Σχέδιο εσωτερικής χρεοκοπίας της Ελλάδας
Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Απαραίτητη η σύσταση "ειδικού λογαριασμού" για να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας
Δημοσιεύτηκε: Φεβρουάριος 18 2012 10:19 Ενημερώθηκε: Φεβρουάριος 18 2012 12:01
Κερδίζει έδαφος η σύσταση "ειδικού λογαριασμού", όπου θα δεσμευθούν τα κεφάλαια του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την "Ημερησία" του Σαββάτου, η δημιουργία του λογαριασμού και η αποδοχή του από την Ελλάδα, είναι το κλειδί για να εγκρίνει το Eurogroup της Δευτέρας τη συμφωνία.
Την είδηση ότι "η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού" μετέδωσε την Παρασκευή και η γερμανική Handelsblatt.
Όπως αναφέρει η "Ημερησία", με την αποδοχή του "ειδικού λογαριασμού", η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών και θα πρέπει να λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, καθώς θα υποχρεωθεί να καλύπτει μόνη της τα ελλείμματά της.
Ουσιαστικά με τον "ειδικό λογαριασμό", οι πιστωτές θα είναι απόλυτα ασφαλείς. Η ΕΕ θα επιβάλει να εκταμιεύονται κατά προτεραιότητα, τα χρήματα που θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των εξωτερικών χρεώσεων της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα διοχετεύει άμεσα σε αυτόν τα έσοδά του.
Έτσι, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Η σύσταση του "ειδικού λογαριασμού" αν τελικά οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα, αποδεικνύει ότι η τρόικα δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις. Επιπλέον η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς το να μη καταβληθεί κάποια δόση δεν θα σημαίνει τίποτα πια για τους δανειστές που θα έχουν εξασφαλίσει τους τόκους τους.
Έκτακτο υπουργικό
Το μεσημέρι του Σαββάτου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Το υπουργικό θα εγκρίνει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης και του PSI, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου, που περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, το "ψαλίδι" στα ειδικά μισθολόγια και άλλα επώδυνα μέτρα.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι. Από τη συνομιλία Παπαδήμου-Μέρκελ προέκυψε η καλή πολιτική διάθεση της Γερμανίας για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου