Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Δελαστίκ: "Ο Στρος-Καν αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μας εξαπάτησε"


ΤΕΤΆΡΤΗ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012

Γιώργος Δελαστίκ: "Ο Στρος-Καν αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μας εξαπάτησε"

Aπό εκεί που δεν το περίμενε ο πρωθυπουργός Γιώργος...
Παπανδρέου τού ήρθε το πιο σημαντικό πολιτικό πλήγμα: από το διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «σοσιαλιστή» ομοϊδεάτη του, τον επίδοξο πρόεδρο της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν, και την Καθημερινή, την πιο φιλική προς τον Γιώργο Παπανδρέου ελληνική εφημερίδα και την πιο ένθερμη υποστηρίκτρια της ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής του.


Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, λοιπόν, σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει άτυπα την προώθησή του ως υποψηφίου προέδρου της χώρας εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τού είχε ζητήσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου του ΔΝΤ ήδη από το Δεκέμβριο του 2009! Η πληροφορία περιήλθε εν γνώσει της Καθημερινής, η οποία και τη δημοσίευσε την Κυριακή, προκαλώντας δικαιολογημένα πολιτικό σεισμό.
Αποδεικνύεται έτσι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπατούσε συνειδητά και κατά συρροή τον ελληνικό λαό, αφού επί μήνες δημοσίως απέκλειε την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα που μυστικά είχε ήδη συμφωνήσει την υπαγωγή της στο ατιμωτικό και ολέθριο «μνημονιακό» καθεστώς.
Είναι προφανές ότι έχει τεράστια σημασία να αποδεικνύεται αυτό από δηλώσεις του ίδιου του διευθυντή του ΔΝΤ.
Έμμεση επιβεβαίωση
Εντελώς αμήχανος ο πρωθυπουργός, μετά την κραυγαλέα απόδειξη της πολιτικής του απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού, έβαλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να κάνει μια δήλωση που προκάλεσε καγχασμό.
Αποφεύγει επιμελέστατα να αμφισβητήσει έστω και μία αράδα από τα αποδιδόμενα στον Ντομινίκ Στρος-Καν σε σχέση με την Ελλάδα, κομπάζοντας μάλιστα ότι... «με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και με περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξής μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν» και ότι «φτάσαμε σήμερα, απαλλαγμένοι (!) από τις προσωρινές δανειακές μας ανάγκες, να σχεδιά ζουμε και να υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα»!
Η αιδήμων σιωπή Πεταλωτή για τις επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Στρος-Καν οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο είναι αληθές το δημοσίευμα της Καθημερινής, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει κατά κανέναν τρόπο να προκαλέσει το διευθυντή του ΔΝΤ, επειδή οι επαφές τους είναι... πολύ περισσότερες από αυτές που αναφέρει η εφημερίδα και έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα από το Δεκέμβριο του 2009 – έχουν αρχίσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2009, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου!
Δικαίως φοβάται, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι, αν επιχειρούσε κάποια υποκριτική διάψευση των πραγματικών γεγονότων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δεν αποκλείεται καθόλου ο διευθυντής του ΔΝΤ να διοχέτευε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για τις πολύ περισσότερες επαφές του με τον Γιώργο Παπανδρέου από πολύ νωρίτερα.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ένας αδίστακτος πολιτικός, με μοναδική ιδεολογία το προσωπικό του συμφέρον. Δεν θα επέτρεπε ποτέ σε κάποιον όπως ο Γιώργος Παπανδρέου να τον διαψεύσει. Ο τελευταίος το γνωρίζει και γι’ αυτό ούτε καν διανοήθηκε να αποπειραθεί κάτι τέτοιο.
Υπό νέο πρίσμα
Η επιβεβαίωση από τον Στρος-Καν της υποψίας του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κινήθηκε βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου αναφορικά με την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ επιβάλλει την επανεξέταση υπό νέο πρίσμα ορισμένων κινήσεων και ενεργειών της, καθώς και δηλώσεων των μελών της.
Εν πρώτοις, αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος στις αρχές Μαΐου του 2010, δέκα μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου, έσπευσε στη ΝΕΤ και δήλωσε ευθαρσώς ότι από τις 5 Οκτωβρίου 2009, την επομένη της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν πεπεισμένη ότι το ΔΝΤ ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα!
Προαποφασισμένη, λοιπόν, και μάλιστα πριν καν από τις εκλογές αποδεικνύεται ότι ήταν από την ηγετική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Η ανειλικρίνεια και η πολιτική απάτη του Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύονται επιπροσθέτως από τα όσα έλεγε στον Στέλιο Κούλογλου, σε τηλεοπτική τους συζήτηση στις αρχές Ιουνίου του 2009, τέσσερις μήνες πριν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γίνει πρωθυπουργός.
«Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη ούτε, βεβαίως, για την αποτελεσματικότητά του», είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι όταν μπαίνει το ΔΝΤ σε κάποια τριτοκοσμική χώρα «μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα - δύο χρόνια, αλλά το ΔΝΤ ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».
Έτσι, ο μετέπειτα πρωθυπουργός κατέληγε αδίστακτα στο συμπέρασμα αναφορικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ: «Άρα λοιπόν δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας», τόνισε – και έκανε ακριβώς το αντίθετο όταν πήρε την εξουσία!
Φρικτές υποψίες
Υπό το φως των αποκαλύψεων του Ντομινίκ Στρος-Καν πρέπει να επανεξεταστούν δηλώσεις και πράξεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, που τότε είχαν καλοπροαίρετα αποδοθεί στην πολιτική ανεπάρκεια του Γιώργου Παπανδρέου ή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αναγκαστικά τώρα γεννιούνται εκ των πραγμάτων φρικτές υποψίες ως προς το τι πραγματικά επεδίωκαν, όταν έλεγαν δημοσίως ο ένας ότι η ελληνική οικονομία «βρίσκεται στην Εντατική» και ο άλλος ότι η ελληνική οικονομία είναι... «Τιτανικός»! Την υπογράμμιση της δυσκολίας της κατάστασης ή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου;
Το ανάλογο ερώτημα ισχύει και για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στα τέλη Γενάρη του 2010, όταν πια είχε μυστικά συμφωνήσει με τον Στρος-Καν και τη Μέρκελ για την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις ευρώ που της προσέφεραν σε τρεις ώρες οι αγορές με υψηλό, αλλά ανεκτό επιτόκιο, όταν ζητούσε μόνο 5 δις, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες τα επιτόκια δανεισμού της χώρας να εκτοξευτούν στη... στρατόσφαιρα;
Συνειδητή υπονόμευση;
Αν έπαιρνε η κυβέρνηση τα 25 δις ευρώ, οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα είχαν καλυφθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2010, οπότε σίγουρα η Ελλάδα δεν θα είχε περιέλθει μέχρι τότε σε καθεστώς Μνημονίου. Ίσως μάλιστα να μην περιερχόταν και ποτέ, αν μέχρι τότε είχε βρεθεί άλλη λύση στο πλαίσιο της ΕΕ.
Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πήρε τα 25 δις; Ισχύει, άραγε, το ελαφρυντικό της πολιτικής ανικανότητας του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου του ή μήπως δεν τα πήραν συνειδητά, επειδή αυτό θα εμπόδιζε να υλοποιηθεί το ήδη συμφωνημένο σχέδιο του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ;
Τώρα πια, μετά τα όσα έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο και επανεξετάζοντας όλη τη δράση της κυβέρνησης Παπανδρέου από την ημέρα της εκλογής της στο φως των αποκαλύψεων του Στρος-Καν, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που δεν θεωρούν εξαιρετικά απλοϊκή την ερμηνεία ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών του είναι απλώς πολιτικά ανίκανοι και επομένως ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 24/2/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: