Βοήθεια με... μηνιαίες δόσεις
Ethnos.gr – 37 λεπτά πριν
Το ειδικό ταμείο διέπεται από καθαρά τραπεζική λογική. Θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατατεθούν απευθείας τα χρήματα του νέου δανείου, αλλά και τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις δραστηριότητες του κράτους (φόροι, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.). Οι αναλήψεις θα αφορούν πρωταρχικά την αποπληρωμή των κατόχων ελληνικού χρέους και ό,τι περισσεύει θα διατίθεται στη χώρα μας
Σε κεκαλυμμένη εσωτερική στάση πληρωμών οδηγεί ο δεύτερος άξονας των σκληρών ανταλλαγμάτων που απαιτούν οι δανειστές μας προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας.
Μετά την ενισχυμένη επιτροπεία από τους τεχνοκράτες της ΕΕ, έρχεται και η επιβολή του ειδικού ταμείου που θα διαχειρίζεται τα νέα δάνεια αλλά και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για παραλλαγή του γερμανικού σχεδίου για διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που αφορούν τις δαπάνες, και έχει στόχο να εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές χώρες «ισχυρό έλεγχο» όσον αφορά τη διάθεση των κεφαλαίων του νέου δανείου.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σχέδιο, ο άμεσος και μοναδικός στόχος είναι η εξόφληση των δανειστών, αλλά και η δυνατότητα παρακράτησης των υπόλοιπων κεφαλαίων σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.
Θα αποτελεί δηλαδή τον πιο αποτελεσματικό μοχλό ελέγχου πάνω στα δημόσια οικονομικά της χώρας και κυρίως στα έσοδα, είτε αυτά προέρχονται από δάνεια είτε από άλλα έσοδα του ελληνικού κράτους (όπως τον ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις), εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να πληρώνει πάντα πρώτα τα τοκοχρεολύσια για τα δάνειά της, πριν προβεί σε άλλες δημόσιες δαπάνες.
Αυτός ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός, οι τελευταίες πινελιές του οποίου θα καθοριστούν αύριο, θα είναι «διπλής εισροής», ενώ η αξιολόγηση -και οι πληρωμές- θα γίνεται κάθε μήνα. Πρώτη προτεραιότητα θα δίνεται στην εξόφληση των τόκων των δανείων που θα χορηγούνται στην Ελλάδα και μόνο στη συνέχεια, αφού θα έχει ικανοποιηθεί πλήρως αυτή η προϋπόθεση, θα διατίθεται βοήθεια για την κάλυψη των εσωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας (καταβολή μισθών και συντάξεων).
«Ασφυξία»
Με αυτόν τον τρόπο ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, στέλνοντας θετικά μηνύματα στους πιστωτές ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Βέβαια, αυτή η πρόνοια συνιστά αφόρητο πρέσινγκ για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η Αθήνα να «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Με αυτόν τον τρόπο ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία, εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, στέλνοντας θετικά μηνύματα στους πιστωτές ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Βέβαια, αυτή η πρόνοια συνιστά αφόρητο πρέσινγκ για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η Αθήνα να «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο είναι ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας και παράλληλα να διασφαλιστεί η δυνατότητα των δανειστών να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες και των δύο μηχανισμών αυξημένης επιτήρησης εξετάζονται σήμερα από τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Γαλλικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διαβεβαίωναν ότι «οδεύουμε προς συνολική συμφωνία αύριο» και απέδιδαν τις προκλητικές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας της περασμένης εβδομάδας σε «παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης», που μόνο στόχο έχουν τη διασφάλιση του μοχλού πίεσης στην ελληνική οικονομία και την ενίσχυση του οικονομικού ελέγχου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην ανάγκη πλήρους συμφωνίας στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωζώνης. Η «σαλαμοποίηση» της βοήθειας είναι αδιανόητη, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες σημείωναν ακόμη ότι εάν Βερολίνο και Χάγη επιμείνουν σε αυτήν τη θέση, θα πρέπει να εξηγήσουν ενώπιον του Eurogroup γιατί «σαμποτάρουν» ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και οδηγούν τη χώρα μας σε αδιέξοδο.
Οι ίδιες πηγές συνέδεαν τη βελτίωση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας με τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.
Σχετικά Άρθρα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου