Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ο Καμμένος δεν θα πλήξει την κυβέρνηση αλλά η αποτυχία στο χρέος θα σκιάσει το show της εξόδου από τα μνημόνια

 

Ο Καμμένος δεν θα πλήξει την κυβέρνηση αλλά η αποτυχία στο χρέος θα σκιάσει το show της εξόδου από τα μνημόνια

Η λύση για το ελληνικό χρέος έχει εγκαταλειφθεί, οι ευρωπαίοι θα δώσουν ψίχουλα στο ζήτημα του χρέους.
Η υπόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία δεν θα πλήξει την κυβέρνηση. 
Μπορεί να είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα αλλά δεν θα διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή. 
Το εμπόδιο θα ξεπεραστεί. 
Το μεγάλο ζήτημα της Ελλάδος είναι η αποτυχία λύσης στο χρέος καθώς θα σκιάσει το show της εξόδου από τα μνημόνια. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς θα κλείσει την 3η αξιολόγηση, η τεχνική συμφωνία 4 Δεκεμβρίου 2017 και η τελική συμφωνία της 3ης αξιολόγησης 20 Ιανουαρίου 2018. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει λύση για το χρέος και αυτό σίγουρα θα είναι εθνική αποτυχία αλλά πολιτικά θα πουλήσει το επιχείρημα της εξόδου από τα μνημόνια. 
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια θα πει ο Τσίπρας τους επόμενους μήνες τονίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια. 
Πέραν αυτών στην Γερμανία που διαμορφώνει σε καταλυτικό βαθμό την στρατηγική των θεσμών για την Ελλάδα, το FDP που είχε πολύ σκληρές θέσεις αποχώρησε και το SPD οι σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ πιθανό να συγκυβερνήσουν με την Merkel του CDU. 
Ξαφνικά λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα θα αποκτήσει πολιτικό πλεονέκτημα καθώς επικοινωνιακά θα πουλήσει στον λαό το επιχείρημα ότι η Αριστερά με θυσίες βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια αν και η Ελλάδα πρακτικά δεν θα βγει από τα μνημόνια στην πράξη. 
Το ζήτημα του χρέους χαλάει το πολιτικό πάρτι και την πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο σκέλος αυτό η εθνική αποτυχία προδιαγράφεται στον ορίζοντα. 
Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους πολιτικών συσχετισμών; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά σίγουρα θα καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα ώστε η νίκη της ΝΔ να μην θεωρείται ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εάν η ΝΔ κερδίσει με 7 ή 9 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν η ΝΔ θα έχει πετύχει ολική επαναφορά αλλά πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στο 3% από όπου προέρχεται.
Η μετάλλαξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικής επιβίωσης από αριστερό απόκομμα σε φιλελεύθερο κόμμα διασφαλίζει το πολιτικό τους μέλλον. 
Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα από κακό και απείθαρχο παιδί σε καλό παιδί της Ευρώπης που σε όλα λένε ναι διασφαλίζουν την πολιτική τους επιβίωση. 
Όμως τα κατάλοιπα του σταλινισμού παραμένουν. 
Π.χ. Ο Τσίπρας δίνει αγώνα ώστε οι τράπεζες να μην τραυματιστούν στα stress tests γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το πολιτικό του μέλλον. 
Από την άλλη όμως χρησιμοποιώντας την δικαιοσύνη στο βαθμό του δυνατού…στέλνει στην δικαιοσύνη τους έλληνες τραπεζίτες. 
Αλλά εάν δεν αρκεί αυτό το παράδειγμα υπάρχει και άλλο. 
Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν οι τραπεζίτες με τον Παπαδημούλη ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη…το μήνυμα ήταν «τράπεζες μην ανησυχείτε».

Το φιάσκο στο χρέος 

Από το 2010 η Ελλάδα δίνει μάχη για το χρέος.
Το χρέος την περίοδο 2010 με 2012 ήθελε επιθετική αναδιάρθρωση, haircut και τελικώς συνέβη απομειώθηκε θεωρητικά 105 δισεκ. που όπως αποδείχθηκε με το PSI+ το πραγματικό όφελος ήταν 27 δισεκ. 
Μετά το 2012 έως το 2014 οι κυβερνήσεις συνέχισαν να θέτουν θέμα επίλυσης του χρέους το οποίο σταθερά μετά το haircut και το PSI+ παραμένει στα μεταξύ 310 και 320 δισεκ. ευρώ. 
Από το 2015 έως το 2017 με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του χρέους επίσης αναδείχθηκε ως κεφαλαιώδες. 
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας το ανέδειξε αρχικά ως ζήτημα εθνικής σημασίας. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερτόνισε την σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
Επί 7 χρόνια γράφτηκαν άπειρα δημοσιεύματα για το ελληνικό χρέος ξεπερνούν τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος τα 14,5 εκατ δημοσιεύματα. 
Πλησιάζει το τέλος του τρίτου μνημονίου και αποδεικνύεται ότι το ζήτημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους έχει εγκαταλειφθεί. 
Αποτελεί τεράστια πολιτική ανευθυνότητα η εγκατάλειψη της επίλυσης του ελληνικού χρέους, η εθνική προσπάθεια 7 ετών απέτυχε παταγωδώς. 
Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι η τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι, τμηματοποίηση των κερδών ANFA περί τα 7,9 δισεκ., αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα 11,3 δισεκ. από τον ESM....ενώ θα επανεξεταστεί το 2022. 
Η 5ετής επιμήκυνση των δανείων EFSF και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF κάτω από 2,5% παραμένουν έωλα. 
Αυτή η εθνική αποτυχία θα επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί με μια έωλη και ασταθή έξοδο από τα μνημόνια.
Επί 7 χρόνια το ελληνικό χρέος ήταν το κορυφαίο ελληνικό πρόβλημα και το 2018….η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πάει περίπατο. 
Γιατί όμως όλοι χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο – εάν ήταν βιώσιμο η ΕΚΤ θα είχε εντάξει στο QE τα ελληνικά ομόλογα – και παρ΄ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την λύση, εγκαταλείπει την μάχη για το χρέος για μια ανούσια, επικοινωνιακά διάτρητη και επιπόλαιη έξοδο από τα μνημόνια; 
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 320 δισεκ. (στρογγυλεύουμε οριακά τα ποσά) 
Από αυτά τα 320 δισεκ. περίπου τα 220 δισεκ. είναι δάνεια του ESM, EFSF και τα διακρατικά και ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 200 δισεκ. 
Αυτά τα 200 δισεκ. έχουν επιτόκια 
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Τα ερωτήματα είναι πολλά 
1)Γιατί επί 7 χρόνια το χρέος αναδείχθηκε ως εθνικό ζήτημα και τώρα ούτε καν παρουσιάζεται ως πρόβλημα; 
2)Γιατί η ελληνική κυβέρνηση αντί να εστιαστεί στο κύριο πρόβλημα το χρέος θυσίασε την λύση του για μια επιπόλαιη έξοδο από το τρίτο μνημόνιο;
3)Γιατί η Ελλάδα εγκατέλειψε το χρέος για μια επικοινωνιακή μπαρούφα που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια;

Η λύση για το ελληνικό χρέος έχει εγκαταλειφθεί, οι ευρωπαίοι θα δώσουν ψίχουλα στο ζήτημα του χρέους. 
Το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και θα παραμείνει μη βιώσιμο. 
Ποια εθνική υπηρεσία προσφέρει η κυβέρνηση που απέτυχε να διαχειριστεί το ζήτημα του χρέους προς όφελος των εθνικών συμφερόντων; 
Δεν μιλούμε για haircut αλλά για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση που θα μετέτρεπε το χρέος σε βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: