Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πενήντα εκατ. ευρώ ζημιά για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

 

rodakina
Σύσκεψη για το θέμα των ζημιών που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο συγκάλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ύστερα από εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά και η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.
Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που θα αφορά τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές. Παράλληλα προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά πως οι τελικοί χαμένοι θα είναι χώρες όπως η Ελλάδα.
Έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Αυγούστου σύσκεψη στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να γίνει «μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: