Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Berenberg Bank: Ο «παράγοντας Putin» φρενάρει τους επενδυτές σε Γερμανία και Eυρωζώνη

Berenberg Bank: Ο «παράγοντας Putin» φρενάρει τους επενδυτές σε Γερμανία και Eυρωζώνη
H πτώση στον ZEW επιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο για τη γερμανική οικονομία
Την καυτή ανάσα του Putin νιώθει ήδη η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, καθώς οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, των κυρώσεων αλλά και των αντιποίνων που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, επιδρούν αρνητικά στη γερμανική οικονομία. 
Ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος, υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2012, στις 8,6 μονάδες στη Γερμανία, έναντι 27,1 μονάδων τον Ιούλιο. 
Όπως σχολιάζει στο Bloomberg ο Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος για τα ευρωπαϊκά θέματα στην Berenberg Bank με έδρα το Λονδίνο, η πτώση στον ZEW επιβεβαιώνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο για τη γερμανική οικονομία, αλλά και τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, που πηγάζει από την ουκρανική κρίση. 
«Ο παράγοντας Putin» θα οδηγήσει σε επιφυλακτικά επενδυτικά πλάνα για κάποιο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) έχει προειδοποιήσει ότι το ΑΕΠ β΄τριμήνου 2014 θα παραμείνει στάσιμο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, προβλέπει επιβράδυνση. 
Τον Ιούνιο, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των 2,5 τελευταίων ετών. 
Ειδικότερα, σημείωσαν πτώση 3,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, όταν είχαν υποχωρήσει 1,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2011. 
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: