Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Νέα μέτρα τον Απρίλιο


Νέα μέτρα τον Απρίλιο

Πρώτη καταχώρηση: 14/03/2012
14:19Οικονομία
Πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τα έτη 2013, 2014, ενδεχομένως και για το 2012, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για τη δραματική υπέρβαση του ελλείμματος το 2011. Το ταμειακό έλλειμμα (24,8 δις ευρώ) δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Μόλις ανακοινωθούν τον Απρίλιο τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2011, με βάση τους κανόνες της Eurostat, είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί πρόσθετη προσπάθεια μέσα στη χρονιά. Οι 17 υπουργοί έχουν ήδη στα χέρια τους μία εκτενή αναφορά της γενικής διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν που υπογράφουν τα στελέχη της Τρόικας στην Αθήνα και οι συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες.
Με βάση την έκθεση που διέρρευσε στον τύπο μέσω του πρακτορείου Reuters η ελάχιστη επιπλέον προσπάθεια τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να είναι της τάξης των 5,5 μονάδων του ΑΕΠ. Οι ελεγκτές επιμένουν και έχουν κάνει αυτήν τους την πρόθεση γνωστή πως και οι 5,5 μονάδες θα πρέπει να προέρχονται από το σκέλος των δαπανών. Στην πράξη αυτό σημαίνει δομικές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες του δημοσίου και απολύσεις, είτε αυτές ονομαστούν εφεδρεία είτε όχι. Τα στελέχη της Τρόικας επαναλαμβάνουν σχεδόν αυτολεξεί ευρήματα προηγούμενων εκθέσεων που έχουν παρουσιαστεί άπειρες φορές στις Βρυξέλλες και από ό, τι φαίνεται η Αθήνα συνεχίζει και κωλυσιεργεί.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: