Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Περιμένοντας το PSI έπεσαν οι υπογραφές για τα 30 δισ.


Real Επικαιρότητα
Περιμένοντας το PSI έπεσαν οι υπογραφές για τα 30 δισ.
2/3/2012 5:00:00 πμ
       (3) (6)

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Στη βάση της θετικής εφαρμογής των πρότερων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup σήμερα εξουσιοδότησε τον EFSF να εκδώσει τις κεφαλαιακές εγγυήσεις (γνωρίζουμε ότι είναι 30 δισ. ευρώ) για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ όσο διαρκεί η αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεωκοπίας για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τώρα την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή των ομολόγων, των 5.5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να πάνε σε τόκους και των 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραπέμπει την απόφαση για μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς για το PSI με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Μαρτίου.

Οι υπουργοί είναι ικανοποιημένοι για τα prior actions αλλά συνεχίζουν και είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η προσφορά από την ελληνική κυβέρνηση θα βρει ανταπόκριση και θα διασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή καθώς είναι επαρκής, ελκυστική και μοναδική, όπως την χαρακτηρίζουν.

Ο υπουργός Οικονομικών στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές τόνισε ότι «αυτή η προσφορά για το PSI είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε. Μην περιμένετε τίποτα καλύτερο».



Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το PSI και ειδικότερα για τον βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών. Το πρόγραμμα είναι σε εθελοντική βάση και επικρατεί προβληματισμός για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογος του, Φρανσουά Μπαρουέν κατά την άφιξη τους στη σύνοδο του Eurogroup υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά.



«Αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας» σημείωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν.



«Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει» επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Β.Ρομπέι σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βαδίζει προς το τέλος της.



Ευ.Βενιζέλος: Περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς

«Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα. Τη συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και τη ρήτρα ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης


Υπ.Οικονομικών: Υπογράφηκε το νέο μνημόνιο και οι πέντε κρίσιμες συμβάσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια: