Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Συνωστισμός διεθνών επενδυτών στο Ιράν εν όψει άρσης του εμπάργκο

 
 
 
 
Στο κατάμεστο λόμπι του Espinas Persian Gulf International Hotel στην Τεχεράνη, ένας Ρώσος μεγιστάνας, έχοντας δίπλα του το μεταφραστή στα φαρσί, πίνει καφέ με τους υποψήφιους Ιρανούς συνεργάτες του, συζητώντας για την τιμή της σόγιας. Μόλις σηκωθούν από τις πολυθρόνες, μία άλλη ομάδα κουστουμαρισμένων επιχειρηματιών παίρνει τις θέσεις τους. Αυτή τη φορά, οι συζητήσεις γίνονται στα ιταλικά και τα φαρσί και αφορά τους βιομηχανικούς κινητήρες.
 
Το ξενοδοχείο Espinas, ένα από τα ελάχιστα πολυτελή στην ιρανική πρωτεύουσα, άνοιξε τις πύλες του το 2009, την περίοδο που ένας ακόμη γύρος κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρα ασκούσε περαιτέρω πιέσεις στην οικονομία. Πολύ σύντομα, το διακοσμημένο με κολώνες από ροζ γρανίτη και γλυπτά της δυναστείας των Αχαιμενιδών λόμπι ερήμωσε.  
 
Σήμερα, καθώς πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το ενδεχόμενο οριστικής άρσης των κυρώσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς τραπέζι στο καφέ του ξενοδοχείου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Bloomberg Markets, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου.
 
“Όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από δυτικές εταιρείες, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από την Κίνα και την Ιαπωνία”, λέει ο Sarosh Zaiwalla, δικηγόρος, με έδρα του το Λονδίνο, που εξειδικεύεται στη ρύθμιση των κυρώσεων και ταξιδεύει συχνά στην Τεχεράνη.
 
Έχει αυξηθεί κατά πολύ η άφιξη ξένων αντιπροσωπειών στο Ιράν, τονίζει από την πλευρά του ο Amir Cyrus Razzaghi, επικεφαλής της Ara Enterprise Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας στην Τεχεράνη, που παρέχει έρευνα αγοράς και τεχνογνωσία επιχειρήσεων στους πελάτες της.
 
Το Φεβρουάριο, μία ομάδα, που εκπροσωπούσε περισσότερες από 100 γαλλικές εταιρείες- στις οποίες περιλαμβάνονται η Alstom, η Orange και η Renault -επισκέφθηκε την Τεχεράνη, συνιστώντας τη μεγαλύτερη ξένη εμπορική αποστολή που έχει μεταβεί μέχρι στιγμής στη χώρα.
 
Ανάλογες αντιπροσωπείες από τον Καναδά, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έσπευσαν επίσης να εξερευνήσουν τις δυνατότητες επένδυσης στο Ιράν.
 
Εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν κάποτε στο Ιράν, όπως ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total και η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ArcelorMittal, με έδρα το Λουξεμβούργο, έχουν εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για την επιστροφή τους.
 
Μεταξύ των κολοσσών, που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για επενδύσεις στο Ιράν, βρίσκεται και η καναδική εταιρεία μεταφορών Bombardier.
 
"Ο ρόλος μας επικεντρώνεται τώρα στο να καταλάβουμε πότε θα αρθούν οι κυρώσεις και πώς να εκμεταλλευτούμε μία αγορά που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντική για τα προϊόντα μας", εξήγησε  o Pierre Beaudoin, CEO της Bombardier σε συνέντευξη Τύπου μετά την ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, την 1η Μαΐου.
 
Το Ιράν, μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στον κόσμο, μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ανοίγματος για τις επιχειρήσεις ύστερα από χρόνια απομόνωσης, επισημαίνει ο  Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος στη Renaissance Capital, επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.
 
“Αυτή είναι η τελευταία τεράστια ευκαιρία εκεί έξω στον κόσμο. Μπορεί να γίνει προσβάσιμο μέσα σε μία νύχτα”, τονίζει χαρακτηριστικά.  
 
Ο ίδιος επισκέφθηκε την Τεχεράνη το Φεβρουάριο και παρομοιάζει το Ιράν με την Τουρκία του 2004, όταν ξεκίνησε μία δεκαετία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για την αναδυόμενη αυτή αγορά.
 
Οι προσδοκίες των επενδυτών για business στο Ιράν αυξήθηκαν μετά τη διπλωματική εξέλιξη, που κατέστησε σαφές ότι οι κυρώσεις θα αρθούν.
 
ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, συμφώνησαν το Νοέμβριο να άρουν προσωρινά ορισμένες από τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Τεχεράνης να περιορίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και να επιτρέψει μεγαλύτερη επιθεώρηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
 
Συγκεκριμένα, απελευθερώθηκαν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών κεφαλαίων, που είχαν “παγώσει” σε ξένες τράπεζες και ανεστάλησαν οι κυρώσεις στις εξαγωγές πετροχημικών, trading χρυσού, πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και στη τροφοδότηση και διατήρηση εξαρτημάτων, που θεωρούνται αναγκαία για την ασφάλεια των πτήσεων των ιρανικών επιβατικών αεροσκαφών.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: