ τα φυσικά πρόσωπα

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Φεβρουαρίου 22, 2012

Ανεξαιρέτως τα ομόλογα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους μικρομέτοχοι, εντάσσονται στο κούρεμα των ομολόγων.

Αυτό το επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση, αφού μετέπειτα το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις απώλειες των μικρομετόχων, οι οποίοι κατέχουν ομόλογα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ.

Όπως είπε, σε πρώτη φάση θα αντιμετωπισθούν όλοι με ενιαίο τρόπο και θα υποστούν μείωση κατά 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών αυτό γίνεται για να υπάρξει απόλυτα ισότιμη μεταχείριση των κατόχων ομολόγων σε εσωτερικό και εξωτερικό και να μην δοθούν λαβές για δικαστικές απαιτήσεις.

Από την άλλη όμως, χάνεται πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών και δη των Ελλήνων μικροεπενδυτών, αφού εμπιστεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια το κράτος και αντί να τα αποταμιεύσουν ή να τα επενδύσουν αλλού, τα έβαλαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Πλέον, θεωρείται σίγουρο ότι στην δεύτερη φάση που υπόσχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος οι μικρομέτοχοι δεν θα επανακτήσουν ποτέ την ονομαστική αξία των ομολόγων, αφού οι περισσότεροι τα έχουν αγοράσει στο 100%.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το τι ακριβώς θα γίνει με το PSI και το κούρεμα των ομολόγων (άσχετα με το τι λένε επισήμως) δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι…

Το μόνο που κάνουν, είναι να εξοργίζουν τον κόσμο και όσους εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: