Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Χωρίς τις υπογραφές Βρετανίας και Τσεχίας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας 11:03, 02 Μαρ 2012 | tvxsteam


Χωρίς τις υπογραφές Βρετανίας και Τσεχίας το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

tvxs.gr/node/86697
 
 
 
Είκοσι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές «και επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά τη καγκελάριος της ΓερμανίαςΆγκελα Μέρκελ.
 

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαιτούσε το Βερολίνο για να συνεχίσει να επιδεικνύει την οικονομική του αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προβλέπει την καθιέρωση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή. Όποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Η διαδικασία επικύρωσης είναι πιθανόν να περιπλακεί κυρίως στην Ιρλανδία, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.
Ικανοποίηση Ρομπέι και Μπαρόζο για την επικύρωση του Συμφώνου
Την ικανοποίησή του για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από 25 κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΧέρμαν Βαν Ρομπέι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Κατά την τελική συνέντευξη τύπου, ο Ρομπέι δήλωσε ότι με το Σύμφωνο θα υπάρξει σταθερότητα και μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, ενώ τόνισε ότι θα προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία, μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, η οποία θα διασφαλιστεί με την εφαρμογή του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Ρομπέι τόνισε ότι ήταν ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χωρίς δράματα», το οποίο διεξήχθη σε «ομαδικό πνεύμα» και σε κάθε περίπτωση ήταν ένα «θετικό και εύκολο Συμβούλιο».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε από την πλευρά ότι με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο διασφαλίζεται ότι δεν θα επιστρέψουμε στις κακές ημέρες του παρελθόντος της δημοσιονομικής ανευθυνότητας.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης διατυπώνουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» υπογραμμίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο τονίζεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την επάνοδο σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και ανάπτυξης και ότι πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε κράτους-μέλους.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι τα κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας, θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα. Παρομοίως, τα κράτη-μέλη που τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των αγορών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για υψηλά επίπεδα απασχόλησης ως το 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι προσανατολισμοί που χάραξαν οι 27 ηγέτες στις 30 Ιανουαρίου, παρέχουν συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά την ανεργία των νέων και την εκπόνηση των εθνικών σχεδίων απασχόλησης, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που καταρτίζουν.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραχωρηθεί στη Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, ενώ σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις για τον χώρο Σένγκεν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι έχουν πληρωθεί όλες οι νομικές προϋποθέσεις ώστε να ληφθεί η απόφαση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέλεξε τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2012 έως την 30η Νοεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: