Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος παραπέμπεται ο Παπαγεωργόπουλος…

 

Μόλις 28 μέρες μετά την 12ετή κάθειρξη που του επέβαλε το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία...
του δήμου Θεσσαλονίκης, ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παραπέμπεται για μία ακόμη υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης -με το υπ' αριθμό 566/2014 βούλευμα- τον στέλνει σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση (ξέπλυμα ‘βρόμικου' χρήματος).
Στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, γίνεται αναφορά σε τραπεζικό λογαριασμού που διατηρούσαν από κοινού ο κ. Παπαγεωργόπουλος με τον άλλοτε γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Όπως αναφέρεται, μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού διακινήθηκαν χρηματικά ποσά, προερχόμενα από την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατά το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Αύγουστο του 1999 έως τον ίδιο μήνα του 2001 κατατέθηκαν στον παραπάνω λογαριασμό συνολικά 259.791 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναλήφθηκε από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ ένα υπόλοιπο ποσό 49.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε λογαριασμό που ο τέως δήμαρχος διατηρούσε από κοινού με τον πρώην αντιδήμαρχο, Βασίλη Γάκη. Την ίδια ώρα, το αρμόδιο συμβούλιο απαλλάσσει τον κατηγορούμενο για επιμέρους πράξεις του ίδιου αδικήματος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με το ίδιο βούλευμα, το συμβούλιο εφετών αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της συζύγου του κ. Παπαγεωργόπουλου, Ελένης, η οποία αντιμετώπιζε την ίδια πράξη. Ακόμη, το δικαστικό συμβούλιο διατηρεί την χρηματική εγγύηση ύψους 120.000 ευρώ που είχε επιβάλει στον τέως δήμαρχο μετά την απολογία του στον ανακριτή για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο ίδιος, πάντως, με προ ημερών ανακοίνωσή του που απέστειλε μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται (κι αφού είδε το ‘φως' της δημοσιότητας η πρόταση του εισαγγελέα που τον παρέπεμπε σε δίκη για το ξέπλυμα) έκανε λόγο για «κρυστάλλινους» τραπεζικούς λογαριασμούς, παραπέμποντας στον προ μηνών έλεγχο που διενήργησαν δικαστικοί πραγματογνώμονες στα οικονομικά του, όπως και στα οικονομικά της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο, χωρίς, όπως ανέφερε, να διαπιστωθεί καμία παρανομία. «Η αλήθεια ευτυχώς είναι γραπτή και πιστεύω ότι δεν κρύβεται», κατέληγε η ανακοίνωσή του.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Λεμούσιας, που για την υπεξαίρεση «μαμούθ» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: