Συνεχίζονται από το υπουργείο Οικονομικών τα... καψόνια του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αφού το υπουργείο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που ανέκυψαν με τις φορολογικές ενημερότητες αλλά και με τους συμψηφισμούς φόρων, λόγω της εκκαθάρισης του φόρου. Ετσι, συνεχίζει να στέλνει στα γκισέ της Εφορίας όσους προσπαθούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα (η οποία δεν εκδίδεται ηλεκτρονικά) και δεν επιστρέφει φόρους τους οποίους δικαιούνται οι φορολογούμενοι.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» (08/08/2014), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον συμψηφισμό επιστροφών φόρου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (όπως ο ΕΝΦΙΑ). Σημειώνει δε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει και νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες. Σχετικά με την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας, η ΓΓΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι:
μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου, με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών (όπως ο ΕΝΦΙΑ), σε περιπτώσεις ανοιχτών οφειλών το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μηνός από τις ΔΟΥ και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.
Δηλαδή, το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι ακόμη δεν χορηγείται ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας, αναγκάζοντας τον φορολογούμενο να μεταβεί στην Εφορία. Στην πράξη, βέβαια, ούτε οι εφορίες είναι ενήμερες, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα σχετική εγκύκλιο. Ετσι, αφήνουν χωρίς φορολογική ενημερότητα εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι εμφανίζονται να χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δόση για τον συγκεκριμένο φόρο έχει «παγώσει» μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Αντιμέτωποι με τον παραλογισμό του συστήματος ήρθαν πρώτοι όσοι πήγαν στις εφορίες για να ζητήσουν τις επιστροφές που δικαιούνται από τον φόρο εισοδήματος.
Δυστοκία
Η Εφορία τούς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία, καθώς, μετά τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι εμφανίζονται ότι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τις επιστροφές τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούσαν καν να τις συμψηφίσουν, καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έπρεπε να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ.
Αντίστοιχα, χωρίς φορολογική ενημερότητα έμειναν και εκατομμύρια ακόμα ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλησαν να την εκδώσουν ηλεκτρονικά. Το σύστημα δεν δέχθηκε το αίτημά τους, καθώς εμφανίζονται βεβαιωμένες οφειλές φόρου. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να προχωρήσουν καμία διαδικασία, καθώς στο σύστημα δεν θεωρούνται φορολογικά ενήμεροι.
Μολονότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνώριζε το πρόβλημα και είχε ενημερώσει ότι θα ετοιμάσει μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους έχουν βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές, η εφαρμογή αυτή δεν έχει ανέβει ακόμα.
Κροκοδείλια δάκρυα από τους υπουργούς
Σε «κροκοδείλια δάκρυα» έχουν αρχίσει να επιδίδονται καθημερινά ο ένας μετά τον άλλον και οι υπουργοί όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, βλέποντας τους πολίτες να βρίσκονται στα όριά τους και τις κραυγαλέες αδικίες του συγκεκριμένου φόρου να επιτείνουν το πρόβλημα. Ετσι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, έκανε λόγο για «πολλά εξόφθαλμα λάθη», διερωτώμενος μάλιστα «μήπως έγινε σκόπιμα. Αυτό πιστεύω: Κάποιος διαβολάκος έβαλε την... ουρά του πάλι. Πολιτική σκοπιμότητα». Προχώρησε μάλιστα ακόμη περισσότερο, λέγοντας με το γνωστό ύφος του ότι, αν ήξερε ποιος το έκανε, «θα τον είχα χαστουκίσει. Ψηφίσαμε νόμο για 15% λιγότερο και μας έχουν καταχεριάσει όλοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε «λάθος» τη διαχείριση του ΕΝΦΙΑ. «Οταν διορθώνεις τη δική σου γκάφα με καινούργια γκάφα είναι φοβερό» σημείωσε.
Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, μέσω του Real FM, ανέφερε ότι «πλήττεται ένας από τους βασικούς πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος, που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Το ψηφίσαμε θεωρώντας ότι σε μια κρίση κάνεις πράγματα που δεν κάνεις συνήθως. Εδώ αποδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική του είχε τραγικά λάθη, τα οποία πρέπει επειγόντως να διορθωθούν» τόνισε.
Στέλιος Κράλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου