Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Mας... υποχρέωσε η Κομισιόν: Αύξηση ύφεσης/ανεργίας το 2012!


Mας... υποχρέωσε η Κομισιόν: Αύξηση ύφεσης/ανεργίας το 2012!ΕκτύπωσηE-mail
24-02-2012 09:36:33
4
Image
Στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι φέτος η ύφεση στη χώρα μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του φθινοπώρου του 2011, ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση της ανεργίας!
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του "Έθνους", η ύφεση θα φτάσει το 4,4%, όταν τον Νοέμβριο η Κομισιόν έκανε λόγο για ύφεση 2,8%. Μόνο παρήγορο στοιχείο είναι η εκτίμηση ότι το 2012 θα υπάρξει, για πρώτη φορά, αποπληθωρισμός 0,5%, δηλαδή θα σημειωθεί ελαφρά μείωση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται όμως στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, κυρίως την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση, η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή. Πάντως, μεσοπρόθεσμα η Κομισιόν θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση...
Σε ό,τι αφορά το 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8% με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισοδημάτων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: