Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις των Γερμανών για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις των Γερμανών για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα
Μακριά νυχτωμένοι είναι όσοι πιστεύουν στη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε, σχετικά με τον χειρισμό του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με μια παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, η κ.Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα θερμή να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος ενώ ο κ.Σόιμπλε πιστεύει ότι πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους πριν τις ευρωεκλογές, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά η πολιτική του Βερολίνου χαρακτηρίζεται από μονολιθικότητα. Οι διαφορές Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ουσιαστικά δεν υφίστανται. Η Γερμανική Ευρώπη, ως ιδέα και ως προοπτική, υπηρετείται με συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις από όλο το γερμανικό πολιτικό προσωπικά αλλά και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στενά συνδεδεμένους με το Βερολίνο.
Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών κ.Γκάμπριελ χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Ελλάδα failed state και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να καταφύγει για βοήθεια και στήριξη στην Παγκόσμια Τράπεζα ( όπως συνηθίζεται για τις...τριτοκοσμικές χώρες).
Τα ίδια ακριβώς, σε ότι αφορά την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας, επανέλαβε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο κ.Όλι Ρεν, κάτι που λίγοι επισήμαναν στη χώρα μας.
olirensxolikakthria
Στην πραγματικότητα, Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν ενιαία πολιτική και πολύ καλύτερη πληροφόρηση, από ότι νομίζουμε, για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και για τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Έχουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, πολύ πιο αξιόπιστες από όσες βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας.
Στις έρευνες της ελληνικής κοινής γνώμης που παραγγέλνουν στο Βερολίνο και μελετούν τα ευρήματα, δεν επικεντρώνονται στα ποσοτικά όσο στα ποιοτικά δεδομένα.
Και αυτά τα ποιοτικά δεδομένα τους δημιουργούν εύλογο προβληματισμό, ο οποίος μεταφράζεται σε μία στάση αναμονής για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
M S
Οι μετρήσεις του Βερολίνου, αποτυπώνουν συγκεκριμένες τάσεις όπως:
-Το θυμό, την οργή και την απογοήτευση των Ελλήνων μαζί με έναν πρωτόγνωρο αντιγερμανισμό.
-Την ραγδαία άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα.
-Την αντοχή του φαινομένου της ψήφου προς τη Χρυσή Αυγή.
-Τη ριζοσπαστικοποίηση μέρους του αστικού κόσμου λόγω της υπερφορολόγησης.
-Την υποχώρηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης αλλά και των αντοχών της κυβέρνησης.
-Την αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για το πρωτογενές πλεόνασμα.
-Την μη αποδοχή ενός νέου μνημονίου, έστω και αν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι ποσοτικές μετρήσεις για τη δύναμη των κομμάτων, λίγη σημασία έχουν αυτή την εποχή, σε μία κοινωνία που έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτό που ονομάζουμε σταθερές πολιτικές συμπεριφορές. Ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα, μόνο που δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το μέγεθός του ή και δεν ενδιαφέρονται αφού για αυτούς προέχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις τάσεις και τις προσλαμβάνουσες της ελληνικής κοινής γνώμης.
Μάλιστα, όλοι θυμούνται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης και τις εκτιμήσεις της Γερμανικής πρεσβείας και του πρέσβη κ.Ντολτ στην Αθήνα, για τις εκλογές του Μαϊου του 2012. Σύμφωνα με τις οποίες η Ν.Δ. θα έπαιρνε το 25-27% των ψήφων και το ΠΑΣΟΚ το 16-18% και θα σχημάτιζαν κυβέρνηση.
dimoskopisi2
Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα όσον αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τις ευρωεκλογές. Θεωρούν ότι όποια κίνηση και αν κάνουν τώρα, ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα μετά τις ευρωεκλογές και απέναντι σε νέους συνομιλητές από την ελληνική πλευρά, που ενδεχομένως θα θέσουν νέα μαξιμαλιστικά αιτήματα ή απαιτήσεις για ''κούρεμα του χρέους''.
Προτιμούν να περιμένουν για να δουν πως θα αποτυπωθεί με ακρίβεια η ψήφος του ελληνικού λαού, αν οι πολίτες ενισχύσουν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι βέβαιο ότι προτιμούν να έχουν ως συνομιλητή τον κ.Σαμαρά, αλλά και να υπάρχει μία κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Στο ερώτημα γιατί δεν βοηθούν και δεν στηρίζουν ουσιαστικά αυτή την κυβέρνηση, η απάντηση βρίσκεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεών τους.
Σύμφωνα με αυτά, δεν πιστεύουν ότι μια λελογισμένη στήριξη θα γίνει κατανοητή και θα εκτιμηθεί από το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα. Για μια θεαματική στήριξη (με ''κούρεμα'' και χαλάρωση των όρων λιτότητας) ούτε λόγος βέβαια να γίνεται. Πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν βγει ακόμα από το στάδιο της οργής και της απογοήτευσης για να περάσουν στο στάδιο της συνειδητοποίησης και της αποδοχής ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική και άλλη επιλογή.
Συνεπώς αυτό κάνει παρακινδυνευμένη και απρόβλεπτη την ψήφο τους, κάτι που το Βερολίνο γνωρίζει και για αυτό τηρεί στάση αναμονής μέχρι τις 25 Μαϊου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/407202/ti-lene-oi-dimoskopiseis-ton-germanon-gia-tis-eyroekloges-stin-ellada#ixzz2ttETKQx9

Δεν υπάρχουν σχόλια: