Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει η χρεοκοπία κατά Παπαδημο, Σαμαρά, Παπανδρέου


Τι σημαίνει η χρεοκοπία κατά Παπαδημο, Σαμαρά, Παπανδρέου



Λουκάς Παπαδήμος ''Η χρεοκοπία θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης''.

''Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, καλύτερη η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης.

Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Η εισαγωγή βασικών αγαθών -όπως φάρμακα, πετρέλαιο, και μηχανήματα- θα γινόταν προβληματική, αφού η χώρα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε πρόσβαση σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η ανεργία, η οποία είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή θα αυξανόταν περισσότερο. 

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης.

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.
Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, έφτιαξε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση''.


Γιώργος Παπανδρεου '' Μιλάμε, για χάος, με συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα αδύναμα στρώματα''.

''Μιλάμε για χάος. Μιλάμε για τις πιο επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και, κυρίως, για όσους δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν δουλειά, για όσους συμπολίτες μας αποτελούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ναι, πονάνε σήμερα. Αλλά τους προστατεύουμε από μια πολύ χειρότερη μοίρα.

Θα δούμε πλήρη αδυναμία να πληρώσει το κράτος μισθούς και συντάξεις. Όχι μικρές συντάξεις, όχι περιορισμένες συντάξεις. Καμία σύνταξη και κανένα ποσό δεν θα μπορεί να πληρωθεί, την επόμενη μέρα.

Αδυναμία να χρηματοδοτηθούν οι πλέον αναγκαίες υποδομές: σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι. Και βέβαια, αν ξεμείνουμε από χρηματοδότηση, οι περικοπές που θα γίνουν μετά, θα είναι πολύ σφοδρότερες από τις σημερινές.
Επίσης, η χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία εισαγωγής στη χώρα βασικών αγαθών: φάρμακα, πετρέλαιο, κρέας – οτιδήποτε, δυστυχώς, σήμερα δεν παράγουμε εμείς και το φέρνουμε απ’ έξω.

Σημαίνει κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, πανικό και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Αν αυτό δεν είναι καταστροφή, πέστε μου τι είναι.

Αυτό θα ζήσουμε, αν σήμερα δεν τολμήσουμε και δεν αναλάβουμε, ναι εμείς, τις ευθύνες μας, όπως έχουμε κάνει τόσο καιρό.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα κατέρρεε κυριολεκτικά και οι συνέπειες θα ήταν εντελώς, μα εντελώς ανεξέλεγκτες. Και βέβαια, η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν εκτός ευρώ, απομονωμένη, όμως, ταπεινωμένη, ανίκανη να βρει συμμάχους στην προσπάθεια να αναπτυχθεί, να καταπολεμήσει την ανεργία και τη φτώχεια.

Αλλά σκεφτείτε και τι σημαίνει αυτό για μια χώρα, σε αυτή τη γεωπολιτική περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα. Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας, τι σημαίνει για τα εθνικά μας θέματα, τι σημαίνει για τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.

Θα γίνουμε, δηλαδή, πιο ανεξάρτητοι με μια τέτοια χρεοκοπία; Ή θα εξαρτώμαστε από τον κάθε μεγαλοσχήμονα παράγοντα και από τα διεθνή hedge funds, που θα εξαγόρασαν την Ελλάδα έναντι πινακίου φακής;

Α. Σαμαράς ''Σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας''.

''Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση τι σημαίνει «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» και πόσες υποκατηγορίες χρεοκοπίας υπάρχουν. Δεν θέλουμε, εμείς στη Νέα Δημοκρατία, να ανακυκλώνουμε την κινδυνολογία για «σενάρια δραχμής».

Εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε, πάση θυσία, είναι η λεηλασία της χώρας μας – του πλούτου της και του λαού της – λεηλασία που σίγουρα θα ακολουθήσει, αν ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο.

Όπως και να το ονομάσετε, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε:
Το να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο και να οδηγηθούν στη λεηλασία της Πατρίδας μας.

Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το ταχύτερο.
Δεν μας λύνει το πρόβλημα. Αλλά μας απομακρύνει από το γκρεμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Και της λεηλασίας που θα ακολουθήσει.

Να μείνει η χώρα όρθια, σημαίνει ακόμα να διατηρήσει τη στοιχειώδη Κοινωνική Συνοχή.
Να μη τη διαλύσουν, προκειμένου να τη… σώσουν.
Να μην οδηγήσουν τον Έλληνα στην απόγνωση.
Να μην μας εξωθήσουν να τρώμε τις σάρκες μας.

Τώρα, λοιπόν, που όλοι μέσα στην Ελλάδα και αρκετοί έξω από την Ελλάδα άρχισαν να καταλαβαίνουν πως η πολιτική που εφαρμόζεται είναι λάθος, εμείς δεν επιχαίρουμε που «δικαιωθήκαμε». Να μας έλειπε τέτοια «δικαίωση»…
Εξακολουθούμε και βλέπουμε μπροστά και προειδοποιούμε για τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο: την απόλυτη εξαθλίωση όλων των Ελλήνων.

Αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε τώρα.

Και ξέρετε κάτι; Την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν την επιλέγεις, σού ’ρχεται. Δεν την κάνεις εσύ, σου επιβάλλεται…
Μπορεί να μην είναι εφικτό να μας βγάλουν από το ευρώ, αλλά μπορούν να μας υποχρεώσουν μόνοι μας να ζητήσουμε να φύγουμε. 

Και τότε πια είναι πολύ πιθανό να συμβούν και τα δύο πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε:
Και η λεηλασία της χώρας και η διάλυση της κοινωνικής συνοχής''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια: