Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι Έλληνες θα υποφέρουν για πέντε χρόνια ως μέρος της επίλυσης της Ευρωπαϊκής κρίσης


Οι Έλληνες θα υποφέρουν για πέντε χρόνια ως μέρος της επίλυσης της Ευρωπαϊκής κρίσης

1

Οι Έλληνες θα υποφέρουν τα μέτρα λιτότητας για άλλα πέντε χρόνια. Είναι το τίμημα που εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο διάσωσης για την πρόληψη της εθνικής χρεοκοπίας και το χάος που μπορεί να προκύψει στην Ευρωζώνη.
Η κλίμακα των περικοπών των μισθών και των δαπανών που απαιτούνται για την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης προκάλεσε μια σειρά από αναλυτές να αυξήσουν το φάσμα μιας ακόμη ελληνικής κρίσης του χρέους εντός του τρέχοντος έτους και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Olli Rehn ανέφερε σχετικά πως η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της για μια δεκαετία και οι άγριες περικοπές του εργατικού κόστους ήταν ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησαν για την συμφωνία που επετεύχθη μετά από 14 ώρες συνομιλιών ως «αποφυγή ενός εφιαλτικού σεναρίου».
Ο Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συμφωνία «κλείνει την πόρτα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα σήμαινε το χάος για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Η συμφωνία ανέβασε το δείκτη Dow Jones στην Νέα Υόρκη πάνω από 13.000 για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχτηκαν, πως αφού υπέμειναν τις περικοπές των μισθών έως και 30% από το 2009, οι Έλληνες θα υποστούν περαιτέρω μείωση κατά 15% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες περικοπές μετά το πέρασμα αυτών.
Η οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 7% το περασμένο έτος, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5% τη φετινή χρονιά, στασιμότητα το 2013 και στη συνέχεια να αυξηθεί κατά 2% το 2014. Όμως, αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι «επιρρεπές στα ατυχήματα» και οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες. Η Ελλάδα είναι σε ύφεση για πέντε χρόνια χάνοντας το 17% του ΑΕΠ της.
Η ανεργία κυμαίνεται στο 20% περίπου, αναμένεται να παραμείνει άνω του 18% φέτος, να μειωθεί στο 17% το 2014 και να βρίσκεται γύρω στο 15% το 2015.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις μία εβδομάδα για να εφαρμόσει κάποια από τα σκληρά μέτρα, ώστε να απελευθερώσει την επόμενη δόση δανείων που δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσει 14,4 δις ευρώ του χρέους μέχρι τον Μάρτιο του 20 και την εξασφάλιση της τελικής έγκρισης της ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, νομοθεσία για την δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε πρωτοφανή δημοσιονομική επιτήρηση. Η Αθήνα θα πρέπει να βρει περαιτέρω εξοικονόμηση ισοδύναμη με το 5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία. Ο David Cameron δήλωσε πως το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή ενός «τείχους» προστασίας αρκετά μεγάλο, ώστε να αποφευχθεί μετάδοση εντός της ευρωζώνης.
pentapostagma.g


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/02/blog-post_5290.html#ixzz1nJ8TXZmi

Δεν υπάρχουν σχόλια: