Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Λ.Κατσέλη: «Οι κατασχέσεις είναι πρό των θυρών»

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 Τα παραμύθια τελείωσαν, σύντομα και απροκάλυπτα,οι δανειστές τοκογλύφοι θα βάλουν "χέρι" στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, και αυτό το παραδέχεται και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
 
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι κατασχέσεις είναι προ των θυρών και ότι σύντομα θα αυξηθεί το ύψος της υποχρεωτικής μηνιαίας επιβολής από το 10% στο 20 ή 30% με μία τροπολογία που θα περάσει βράδυ στη Βουλή». Με τα λόγια αυτά η κυρία Λούκα Κατσέλη περιέγραψε - μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με ενώσεις καταναλωτικών οργανώσεων -  το ζοφερό μέλλον χιλιάδων νοικοκυριών αφού όπως διευκρίνησε οι διατάξεις του νόμου 3869/10 που η ίδια κατήρτισε τροποποιούνται επι τα χείρω. 
 
Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με εκπροσώπους Ενώσεων και Ομοσπονδιών Δανειοληπτών και Καταναλωτών, η κ. Κατσέλη εξέφρασε την αντίθεσή της στο γεγονός ότι στα άρθρα 11, 12 και 13 ( του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010») καθίσταται υποχρεωτική η πληρωμή ελάχιστης μηνιαίας καταβολής τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης -και πάντως όχι λιγότερο από 40 ευρώ το μήνα- από ανθρώπους που προσφεύγουν στον νόμο γιατί βρίσκονται σε μόνιμη και έκδηλη αδυναμία πληρωμής οφειλών.
 
Η επιβολή της μηνιαίας δόσης προωθείται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη για να καλύψει το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών των τραπεζών, «ωραιοποιώντας» τα λογιστικά βιβλία τους. Με τη συνεχιζόμενη πληρωμή -έστω και στα χαρτιά- μηνιαίων δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά -πολλά εκ των οποίων είναι τιτλοποιημένα- ως ενήμερα και όχι ως κόκκινα, δηλαδή ως επισφάλειες που θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με πρόσθετα κεφάλαια.
 
Οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία επιβαρύνονται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, ακόμα περισσότερο αντί να ανακουφιστούν και να διευκολυνθούν ώστε να κάνουν χρήση του νόμου 3869/10. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι πολλοί εξ αυτών είτε δεν θα είναι σε θέση να προσφύγουν στον νόμο είτε θα εκπέσουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν τρεις δόσεις. Πόσω μάλλον όταν θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ελάχιστη μηνιαία δόση από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που στα μεγάλα αστικά κέντρα ορίζεται για μετά το 2020.
 
Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, η εισαγωγή αυτής της ρύθμισης, όπως και η αύξηση της περιόδου ρύθμισης δηλαδή η αναγκαστική πληρωμή δόσεων από τέσσερα σε πέντε έτη θα αυξήσει επομένως και δεν θα μειώσει τις επισφάλειες, καθώς η μεγάλη ύφεση και η ανεργία αποτελούν τις γενεσιουργίες αιτίες της κρίσης υπερχρέωσης.
 
Σημείωσε μάλιστα ότι οι βουλευτές που ψηφίζουν τα άρθρα 11, 12 και 13 «έχουν ακέραιη την ευθύνη ότι ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για την ακύρωση των ευεργετικών διατάξεων του Ν, 3869/2010 για την επαναφορά κατασχέσεων ακινήτων, για το βάθεμα της ύφεσης, για την περαιτέρω εξαθλίωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και για την υπονόμευση του μεσοπρόθεσμου δημόσιου συμφέροντος».
 
Η κ. Κατσέλη έκανε έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα με τα οποία, όπως είπε, επιχειρείται η υπονόμευση ενός νόμου που έχει ήδη σώσει χιλιάδες νοικοκυριά.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: