Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ιστορική νίκη Ερντογάν - Η «Νέα Τουρκία»

Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

Νέα σελίδα γυρίζει από σήμερα η Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πανηγυρικά νέος πρόεδρος της χώρας και θέτει σε εφαρμογή το όραμά του για τη «Νέα Τουρκία».

Με καταμετρημένο το 97,75% των ψήφων ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 52% έναντι 38% που κατάφερε να αποσπάσει ο κοινός υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Το πολιτικό κεφάλαιο της νίκης του Τούρκου προέδρου είναι μεγάλο, καθώς για πρώτη φορά στα 91 χρόνια της τουρκικής Δημοκρατίας ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

«Σήμερα κέρδισαν όχι μόνο αυτοί που μας αγαπούν αλλά και αυτοί που δεν μας αγαπούν. Σήμερα κέρδισε η Τουρκία». Με αυτή την φράση ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την πόρτα της συμφιλίωσης στους πολιτικούς αντιπάλους του και εγκαινίασε τα σχέδια του για μία νέα πορεία της χώρας.

«Ας αφήσουμε τις παλιές συζητήσεις στην παλιά Τουρκία» είπε ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να βάλει ένα τέλος στην σφοδρή σύγκρουση ισλαμιστών-κεμαλικών.

Μάλιστα, έτεινε χείρα φιλίας ακόμη και στους οπαδούς του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, παρά τις ανελέητες διώξεις που έχει εξαπολύσει εναντίον τους με την κατηγορία ότι επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης του.

Ζήτησε, λοιπόν, από τους γκιουλενιστές «να γυρίσουν μία νέα σελίδα στην Νέα Τουρκία».

Το όραμα και οι προκλήσεις
Ο Ταγίπ Ερντογάν, που θα ορκιστεί στις 28 Αυγούστου, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να είναι ένας πρόεδρος για τις τυπικές εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις αλλά θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που του παρέχει το Σύνταγμα της Τουρκίας.

Στόχος του Τούρκου προέδρου, είναι να δημιουργήσει την «Νέα Τουρκία», η οποία θα μοιραστεί την ίδια αίγλη με την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι επικριτές του, βέβαια, ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει αυταρχικά και θα περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες.

Οι βασικές προκλήσεις του Ερντογάν είναι να καταφέρει να διορθώσει τις μεγάλες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Η επιθετική διπλωματία της Άγκυρας και οι σκληροί τόνοι εναντίον του προέδρου της Συρίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και το Ιράν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση που θα δώσει η Άγκυρα στην άνοδο και την επιθετικότητα των ακραίων ισλαμιστών στα νότια σύνορά της, κυρίως τη Συρία και το Ιράκ.

Επιπλέον, ο Ερντογάν θα πρέπει να δώσει δείγματα προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Σημαντικές θα είναι και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος στην οικονομία. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι έως το 2023 - σκοπεύει να παραμείνει στην προεδρία και για δεύτερη θητεία - θα έχει χτίσει μία οικονομία αξίας 2 τρισ. δολαρίων.

Τα σενάρια για τον διάδοχο
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσιες τοποθετήσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο οποίος θα εκτελεί τις διαταγές του.

Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 το κόμμα του να κερδίσει την αυτοδυναμία και να είναι σε θέση να αλλάξει το Σύνταγμα προκειμένου το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας να μετατραπεί σε προεδρικό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τουρκικές εφημερίδες, ο απερχόμενος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ φέρεται να έχει κερδίσει την στήριξη μερίδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) - ακόμη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς - προκειμένου να λάβει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Ο Ερντογάν, που φέρεται να είναι δύσπιστος για τις πολιτικές προθέσεις του πάλαι ποτέ φίλου του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βλέπει θετικά μία τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να μην υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιθυμούσε να δει στην πρωθυπουργία τον στενό συνεργάτη του και υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Νταβούτογλου, όμως, συναντά σοβαρές ενστάσεις από το κυβερνών κόμμα, καθώς ο υπουργός χρεώνεται απόλυτα τις αποτυχίες στην τουρκική εξωτερική πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: